3S School Synergy Snacks: H μαθητική επιχείρηση-υπόδειγμα σχολικής συνεργασίας

Στοχεύοντας στην τουριστική προβολή του τόπου μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα σνακ εμπνευσμένο από παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις. Θεωρούμε ότι «η γεύση»αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας, διεγείρει όλες τις αισθήσεις, γεννά συναισθήματα, ξυπνά μνήμες και σφραγίζει με μοναδικό τρόπο τις σημαντικότερες στιγμές του ανθρώπου. Ερευνήσαμε, πειραματιστήκαμε, δοκιμάσαμε, ασχοληθήκαμε με την ελληνική γαστρονομία και καταλήξαμε σε ένα σύγχρονο ελληνικό σνακ που συνδυάζει τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Αττικής (μέλι, σύκο, καρύδια και φυσικά την ελιά).
archive

Η μαθητική Εικονική μας Επιχείρηση και η συμμετοχή μας στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Ειδικού και Γενικού σχολείου, μέσα από ένα πρόγραμμα συνεκπαίδευσης που υλοποιείται για πρώτη φορά, με απώτερο σκοπό την ομαλή ενσωμάτωση όλων στην κοινωνία και την εξασφάλιση δομών συνεργασίας και σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Ιδρύσαμε και λειτουργούμε μια κοινωνική επιχείρηση με το 52% των «εργαζομένων» της να ανήκει σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ). Με τις κοινές δράσεις μας επιδιώκουμε να αποδείξουμε πως διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά αξιοποιώντας τις ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητές τους. Σύμμαχοι στο έργο μας είναι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτοικοι των Δήμων μας, γονείς, εθελοντές καθώς και οι επιχειρήσεις - χορηγοί μας.

Στοχεύοντας στην τουριστική προβολή του τόπου μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα σνακ εμπνευσμένο από παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις. Θεωρούμε ότι «η γεύση»αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας, διεγείρει όλες τις αισθήσεις, γεννά συναισθήματα, ξυπνά μνήμες και σφραγίζει με μοναδικό τρόπο τις σημαντικότερες στιγμές του ανθρώπου. Ερευνήσαμε, πειραματιστήκαμε, δοκιμάσαμε, ασχοληθήκαμε με την ελληνική γαστρονομία και καταλήξαμε σε ένα σύγχρονο ελληνικό σνακ που συνδυάζει τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Αττικής (μέλι, σύκο, καρύδια και φυσικά την ελιά).

Στο ταξίδι μας αυτό συμπλεύσαμε με έμπειρους επαγγελματίες και σχεδιάσαμε μια μοναδική μπάρα δημητριακών με την «υπογραφή» του Σεφ Ηλία Μαμαλάκη και του αρτοποιού κ. Νίκου Δασκαλάκη.

Στην πορεία μας συναντήσαμε δυσκολίες με σημαντικότερη τη χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει τα σχολεία μας αλλά το πάθος και ο ενθουσιασμός μας κατάφεραν να την εκμηδενίσουν. Δώσαμε διαδικτυακά ραντεβού, βρεθήκαμε και από κοντά, ανταλλάξαμε ιδέες, μοιραστήκαμε συναισθήματα, ζήσαμε μοναδικές εμπειρίες αλλά κυρίως μάθαμε να λειτουργούμε ομαδικά δημιουργώντας παράλληλα σχέσεις πραγματικής φιλίας. Νιώσαμε ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά με τόσα κοινά που μας ενώνουν. Αγάπη, χαρά, υπερηφάνεια, ευγνωμοσύνη, ικανοποίηση, ευτυχία είναι μερικά από τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν.

Το σύνθημά μας: Γεύσεις Ελληνικές με Άρωμα Συνεργασίας.

