Η μαθήτρια-επιχειρηματίας Μαρία Κοκάλα από την Πιερία στις Ηγετικές Προσωπικότητες της Ευρώπης

Η Διοίκηση Επιχειρήσεων -μέσα από την εμπειρία μου από την Εικονική Επιχείρηση- είναι ένα πεδίο που με ενδιαφέρει πολύ και θα στοχεύσω για το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέλω να παραμείνω στη χώρα μου και να παλέψω με όποιον τρόπο μπορώ για μια καλύτερη Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι, οι φρέσκιες ιδέες και η σκληρή δουλειά είναι τα στοιχεία στα οποία πρέπει να βασιστεί η χώρα μας για να βγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται. Δε μπορώ να ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι του ΣΕΝ/JA Greece δίνουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο του επιχειρείν και να αναπτύξουν ικανότητες που ίσως δεν ξέρουν ότι έχουν.
archive

Ονομάζομαι Μαρία Κοκάλα, είμαι μαθήτρια της Α' Λυκείου στο Λύκειο Κορινού Πιερίας και είχα την τιμή να συμμετάσχω στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2015-2016» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Στο σχολείο που φοιτούσα πέρυσι, το Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας, οι συμμαθητές μου και εγώ τολμήσαμε για πρώτη φορά ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Στήσαμε μια καινοτόμα μαθητική επιχείρηση που υποστήριζε την περιβαλλοντική μέριμνα και υλοποιήσαμε μια πρόταση που είχε στόχο να επιφέρει αλυσιδωτές αλλαγές στο τομέα της ανακύκλωσης, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κουλτούρας. Έτσι δημιουργήσαμε την Εικονική Επιχείρηση «SmileyBin», της οποίας έγινα πρόεδρος.

Η SmileyBin παράγει έξυπνους κάδους ανακύκλωσης που δίνουν το κίνητρο στους πολίτες να ανακυκλώνουν μέσω της ανταποδοτικότητας. Ο έξυπνος κάδος SmileyBin έχει μέσα ζυγαριά που υπολογίζει το βάρος του ανακυκλώσιμου υλικού και όσο περισσότερο ανακυκλώνει ο χρήστης τόσο περισσότερους πόντους συγκεντρώνει και επιβραβεύεται με εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη και σε εμπορικά καταστήματα. Η ζυγαριά λειτουργεί με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή του κάδου ενώ οι πόντοι πιστώνονται σε ειδική εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη. Η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη όταν στην Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το προϊόν μας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και ενθουσιασθήκαμε όταν η κριτική επιτροπή μας έδωσε το πανελλαδικό βραβείο «Καλύτερης Επιχείρησης». Στη συνέχεια επιλεχθήκαμε στις 10 καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις και καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες για να είμαστε αντάξιοι του ανταγωνισμού καθώς στον Τελικό Διαγωνισμό έφθασαν άλλα 9 εξαίρετα σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Το πρώτο βραβείο στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό του ΣΕΝ/JA Greece ήταν κάτι τόσο απρόσμενο που όταν ακούσαμε το όνομα της επιχείρησής μας, η αγωνία, η πίεση, το άγχος, η σύγχυση ενώθηκαν και όλοι μας ξεσπάσαμε σε δάκρυα χαράς και ενθουσιασμού. Ένιωσα ότι όλοι οι κόποι μας είχαν ανταμειφθεί.

Προερχόμενοι από ένα μικρό σχολείο χωρίς τα απαραίτητα μέσα για την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου στόχου ήταν αρκετές οι φορές που ένιωσα ότι δεν έχω έλεγχο των πραγμάτων. Δεν το βάλαμε όμως κάτω. Σκεφτήκαμε ότι εφόσον πιστεύουμε εμείς στους εαυτούς μας θα κάνουμε και τους υπόλοιπους να πιστεύουν σε εμάς! Και τα καταφέραμε!

Με την ελληνική μας νίκη ωστόσο είχαμε να κουβαλήσουμε ένα τεράστιο φορτίο. Όχι μόνο να εκπροσωπήσουμε επάξια την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe αλλά να βγάλουμε και ασπροπρόσωπη την κριτική επιτροπή για την επιλογή της. Έτσι έπειτα από σκληρή δουλειά επισκεφτήκαμε τη Λουκέρνη της Ελβετίας όπου πραγματοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός. Εκεί περάσαμε τέσσερις αξέχαστες μέρες γεμάτες εμπειρίες, γνωριμίες, φιλίες και ενθουσιασμό. Μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μας ανήκαν πλέον δυο βραβεία. Η ομάδα μας κέρδισε το βραβείο καινοτομίας Life Changer Signature Award της Met Life, ενώ εγώ βραβεύτηκα με το Leadership Signature Award - Ηγετικής Προσωπικότητας από το JA Alumni Europe (χορηγία της AXA), μαζί με άλλα εννέα παιδιά από όλη την Ευρώπη.

Οι κριτές είπαν πως με επέλεξαν γιατί παρόλο που ήμουν από τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά της διοργάνωσης θεώρησαν πως είμαι πολύ ώριμη. Ήταν πάρα πολύ τιμητικό αυτό για μένα καθώς και το γεγονός πως με προσφωνούσαν από κει και πέρα «Η Μαρία από την Ελλάδα». Ένιωσα πολύ υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα και που είχα την τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα μου -μαζί με τους αγαπημένους και πολύ ταλαντούχους συμμαθητές μου- στην σπουδαία αυτή Ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το ταξίδι όμως δεν τέλειωσε εκεί. Tον Οκτώβριο συμμετείχαμε στο TEDx Academy που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ενθουσιασθήκαμε με το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι συμμετέχοντας στο προϊόν μας. Δεχθήκαμε πολλά συγχαρητήρια κι αυτό μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία.

