Μαθητές του ΓΕ.Λ. Πεντάπολης Σερρών ίδρυσαν τη δική τους Πινακοθήκη!

Η εταιρεία μας έθεσε ως αποστολή και σκοπό της τη συμβολή στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της περιοχής, στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τον τόπο, στην προώθηση και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού (πολιτιστικού τουρισμού), με τελικό σκοπό την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, της τοπικής οικονομίας. Η «Πινακοθήκη Λυκείου Πεντάπολης» φιλοξενεί σήμερα, σε μόνιμη έκθεση, 46 έργα του ζωγράφου Βασίλη Τερζή. Έχει ήδη δεχθεί προτάσεις για να εκθέσει (σε περιοδική έκθεση) έργα και άλλων Σερραίων ζωγράφων.
archive

Το Γενικό Λύκειο της Πεντάπολης βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο των Δαρνακοχωρίων και ανήκει στον ιστορικό Δήμο του Εμμανουήλ Παππά Σερρών. Στεγάζεται σε ένα μοναδικό στην περιοχή νεοκλασικό κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα, που μαρτυρά την οικονομική και πολιτιστική άνθηση του τόπου, βασισμένη κυρίως στην ενασχόληση των κατοίκων με την προσοδοφόρα καπνοκαλλιέργεια. Αυτή διακόπηκε στα μέσα του 20ου αιώνα, με επακόλουθο τη μαζική εγκατάλειψη της περιοχής για την αναζήτησης καλύτερης ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η σχολική κοινότητα του ΓΕ.Λ. Πεντάπολης δε συμβιβάστηκε ποτέ με την ερημιά και την εγκατάλειψη της όμορφης κωμόπολης. Τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια να «ανοίξει» το σχολείο στην τοπική κοινωνία, ώστε να γίνει χώρος συνάντησης της εκπαίδευσης με τον πολιτισμό, αλλά και με το «επιχειρείν», εντάθηκαν.

Οι τριάντα τρεις μαθητές της Β΄ τάξης που υλοποιούμε το πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας μιας Πραγματικής Πινακοθήκης εντός του σχολείου, ήμασταν ήδη έτοιμοι γι' αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Αποκτήσαμε εμπειρία από το χώρο των επιχειρήσεων με τις προηγούμενες συμμετοχές μας στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (Σ.Ε.Ν.)/Junior Achievement Greece. Οι γνώσεις που αποκτήσαμε και οι χαρές που βιώσαμε, με τη λειτουργία δύο μαθητικών επιχειρήσεων, υπό τις επωνυμίες «Μελίρρυτος» και «Σαπουνopera», ζητούσαν να βρουν συνέχεια σε έναν διαφορετικό τομέα της επιχειρηματικής δράσης, στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Οι πρώτες ενέργειες για την ίδρυση και λειτουργία της Πινακοθήκης μας ξεκίνησαν στη διάρκεια του 2015 όταν κάναμε τις πρώτες επαφές με ανθρώπους και εκπροσώπους θεσμών που ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν στην υλοποίηση του εγχειρήματος. Μεγάλοι αρωγοί στην προσπάθειά μας ήταν οι κύριοι: Δημήτριος Δημούδης, Μηχανικός, και Βασίλης Βαφειάδης, ζωγράφος, ο οποίος ανέλαβε και το ρόλο του Εθελοντή - Συμβούλου της Πινακοθήκης μας. Κρίσιμη υπήρξε η συμβολή της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Εμμανουήλ Παππά που αποφάσισε την παραχώρηση της χρήσης, για τρία έτη, χώρων του κτηρίου του ΓΕ.Λ. Πεντάπολης για τη λειτουργία της πινακοθήκης. Όμως τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς την ευγενική χορηγία της κας Άννας Τερζή. Δίνοντας σάρκα και οστά σε ένα όραμα του αποβιώσαντος το 2015 συζύγου της Βασίλη Τερζή, εκ Πενταπόλεως καταγόμενου ζωγράφου, παραχώρησε προς έκθεση στους χώρους του σχολείου 46 έργα του, κυρίως μεγάλων διαστάσεων.

Ο ζωγράφος Βασίλης Τερζής έζησε ως μετανάστης στη Γερμανία 30 χρόνια. Επηρεάστηκε βαθιά από την εμπειρία της μετανάστευσης. Αξιοποίησε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που του δόθηκαν στο εξωτερικό για να βελτιώσει την τεχνική του. Αναφέρει, μάλιστα, χαρακτηριστικά ο ίδιος πως όλες αυτές οι πηγές στο εξωτερικό αποτέλεσαν γι' αυτόν «σχολή απεριόριστη», καθώς «η μετανάστευση ωρίμασε, χάραξε και βελτίωσε την τέχνη του». Τα έργα του εξέφραζαν τον μετανάστη και τις αγωνίες του με έντονη τη νοσταλγία για την Πατρίδα.

