Η «Εικονική Επιχείρηση» του 1ου Γυμνασίου Ρόδου: Ξύλινα στυλό με ενσωματωμένο USB stick

Η εταιρία μας, λοιπόν, αποφάσισε να παράγει το WoodPen Stick, ένα ξύλινο στυλό από ξύλα που έχουμε στον τόπο μας. Ξύλα αμυγδαλιάς, λεμονιάς, ελιάς, ευκαλύπτου και πλάτανου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν γιατί το ξύλινο στυλό έχει στο καπάκι του ενσωματωμένο ένα USB stick 8 GΒ, πολύ χρήσιμο για όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή και μεταφέρουν αρχεία. Επιλέξαμε το ξύλο, ένα φυσικό υλικό, γιατί θέλαμε το προϊόν μας να έχει τις ρίζες του στην ελληνική γη. Στη γη της λεμονιάς, της ελιάς και του πλάτανου, έτσι ώστε να δένει αρμονικά τη φύση με την τεχνολογία. Δε σταματήσαμε όμως εκεί.
archive

Όταν αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα "Εικονική Επιχείρηση" του

"Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece" και συστήσαμε την "Wood 'n More", δεν είχαμε καμιά δυσκολία στο να επιλέξουμε το προϊόν που θα παράγει η επιχείρησή μας. Στο σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου, διδασκόμαστε το "Think out of the box", δηλαδή πώς να έχουμε πολλές ιδέες για λύση ενός προβλήματος, πώς να επιλέγουμε την κατάλληλη, πως να σχεδιάζουμε και πως να κατασκευάζουμε τα πρωτότυπα καινοτόμων προϊόντων.

Δε δυσκολευτήκαμε καθόλου λοιπόν να επιλέξουμε ένα από αυτά, για να το παράγουμε και να το δοκιμάσουμε στην αγορά. Για μας η σύσταση της εικονικής επιχείρησης φάνηκε σαν φυσική συνέχεια του μαθήματος της προηγούμενης τάξης. Δημιουργήσαμε την ομάδα μας με πολύ ενθουσιασμό και μέσα από τη δουλειά μας καταφέραμε να σχεδιάσουμε ξανά και ξανά, να κατασκευάσουμε, να βελτιώσουμε και να υλοποιήσουμε το τελικό μας προϊόν.

Η εταιρία μας, λοιπόν, αποφάσισε να παράγει το WoodPen Stick, ένα ξύλινο στυλό από ξύλα που έχουμε στον τόπο μας. Ξύλα αμυγδαλιάς, λεμονιάς, ελιάς, ευκαλύπτου και πλάτανου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν γιατί το ξύλινο στυλό έχει στο καπάκι του ενσωματωμένο ένα USB stick 8 GΒ, πολύ χρήσιμο για όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή και μεταφέρουν αρχεία.

Επιλέξαμε το ξύλο, ένα φυσικό υλικό, γιατί θέλαμε το προϊόν μας να έχει τις ρίζες του στην ελληνική γη. Στη γη της λεμονιάς, της ελιάς και του πλάτανου, έτσι ώστε να δένει αρμονικά τη φύση με την τεχνολογία. Δε σταματήσαμε όμως εκεί.

Κατασκευάσαμε μια πάνινη οικολογική θήκη για το WoodPen Stick, σφραγισμένη με σχέδια, σύμβολα και μοτίβα από αρχαία ελληνικά αγγεία της γεωμετρικής περιόδου. Έτσι το WoodPen Stick μπορεί να ξεχωρίσει σαν ένα ιδιαίτερο ελληνικό σουβενίρ, μπορεί να είναι ένα χρηστικό αντικείμενο, ή ένα μοναδικό επαγγελματικό δώρο, εφόσον τυπωθεί το κατάλληλο λογότυπο του επαγγελματία. Μπορεί η ομάδα μας να πέρασε πολλά σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες, αλλά η δημιουργικότητα και οι προτάσεις μας για καινοτομία δεν σταματούν. Το ξύλινο στυλό είναι η αρχή. Έχουμε ήδη κατασκευάσει και τα πρωτότυπα των δύο επόμενων καινοτόμων προϊόντων μας, επάνω στην ίδια φιλοσοφία: φύση και τεχνολογία.

Σκοπός μας είναι με τα χρήματα που θα κερδίσουμε από τις πωλήσεις, να αγοράσουμε ένα μικρό 3D εκτυπωτή για το σχολείο, ώστε να μπορούμε να κατασκευάζουμε εύκολα, τα πρωτότυπα των προϊόντων που επινοούμε. Το μεγαλύτερο όμως κέρδος από όλη αυτή την προσπάθεια για την ικανοποίηση των στόχων μας, είναι ότι εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας επάνω σε θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και αποκομίσαμε εμπειρίες που θα μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή.

Το σχολείο και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων πίστεψε σ' εμάς από την πρώτη στιγμή και μαζί με τη δική μας οικονομική συμμετοχή βοήθησε να συγκεντρωθεί το αρχικό κεφάλαιο. Στη συνέχεια κατασκευάσθηκαν τα πρώτα προϊόντα, με αυτοσχέδια εργαλεία. Μετά από πολλές δοκιμές και πολλές αλλαγές στο αρχικό σχέδιο, προκειμένου να μειώσουμε το χρόνο κατασκευής και το κόστος, καταφέραμε να έχουμε τα πρώτα WoodPEn Sticks και να φιλοξενηθούμε σε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις, στη HO.RE.CA., στο περίπτερο της COCO - MAT με μεγάλη επιτυχία.

Το γεγονός αυτό μας έκανε να διαπιστώσουμε και να μετρήσουμε την πραγματική εμπορική αξία των προϊόντων μας, αφού οι πελάτες-επισκέπτες έκαναν παραγγελίες. Για μας, το πιο σημαντικό μήνυμα που πήραμε από τη λειτουργία της εικονικής μας επιχείρησης, είναι ότι οι ιδέες μπορούν να γίνουν πράξη με συνεργασία, ομαδικό πνεύμα και πολύ δουλειά. Κανένας δεν περισσεύει. Η επιτυχία δεν είναι δουλειά ενός. Η επιτυχία είναι δουλειά πολλών.

Η ομάδα που θα μας αντιπροσωπεύσει στην Εμπορική Έκθεση του ΣΕΝ/JA, Greece, την 1η Απριλίου στο The Mall Athens αποτελείται από τον Γενικό Διευθυντή Τάσο Δράκου, το Διευθυντή Παραγωγής και Σχεδιασμού Γιώργο Ζαρίφη, τον Διευθυντή Marketing Γιώργο Κώστα, την Διευθύντρια Δημιουργικού

Ισμήνη Κατταβενάκη, την Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων Αγγελική Αντωνίου, τον Διευθυντή Προμηθειών Γιάννη Αθανασιάδη και τον Διευθυντή ψηφιακών εφαρμογών Αριστοτέλη Δράμη. Την ομάδα μας βοήθησε σαν μέντορας η κ. Μαρία Καραϊσαρλή, οικονομολόγος, απο το ΚΕΣΥΠ Ρόδου. Τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος είχε η κ. Αγγελική Νικολάου, Αρχιτέκτων-Εκπαιδευτικός. Η εμπειρία μέχρι τώρα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βάζοντας το «εμείς» μπροστά από τα «εγώ», μπορούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, να βάλουμε στόχους και να τους πετύχουμε.

Ομάδα «Εικονικής Επιχείρησης»

Wood 'n More

Δημοφιλή