Το περασμένο Νοέμβριο, η ασφαλιστική εταιρία AXA, με κάλεσε -μαζί με τους άλλους νικητές του βραβείου Ηγετικής Προσωπικότητας να παρευρεθούμε στη Ζυρίχη της Ελβετίας (με όλα τα έξοδα πληρωμένα) να δουλέψουμε, να συνεργαστούμε και να δώσουμε φρέσκιες ιδέες σε ένα εργαστήρι καινοτομίας. Ήρθα σε επαφή με πραγματικούς υπάλληλους της εταιρίας αυτής και δουλέψαμε σε ομάδες, σε συνθήκες πραγματικής εργασίας, εκπονώντας το επιχειρηματικό σχέδιο TROLEX. Δέθηκα με τους άλλους μαθητές πολύ γρήγορα, δουλέψαμε, ήμασταν αποδοτικοί, αλλά το σημαντικότερο περάσαμε υπέροχα. Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» μου έδωσε μια γεύση από τον κόσμο του επιχειρείν σε διεθνές επίπεδο καθώς στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό αλλά και στο Innovation Camp της AXA, γνώρισα εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων, είμαι σε επαφή μαζί τους και μαθαίνω πολλά.

Όλα αυτά τα οφείλω στο ΣΕΝ/JA Greece, τις υπέροχες καθηγήτριες που μας καθοδηγούσαν, τις κυρίες Τάνια Παντελίδου και Ηρώ Ζιούδρου αλλά και τον εθελοντή-επιχειρηματικό σύμβουλο κ. Παναγιώτη Τζέλλο. Είμαι πραγματικά ευγνώμων σε όλους.

Φυσικά ο δρόμος μας στη μαθητική επιχειρηματικότητα είχε και δυσκολίες. Η απογοήτευσή μας στην αρχή ήταν μεγάλη όταν ψάχναμε χορηγίες για την κατασκευή του κάδου μας. Πολλοί αρνήθηκαν, άλλοι μας έδιναν 3 ευρώ. Θεωρήσαμε ότι κανείς δεν ήθελε να υποστηρίξει τη δουλειά μας. Κάναμε και αρκετά λάθη που κάποια μπορούσαμε να τα διορθώσουμε, άλλα όχι. Αυτό όμως μας έμαθε να τα βγάζουμε πέρα με τα μέσα που διαθέτουμε και να μη σταματάμε την προσπάθεια για το καλύτερο. Τελικά μας βοήθησαν πολλοί. Σημαντικοί φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες οι οποίοι αναφέρονται ολοι στην ιστοσελίδα μας και τους ευχαριστούμε μέσα απο την καρδιά μας, www.smileybin.com

Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, μπορώ να πω ότι αυτό που μου έμεινε και έχει πλέον γίνει στοιχείο του χαρακτήρα μου είναι να μη το βάζω κάτω. Στις καθημερινές μου αποφάσεις περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές έχω το θάρρος να ρισκάρω και να πειραματιστώ. Μέσα από το πρόγραμμα έχω καταλάβει ότι οι αποτυχίες δεν πρέπει να με απογοητεύουν αλλά να με πεισμώνουν να με δυναμώνουν. Εξάλλου όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες βασίστηκαν πάνω στις αποτυχίες τους από τις οποίες έμαθαν και πέτυχαν.

Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» ήταν μια εμπειρία ζωής και προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλα τα παιδιά να δηλώσουν συμμετοχή. Εμένα πραγματικά άλλαξε η ζωή μου, η καθημερινότητά μου, ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο και το μέλλον μου. Γνώρισα τον επιχειρηματικό κόσμο, τη δυσκολία και τη γοητεία του, βλέπω ακόμα και με διαφορετικό μάτι την επιχείρηση του πατέρα μου, τη θεωρώ πιο οικεία, καταλαβαίνω πως λειτουργεί. Θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω ξανά στο πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece στο πανεπιστήμιο, στο Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA START UP, για να δοκιμάσω τον εαυτό μου σε νέες προκλήσεις. Ανυπομονώ να εμπλακώ σε νέες ιδέες και να γνωρίσω νέους ανθρώπους.

Η Διοίκηση Επιχειρήσεων -μέσα από την εμπειρία μου από την Εικονική Επιχείρηση- είναι ένα πεδίο που με ενδιαφέρει πολύ και θα στοχεύσω για το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέλω να παραμείνω στη χώρα μου και να παλέψω με όποιον τρόπο μπορώ για μια καλύτερη Ελλάδα.

Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι, οι φρέσκιες ιδέες και η σκληρή δουλειά είναι τα στοιχεία στα οποία πρέπει να βασιστεί η χώρα μας για να βγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται.

Δεν μπορώ να ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι του ΣΕΝ/JA Greece δίνουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο του επιχειρείν και να αναπτύξουν ικανότητες που ίσως δεν ξέρουν ότι έχουν. Τα παιδιά κατακτούν αξίες όπως η συνεργασία, η πειθαρχία και η επιμονή και συνειδητοποιούν πως με τη σκληρή δουλειά όλα είναι εφικτά.

Μαρία Κοκάλα

Μαθήτρια Α' Λυκείου

Λύκειο Κορινού Πιερίας

Δημοφιλή