5 συν 1 λόγοι για να ταξιδέψεις στην Κυπαρισσία

Η Νέδα με τους καταρράκτες της. Ένα μαγικό φαράγγι, με τον πιο διάσημο «θηλυκό» ποταμό της χώρας να το διασχίζει, προσφέρεται για πεζοπορία που μπορεί να διαρκέσει και... δύο μέρες, ενώ χαρίζει στιγμές απόλαυσης το καλοκαίρι στα παγωμένα νερά. Κλισέ διατύπωση, αλλά είναι αλήθεια.
renia tsitsibikou

Για την Κυπαρισσία δεν θα σου πει ποτέ κανείς ότι πρόκειται για έναν «δημοφιλή» τουριστικό προορισμό - κι εν μέρει, δεν θα έχει άδικο. Με άλλες γωνιές της Μεσσηνίας να πρωταγωνιστούν, η μικρή κωμόπολη που βλέπει στον Κυπαρισσιακό (δηλαδή στο ανοιχτό Ιόνιο) έχει ακόμα αρκετά χιλιόμετρα να διανύσει στον τουριστικό στίβο. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και χάρες, κάτι που με χαρά διαπίστωσα πρόσφατα. Το πιο σημαντικό; Αποτελεί την ιδανική βάση - αφετηρία για πολλές ημερήσιες διαδρομές/εκδρομές στα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νομού, ικανοποιώντας έτσι την διάθεσή μας για εικόνες και μπόλικα χιλιόμετρα.

Απέχει 245 χλμ. (ακριβώς 2,30 ώρες) από την Αθήνα, έχοντας στη διάθεσή της ένα εξαιρετικό οδικό δίκτυο, και η πόλη - που είναι αγροτικό και εμπορικό κέντρο - χωρίζεται στην Νέα Πόλη, που φτάνει μέχρι την ακτή και στην παλαιά Άνω Πόλη, που είναι παραδοσοιακός διατηρητέος οικισμός. Στην Άνω Πόλη υπάρχουν πολλά διάσπαρτα ιστορικά μνημεία, όπως το Κάστρο και η πλατεία της Αρκαδιάς με τον πλάτανο και τις κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα Δημόσια Λουτρά, τα καλντερίμια κ.α. Εννοείται ότι προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες, ρομαντικά φωτογραφικά ενσταντανέ και νόστιμο φαγητό με τοπικές λιχουδιές στην Παλιά Αγορά.

Διαθέτει δικές της, καταπληκτικές παραλίες, είτε οργανωμένες είτε ανοργάνωτες, με κοινό άξονα τα βαθιά, καθαρά νερά και τις τεράστιες σε μήκος και σε πλάτος αμμουδιές. Σημείωσε το Σανί (οργανωμένο τόσο όσο να μην πνίγεσαι από τις ομπρέλες), τον Καρτελά (εσύ και ο Θεός - οργανώσου!) το Καλό Νερό (στέκι για τις χελώνες caretta -caretta) ή τον Λαγκούβαρδο, που είναι λίγο πιο μακριά αλλά είναι ιδανικός για θαλάσσια σπορ - το «Πελοποννησιακό» στέκι των windsufers. Εννοείται ότι υπάρχουν κι άλλες, πολλές και κρυφές παραλίες, αλλά δεν λέω περισσότερες για ευνόητους λόγους!

Η Βοϊδοκοιλιά. Περίπου μια ώρα απόσταση για την σταρ της Μεσσηνίας και της Μεσογείου. Αν έχεις όρεξη, αργότερα μπορείς να πας μέχρι την Πύλο για απογευματινό καφέ ή στην Γιάλοβα για μεζεδάκια πάνω στο κύμα.

Η Νέδα με τους καταρράκτες της. Ένα μαγικό φαράγγι, με τον πιο διάσημο «θηλυκό» ποταμό της χώρας να το διασχίζει, προσφέρεται για πεζοπορία που μπορεί να διαρκέσει και... δύο μέρες, ενώ χαρίζει στιγμές απόλαυσης το καλοκαίρι στα παγωμένα νερά. Κλισέ διατύπωση, αλλά είναι αλήθεια.

Ο Επικούριος Απόλλωνας. Ναός απείρου κάλλους, ταλαιπωρημένος από τη φθορά του χρόνου, αρχιτεκτονικό κόσμημα. Επιβάλλεται η επίσκεψη στον αρχαιολογικό του χώρο. (extra tip, επιστρέφοντας για Κυπαρισσία, κατευθύνσου προς την Κεφαλόβρυση και στάσου στην ταβέρνα του Περικλή, το «Εν ρίπεσι» για εξαιρετικό φαγητό με τα θέας. Επιστροφή στην Κυπαρισσία από το Κοπανάκι).

Φυσικά όλα αυτά είναι όσα είδα εγώ στις τέσσερις μέρες που είχα στη διάθεσή μου - κι ομολογώ ότι για τα «must» της περιοχής, ήταν πολύ λίγες. Ήταν όμως μια καλή αρχή η οποία θα έχει και συνέχεια, χάρη στον λόγο νο 6...

Την Γεωργία Χριστοδούλου. Η Γεωργία δραστηριοποιείται στον τουρισμό πάνω από δέκα χρόνια και είναι η ψυχή ενός ξενοδοχείου με «ψυχή», του «Apollo Resort Art Hotel» στην Κυπαρισσία. Καίτοι είχαμε μιλήσει κάποιες φορές στο πλαίσιο της εκπομπής, για την προβολή του τόπου της, δεν δυσκολεύτηκα να καταλάβω ότι αυτή η γυναίκα έχει τσαγανό, όραμα και δημιουργική τρέλα, κάτι που επιβεβαίωσα πριν από λίγο καιρό, όταν μου αποκάλυψε ότι σχεδιάζει ένα escape room για το ξενοδοχείο της! Κι επειδή η Γεωργία είναι εκεί για κάθε φιλοξενούμενό της, σου προτείνω να την γνωρίσεις από κοντά, όπως εγώ, να την αφήσεις να σε καθοδηγήσει στις ομορφιές της Κυπαρισσίας και φυσικά, να την ακούσεις προσεκτικά για να «δραπετεύσεις» με το μυστικό της αθανασίας!

Δείτε περισσότερα στη σελίδα reniagoes.com

Πήγαινε στην αρχική σελίδα