Έτσι η πινακοθήκη μας απέκτησε την πρώτη συλλογή της.

Αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε την πινακοθήκη μας με τη μορφή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας την οποία κρίναμε ως πλέον κατάλληλη για τους σκοπούς της. Στις 5-11-2015 υπογράψαμε οι τριάντα τρεις (33) συμβαλλόμενοι μαθητές της Δευτέρας τάξης του ΓΕ.Λ. Πεντάπολης, το καταστατικό της εταιρείας μας με την επωνυμία «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗΣ». Δημιουργήσαμε το λογότυπο της Πινακοθήκης μας, εμπνευσμένο από έργο της συλλογής που φιλοξενούμε. Καταρτίσαμε το οργανόγραμμά μας με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες κάθε εταίρου.

Η εταιρεία μας έθεσε ως αποστολή και σκοπό της τη συμβολή στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της περιοχής, στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τον τόπο, στην προώθηση και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού (πολιτιστικού τουρισμού), με τελικό σκοπό την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, της τοπικής οικονομίας.

Η «Πινακοθήκη Λυκείου Πεντάπολης» φιλοξενεί σήμερα, σε μόνιμη έκθεση, 46 έργα του ζωγράφου Βασίλη Τερζή. Έχει ήδη δεχθεί προτάσεις για να εκθέσει (σε περιοδική έκθεση) έργα και άλλων Σερραίων ζωγράφων. Ιδιαίτερα σημαντικό επιχειρηματικό βήμα για την Πινακοθήκη μας υπήρξε η καταγραφή των έργων που φιλοξενεί με τη χρήση των εργαλείων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Έτσι προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση των συλλογής της και στη δημιουργία του έργου «Ψηφιακή Πινακοθήκη Βασίλης Τερζής». Η ψηφιοποίηση έγινε από τους μαθητές - εταίρους, με τη βοήθεια του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας «Αθηνά», στο περιβάλλον του Unity3d, όπου ενσωματώσαμε το ψηφιακό τρισδιάστατο αντίγραφο του ΓΕ.Λ. Πεντάπολης, το οποίο σχεδιάστηκε στο Google Sketchup από τους μαθητές του σχολείου μας.

Αν και μαθητική η επιχείρησή μας δεν αγνοεί το θέμα της βιωσιμότητάς της που συναρτάται άμεσα από τη δυνατότητα να λειτουργεί αποδοτικά και να δημιουργεί έσοδα που θα εξασφαλίζουν την ύπαρξη και τη συνέχειά της. Για το σκοπό αυτό δημιουργήσαμε προς πώληση τα πρώτα αναμνηστικά αντικείμενα (μαντήλια και κάρτες) με διακοσμήσεις εμπνευσμένες από τη συλλογή που φιλοξενούμε.

Οι τρεις πρώτες εργασίες που εκπονήσαμε:

«Σερραίοι ζωγράφοι»

«Κατάλογος έργων Βασίλη Τερζή»

«Το καλλιτεχνικό πορτρέτο του Βασίλη Τερζή»

έχουν ήδη τυπωθεί και ελπίζουμε σε συνέχεια

Η Πινακοθήκη μας έχει ήδη συμμετάσχει σε εκθέσεις και έχει λάβει διακρίσεις που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της:

Εμπορική Έκθεση «TRADE FAIR» Ελλάδας 2016 που διοργάνωσε το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece, Εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos Θεσσαλονίκη.

Έκθεση «Μαθητών Επιχειρείν»που διοργάνωσε το Σερραϊκό Θεματικό Δίκτυο Αγωγής Σταδιοδρομίας «Μαθητών Επιχειρείν», Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών.

Στην έκθεση αυτή με διαγωνιστικό χαρακτήρα, η «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗΣ» έλαβε το πρώτο βραβείο νεανικής επιχειρηματικότητας.

Εισήγηση με τίτλο «ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ», 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Φίλων Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS», οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, κέντρο «NOESIS».

Το ταξίδι μας στο χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ξεκίνησε και οι πρώτοι μήνες λειτουργίας της πινακοθήκης μας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποδοτικοί όσον αφορά την επισκεψιμότητα, αλλά κυρίως την προστιθέμενη αξία, στο εκπαιδευτικό και το πολιτιστικό πεδίο, συνολικά για τη σχολική κοινότητα. Μένουμε πιστοί στο όραμά μας να γίνει η «Πινακοθήκη Λυκείου Πεντάπολης» χώρος εκπαίδευσης και πολιτισμού ανοικτός στην κοινωνία, προορισμός πολιτιστικού τουρισμού και όχημα οικονομικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.

Θα μας βρείτε στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

Υπεύθυνοι καθηγητές για το πρόγραμμα είναι οι καθηγητές μας Νικολίνα Σταθάκη, Ιωάννης Σαρημπαλίδης και η Διευθύντρια του σχολείου μας Ευαγγελία Κουτίδου.

Δημοφιλή