Ιδρύσαμε την επιχείρησή μας, πουλήσαμε μετοχές, μοιράσαμε καθήκοντα και ρόλους ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες μας, σχεδιάσαμε το προϊόν και τη συσκευασία του, εκπονήσαμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο, καταστρώσαμε πλάνα παραγωγής - μάρκετινγκ - πωλήσεων, βρήκαμε συνεργάτες - υποστηρικτές - χορηγούς, βάλαμε σε σειρά τα οικονομικά μας, δικτυωθήκαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και προωθούμε το προϊόν μας στην αγορά. Απευθυνόμαστε σε ένα ευαισθητοποιημένο αγοραστικό κοινό, το οποίο προτιμά ποιοτικά προϊόντα που έχουν παραχθεί σύμφωνα με αρχές κοινωνικής ηθικής και ισότητας, αποσκοπώντας να διαθέσουμε τα κέρδη μας για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Προγραμματίσαμε δράσεις προώθησης και διάθεσης του προϊόντος μας σε μπαζάρ, εκθέσεις, φεστιβάλ, συνεργαστήκαμε με τουριστικές και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, προωθήσαμε τα προϊόντα μας στους Δήμους μας, σε πρεσβείες, αθλητικούς συλλόγους, παρουσιάσαμε από κοινού το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα σε ραδιοφωνική εκπομπή του Σχολικού Ραδιοφώνου "European School Radio" και προβάλλαμε τις δράσεις μας μέσω των ΜΜΕ (ΕΡΤ1 εκπομπή Social Growth).

Στα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνεται η επέκταση των συνεργασιών μας και στο εξωτερικό στοχεύοντας στην ανταλλαγή καλών πρακτικών με αντίστοιχα ευρωπαϊκά σχολεία και οργανισμούς καθώς και η δημιουργία νέων προϊόντων που θα προβάλλουν άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Περισσότερα στις ιστοσελίδες των σχολείων μας και στον κοινό ιστότοπό μας:

Δείτε την παρουσίαση της επιχείρησής μας στο βίντεο που ακολουθεί:

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους καθηγητές/τριες μας που μας στήριξαν σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος:

α) Ευστρατία Χρυσού, Γεωργία Μπουλμέτη, Γιώργος Σκαβάρας από το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου

β) Καϊμακάμη Ειρήνη, Παπαμιχαήλ Βασιλική από το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

καθώς και τους εθελοντές επιχειρησιακούς συμβούλους μας που μας εισήγαγαν στον τρόπο σκέψης και δράσης των πραγματικών επιχειρήσεων:

Κα Σκόδρα Ελένη από την εταιρία ΚΕΜΕΛ για το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου

Κο Δημήτρη Μαντάκο από την εταιρία Metlife για τo 1o ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

Το Εργατικό Δυναμικό της 3s School Synergy Snacks:

Γενική Διευθύντρια: Νικολέτα Λούζι (1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας)

Υποδιευθύντρια: Μαριλού Σκαλτσά (ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου)

Διευθύντρια Παραγωγής: Σωτηρία Βεληνιάτη (ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου)

Υποδιευθύντρια Παραγωγής: Αθηνά Καλαϊτζίδη (1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας)

Υπεύθυνη Τμήματος Προμηθειών: Ευγενία-Παταπία Πάσχου (1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας)

Υπεύθυνος Τμήματος Συσκευασίας: Μιχάλης Σιδέρης (ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου)

Ομάδα Παραγωγής: Σπύρος Μπάρκας, Γιώργος Κουμαριανός (ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου)

Διευθύντρια Οικονομικών: Φωτεινή Γκούμα (1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας)

Διευθύντρια Πωλήσεων: Ειρήνη Ράζου (1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας)

Υποδιευθύντρια Πωλήσεων: Αγγελική Οτζόλλι (ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου)

Πωλητής: Απόλλωνας Μπάρλας (ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου)

Διευθύντρια Μάρκετινγκ: Χριστίνα Καϊμακάμη (1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας)

Υποδιευθύντρια Μάρκετινγκ: Ελίνα Πάνου (ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου)

Ομάδα Μάρκετινγκ: Αμαλία Τάσιου (1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας), Δημήτρης Δερβέντζας (ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου)

Δημόσιες Σχέσεις: Φώτης Ταβσάνογλου (1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας), Χρυσάνθη Χατζηεμμανουήλ (ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου)

Διευθυντής Ανθρώπινων Πόρων: Κωνσταντίνος Δούφας (1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας),

Διευθυντής Έρευνας και Πληροφορικών Συστημάτων: Γιώργος Κυπίρτογλου (1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας),

Υποδιευθύντρια Έρευνας και Πληροφορικών Συστημάτων: Μαίρη Μπουρτζινάκου (ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου)

Δημοφιλή