Οι μαθητές του ΓΕ.Λ. Πολυκάστρου δημιουργούν μοναδικά «Χειρών Τεχνήματα»

Είμαστε επιχείρηση με διαφορετικών ειδών προϊόντα. Διαθέτουμε λικέρ, γλυκά του κουταλιού, σαπούνια, αρωματικά, είδη χώρου όπως κασπώ και συνθέσεις με την τεχνική του decoupage. Επιπλέον, πωλούμε κρασί, τσίπουρο και γράπα, αλλά και λάδι με μυρωδικά από τον τόπο μας, ενώ εφαρμόζουμε και την τεχνική του decoupage πάνω σε ύφασμα, κερί, γυαλί και ξύλο. Όλα μας τα προϊόντα είναι μοναδικά και ξεχωριστά, αφού είναι χειροποίητα και είναι εμπνεύσεις της στιγμής.
archive

Παρά τα αλματώδη βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, οι κοινωνίες του 21ου αιώνα εξακολουθούν να ταλανίζονται από τον άκριτο μιμητισμό ξενικών προτύπων και από το φαινόμενο της αστυφιλίας. Απόρροια αυτών είναι η προσκόλληση τόσο των εταιρειών όσο και των καταναλωτών στα διεθνώς προβαλλόμενα πρότυπα, παραγκωνίζοντας το γνήσιο παραδοσιακό εγχώριο προϊόν. Θέλοντας, λοιπόν, να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, ώστε να αξιοποιήσουν όσα τους προσφέρει η γη με τον πιο ορθό και δημιουργικό τρόπο και να αναδείξουμε τον τοπικό φυσικό πλούτο, πέρα από τα όρια της περιοχής μας, προχωρήσαμε στην σύσταση της Εικονικής Επιχείρησης «Χειρών Τεχνήματα», υλοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Η επιχείρηση μας δημιουργήθηκε από τους μαθητές του Α1 τμήματος στις 25 Σεπτεμβρίου του 2014 και στεγάστηκε στον εργαστηριακό χώρο του Γενικού Λυκείου Πολυκάστρου. Η παραγωγική διαδικασία ξεκίνησε απρόσκοπτα έπειτα από την συγκέντρωση του αρχικού κεφαλαίου και αμέσως μόλις οι εκλεχθέντες σε κάθε τομέα ανέλαβαν τις αρμοδιότητες τους. Πιο συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε από τους: Δαμακούδη Λαμπρινή (Πρόεδρος), Ιωαννίδου Κωνσταντίνα (Διευθύνων Σύμβουλος), Αλίρη Μαγδαληνή (Διευθύντρια Marketing), Βακαλούδης Βασίλης (Διευθυντής Οικονομικών), Γιαννάκη Αλεξάνδρα (Διευθύντρια Παραγωγής) και Ιμπραΐμοβα Άτσερ (Διευθύντρια Μηχανογράφησης). Βασικό κίνητρο της δράσης μας αποτέλεσε η ιδέα δημιουργίας ενός γυμναστηρίου στο χώρο του σχολείου μας από τα έσοδα της επιχείρησης, γεγονός που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε.

Είμαστε επιχείρηση με διαφορετικών ειδών προϊόντα. Διαθέτουμε λικέρ, γλυκά του κουταλιού, σαπούνια, αρωματικά, είδη χώρου όπως κασπώ και συνθέσεις με την τεχνική του decoupage. Επιπλέον, πωλούμε κρασί, τσίπουρο και γράπα, αλλά και λάδι με μυρωδικά από τον τόπο μας, ενώ εφαρμόζουμε και την τεχνική του decoupage πάνω σε ύφασμα, κερί, γυαλί και ξύλο. Όλα μας τα προϊόντα είναι μοναδικά και ξεχωριστά, αφού είναι χειροποίητα και είναι εμπνεύσεις της στιγμής. Όλοι μας έχουμε «επενδύσει» αγάπη σ' αυτά, κάτι που τα κάνει και μοναδικά, χρησιμοποιώντας υλικά από τον τόπο μας, από τις εύφορες πεδιάδες και τα περιβόλια μας.

