Πέντε απλές προτάσεις για την έξοδο από τη κρίση, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Άμεση χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε όσους επενδύουν 1 εκατ. ευρώ σε τοποθετήσεις διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών (ακίνητα, επιχειρήσεις, χρηματιστήριο). Δηλαδή με εξασφάλιση ότι τα κεφάλαια αυτά θα μείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 10 χρόνια, αλλά χωρίς να καταταλαιπωρούμε τους υποψήφιους με τις απίθανες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται σήμερα- και χωρίς να φορολογείται το παγκόσμιο εισόδημά τους. Να φορολογείται με τον τακτικό συντελεστή μόνο ό,τι εισόδημα αποκτάται από εργασίες τους στην Ελλάδα.
NurPhoto via Getty Images

Η χώρα μας υποφέρει! Και η ίδια ταλαιπωρείται και ταλαιπωρεί όλους τους πολίτες! Πέρα από τος μεγάλες μεταρρυθμιστικές ιδέες, καταθέτω πέντε εύκολες και ανώδυνες προτάσεις, που θα μας φέρουν έσοδα και θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος!

1. Είμαι συντάκτης των σχετικών διατάξεων του Ν. 3427/2005 που επιτρέπει σε επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, να εγκαταστήσουν περιφερειακά και Global Headquarters στην πατρίδα μας και να εκμεταλλευθούν τα ιδιαίτερα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα του Νόμου αυτού! Ήδη τέτοιες διατάξεις αξιοποιούν σπουδαίες πολυεθνικές όπως η C.C.C. και η Olayan Group, έχοντας προσφέρει θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες Ελληνόπουλα!

Προτείνω οι διατάξεις αυτές να τροποποιηθούν, ώστε να επιτρέπουν στις εταιρείες αυτές να ενεργούν ως «principal» και να μπορούν να αγοράζουν και να πουλάνε και στη μητρική τους εταιρεία και σε τρίτους εκτός Ελλάδας, και όχι απλά να παρέχουν υπηρεσίες στη «μητρική» τους εταιρεία!

H έγκριση υπαγωγής κάθε εταιρίας στις διατάξεις του νόμου αυτού, και ο ακριβής φόρος της κρίνεται ανά περίπτωση από Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών. Πρώτα προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, υπολογίζεται ένα ποσοστό κέρδους περίπου της τάξης του 5-7% επί των δαπανών, και αυτό φορολογείται με τον νόμιμο συντελεστή φορολογίας! Έτσι ο τελικός φόρος είναι αρκετά χαμηλός ώστε να αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης διεθνών επιχειρήσεων που αλλιώς μπορούνε να κάνουν τη δουλειά τους σε δεκάδες άλλες χώρες!

Αμέσως μετά, να διαφημίσουμε τα πλεονεκτήματα αυτά («come and work in the Country you would love to vacation»), και να καλέσουμε επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο (για παράδειγμα fund managers που αποχωρούν από το Λονδίνο και εγκαθίστανται στη Γενεύη για φορολογικούς λόγους, είτε λόγω του Brexit), να εγκαταστήσουν περιφερειακά και Global Headquarters στην πατρίδα μας!

2. Άμεση χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε όσους επενδύουν 1 εκατ. ευρώ σε τοποθετήσεις διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών (ακίνητα, επιχειρήσεις, χρηματιστήριο).

Δηλαδή με εξασφάλιση ότι τα κεφάλαια αυτά θα μείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 10 χρόνια, αλλά χωρίς να καταταλαιπωρούμε τους υποψήφιους με τις απίθανες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται σήμερα- και χωρίς να φορολογείται το παγκόσμιο εισόδημά τους. Να φορολογείται με τον τακτικό συντελεστή μόνο ό,τι εισόδημα αποκτάται από εργασίες τους στην Ελλάδα.

3. Αντίστοιχη θεσμοθέτηση διατάξεων «Non-Dom» (=«Non- Domicile») ώστε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα εκατομμυριούχοι του εξωτερικού, να προσλαμβάνουν προσωπικό και στελέχη στη χώρα μας και να ξοδεύουν εδώ τα χρήματά τους!

4. Να σταματήσει το φοροκυνηγητό για υποθέσεις πέραν της επταετίας! Το να θεωρείται κάθε φορολογική διαφορά υπόθεση «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», κλπ., και να ζητούνται παραστατικά και αποδείξεις για 15 χρόνια, όχι μόνο καταναλώνει απίστευτη οικονομική και ψυχολογική ενέργεια, αλλά καθιστά την κοινωνία μας Οργουελιανού τύπου! Γι' αυτό σε κανένα σοβαρό κράτος δεν ισχύουν τέτοιες διατάξεις! Γι' αυτό είμαστε καθηλωμένοι στον πάτο και δεν αξιοποιούμε τις εκπληκτικές δημιουργικές ικανότητες των Ελλήνων!

5. Μάλιστα θα πρότεινα να υπάρξει ένα σύστημα τελικής νομιμοποίησης για όσους δηλώσουν ότι έχουν στο εξωτερικό, με μία ρήτρα της τάξης του 10%, χωρίς καμία μα καμία άλλη προσπάθεια δίωξης, εξέτασης του πόθεν έσχες, κλπ. Για όσους επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους, η ρήτρα να μειώνεται στο 6%! Η ρύθμιση αυτή να μην ισχύει γιά τους πολιτικούς και τις οικογένειές τους! Ας ρίξει μιά ματιά σ' αυτές τις ιδέες η Κυβέρνηση!

Δημοφιλή