Υπάρχουν πολλά είδη προϊόντων, τα οποία προσφέρουν ιδανικά αποτελέσματα στο δέρμα, στη ζωή, αλλά και στη διακόσμηση. Βέβαια, τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, κανείς όμως δεν μπορεί να το προβλέψει αυτό, αφού οι περισσότεροι, πριν τα πουλήσουν, δεν τα δοκιμάζουν. Γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ! Καλύπτουμε τις ανάγκες της αγοράς, συνδυάζοντας με αυτές και τις καλλιτεχνικές μας δεξιότητες. Απευθυνόμαστε σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν, μέσα από τις αγορές τους, τον τοπικό μας πλούτο.

Είμαστε σίγουροι, ότι θα σας εκπλήξουμε, αφού όλα μας τα προϊόντα είναι δοκιμασμένα και, σίγουρα, πληρούν όλες τις προδιαγραφές, για να συναγωνιστούν όλα τα παρεμφερή προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά. Είναι χειροποίητα από νεαρά άτομα, τα οποία έμαθαν φτιάχνοντάς τα χωρίς τις γνώσεις ενός ζαχαροπλάστη, ενός έμπειρου επιπλοποιού, ενός καλού παραγωγού και γευσιγνώστη ή μιας έμπειρης επιχείρησης παραγωγής καλλυντικών προϊόντων.

Βέβαια, αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι, ότι τα προϊόντα μας είναι ξεχωριστά, αφού σε αυτά δεν έχει επέμβει κάποιο είδος μηχανής, αλλά μόνο το ανθρώπινο χέρι. Αυτά τα προϊόντα έχουν δημιουργηθεί από τη δική μας ψυχή και αποτελεί το καθένα ξεχωριστά κομμάτια της ζωής μας. Υπάρχουν μόνο λίγα κομμάτια από κάθε είδος, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, ακόμη και αν είναι λίγα, είναι τέλεια κατασκευασμένα και προσεγμένα. Αυτό που πιστεύουμε πως θα κεντρίσει το ενδιαφέρον, είναι η ποιότητα και η καινοτομία της συσκευασίας που έχουμε εφαρμόσει στα δικά μας προϊόντα, τα χειρών τεχνήματα.

Το έργο μας ήταν απόρροια της συλλογικής δράσης μαθητών, καθηγητών και τοπικών επιχειρήσεων. Αναλυτικότερα, καθοριστική υπήρξε η καθοδήγηση των μελών της από τον υπεύθυνο καθηγητή κύριο Τομπουλίδη Αθανάσιο καθώς και η εθελοντική αρωγή, όσον αφορά το επιχειρηματικό πλάνο, από την επιχειρηματική σύμβουλο κυρία Λάσκαρη Εύα. Άξια αναφοράς είναι η συνεισφορά των επιχειρήσεων της περιοχής μας, αφενός με την παροχή πρώτων υλών για την κατασκευή των προϊόντων και αφετέρου με τη χορήγηση οικονομικών κεφαλαίων που λειτούργησαν ως βάση για την θεμελίωση της εταιρείας μας. Εξίσου σημαντική υπήρξε και η οικονομική βοήθεια, μέσω ενός δανείου που καταφέραμε να αποπληρώσουμε έγκαιρα, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.

Αναμφισβήτητα, η δημιουργική ενασχόλησή μας με το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» επέδρασε θετικά στα μέλη της. Συγκεκριμένα, μάθαμε να λειτουργούμε αποτελεσματικά κάτω από καταστάσεις πίεσης σε πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας. Κάθε προϊόν ήταν αποτέλεσμα μίας κοινής προσπάθειας που είχε ως επακόλουθο την διεύρυνση των πρακτικών γνώσεων που διέθετε ο καθένας από εμάς ξεχωριστά καθώς και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της ομάδας.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε τη δράση της εταιρείας στη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-2015. Ειδικότερα, η εταιρεία μας συμμετείχε στην εμπορική έκθεση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, με σκοπό την ανάδειξη των μαθητικών επιχειρηματικών ικανοτήτων και της δημιουργικότητας των νέων. Στην έκθεση αυτή, η εταιρεία μας τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο δημιουργικότητας! Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν δύο εκθέσεις-bazaar στην πλατεία της πόλης μας, οι οποίες προσέλκυσαν τα σχολεία της περιοχής καθώς και πλήθος κατοίκων που θέλησαν να έρθουν σε επαφή με το παραδοσιακό προϊόν και παράλληλα με το «δικό τους τόπο».

Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος προώθησης και προβολής του φυσικού πλούτου που διαθέτει η περιοχή μας.

Το Δ.Σ. της εταιρείας

Δημοφιλή