Green Eye:H οικολογική μαθητική επιχείρηση του ΓΕΛ Βραχατίου Κορινθίας

Ο ρόλος της επιχείρησής μας είναι να συλλέγει απόβλητα μπαταριών μόλυβδου και να διαχωρίζει τα υλικά τους. Συγκεκριμένα, αρχικά παραλαμβάνονται και αποθηκεύονται οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες. Ύστερα, γίνεται ο διαχωρισμός των υλικών τους σε υψηλής ποιότητας πολυπροπένιο, βαριά πλαστικά και άλλα υψηλής ποιότητας μεταλλικά στοιχεία. Έτσι, παρέχουμε τα υλικά αυτά σε επιχειρήσεις που τα ανακυκλώνουν.
archive

Με αφορμή το διαγωνισμό της Re-Battery Α.Ε., εμείς οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Βραχατίου στην Κόρινθο, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη δική μας επιχείρηση ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα "Εικονική Επιχείρηση" του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Το όνομά της είναι Green Eye, γιατί μας βοήθησε να δούμε τον κόσμο με άλλο μάτι. Μας έδωσε να καταλάβουμε πόσο, ακόμα, καλύτερος μπορεί να γίνει μέσω της ανακύκλωσης. Στήσαμε την επιχείρησή μας σε εικονικό επίπεδο, μελετώντας όλες τις λεπτομέρειες για την υλοποίησή της σε βαθμό που νιώσαμε αληθινοί επιχειρηματίες! Βασικός μας στόχος είναι να επεκταθεί αυτή η δράση σε μεγαλύτερη κλίμακα έτσι ώστε να συμβάλλουμε και εμείς οι μαθητές ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Δημιουργήσαμε και ένα βίντεο όπου παρουσιάζουμε το όραμά μας:

Η ιστορία της Green Eye ξεκινά από την υπεύθυνη καθηγήτρια, που μας κάνει το μάθημα της ερευνητικής εργασίας, την κυρία Ζιούβα Ευσταθία. Την ευχαριστούμε όλοι ιδιαίτερα για το μεράκι της και τη βοήθειά της μέσω διαφόρων συμβουλών, όσο αφορά τη δημιουργία και το στήσιμο της επιχείρησης. Ο ρόλος της επιχείρησής μας είναι να συλλέγει απόβλητα μπαταριών μόλυβδου και να διαχωρίζει τα υλικά τους. Συγκεκριμένα, αρχικά παραλαμβάνονται και αποθηκεύονται οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες. Ύστερα, γίνεται ο διαχωρισμός των υλικών τους σε υψηλής ποιότητας πολυπροπένιο, βαριά πλαστικά και άλλα υψηλής ποιότητας μεταλλικά στοιχεία. Έτσι, παρέχουμε τα υλικά αυτά σε επιχειρήσεις που τα ανακυκλώνουν. Η επιχείρησή μας συνεργάζεται με εισαγωγείς και παραγωγούς συσσωρευτών, αλλά και με εισαγωγείς οχημάτων και εξοπλισμού. Αυτοί οι συνεργάτες είναι που παράγουν μπαταρίες. Στις μπαταρίες αυτές περιέχονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία υλικά όπως μόλυβδος και θειικό οξύ. Αυτές καταβάλουν και κάποια χρηματικά ποσά στην επιχείρησή μας για να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες διαχείρισης των αποβλήτων τους.

Η ''GREEN EYE'' διαθέτει κάδους για προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στους επισκευαστές οχημάτων και εξοπλισμού, σε βιομηχανίες, σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών, σε δημόσιους οργανισμούς ακόμα και σε ιδιώτες. Οι συλλέκτες συλλέγουν τις μπαταρίες-απόβλητα και τις μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις μας με τα ειδικά τους οχήματα, αλλά και σε άλλες κατάλληλα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις όπως σε απομακρυσμένα μέρη (νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές). Οι μπαταρίες που πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταλήγουν στην επιχείρησή μας και από την επιχείρησή μας σε εργοστάσια ανακύκλωσης για την επαναχρησιμοποίηση του μόλυβδου, του πλαστικού και άλλων υλικών. Τέλος, η ''GREEN EYE'' αναλαμβάνει δράσεις για την οικολογική ευαισθητοποίηση των πολιτών και έτσι έμπρακτα συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Το σημαντικότερο που αποκομίσαμε από τη δημιουργία της επιχείρησης δεν είναι μόνο οι επιχειρηματικές γνώσεις, αλλά και κάποιες αξίες. Όλοι οι μαθητές συνειδητοποίησαν την αξία της συνεργασίας, κάτι που βοηθά τον μελλοντικό εργαζόμενο στην προσαρμογή του στον επαγγελματικό του χώρο. Ο τρόπος με τον οποίο μοιράστηκαν οι ρόλοι, βοήθησε σε αυτό. Χωριστήκαμε σε ομάδες, όπου ο καθένας αναλάμβανε μία συγκεκριμένη εργασία να κάνει και αφού την τελειώσει, έπρεπε να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους, έτσι ώστε να συγκροτηθεί η επιχείρηση. Παράλληλα, μάθαμε να είμαστε πιο υπεύθυνοι με αυτό τον τρόπο. Δεν είναι τυχαίο που συχνά λέμε, ότι, όταν φτιάχνεις κάτι δικό σου το αγαπάς περισσότερο. Έτσι, ο ενθουσιασμός, η αφοσίωση καθώς και η αίσθηση ότι είμαι ικανός και έχω τα προσόντα να δημιουργώ επιχειρήσεις, αυξήθηκαν μεταξύ των μαθητών.

Εν κατακλείδι, η εμπειρία αυτή υπήρξε για όλους μας ιδιαίτερα εποικοδομητική. Μας προσέφερε γνώσεις πρακτικές, αλλά και αξίες που μας χρειάζονται για την μελλοντική επαγγελματική ζωή. Όταν πλέον θα είμαστε ενήλικες, θα σταθούν ως όπλα για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που θα μας παρουσιαστούν.

Θα ειμαστε στην Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας και θα παρουσιάσουμε την επιχείρησή μας στις 10 Φεβρουαρίου στο The Mall Athens στο Μαρούσι.

"Εικονική Επιχείρηση" GREEN EYE:

Γενικό Λύκειο Βραχατίου

Διοικητικό Συμβούλιο: ΣΠΥΡΗ ΣΟΦΙΑ, ΜΙΕΣΤΡΙ ΓΙΟΝΙΝΤΑ,

ΞΥΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Διευθύνων Σύμβουλος: ΠΑΤΟΥΛΑ ΕΥΗ

Νομικός Σύμβουλος: ΜΠΟΥΛΙΑ ΜΥΡΤΩ ΒΛΑΣΙΑ

Τεχνική Υποστήριξη: ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΤΣΕΛΑ ΕΓΚΙ

Τμήμα Διαφήμισης: ΠΟΥΛΟΥΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΦΑΡΜΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

Τμήμα Διαχείρισης Οικονομικών: ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ,

ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

Τμήμα Επικοινωνίας: ΣΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ, ΦΙΛΗ ΙΩΑΝΝΑ

Τμήμα Παραγωγής: ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ζιούβα Ευσταθία

Εθελόντρια - επιχειρηματική σύμβουλος: Βικτωρία Χριστίνα Μουζάκη

Απόφοιτος Προγράμματος Εικονικής Επιχείρησης

Φοιτήτρια Τμήματος ΔΕΤ, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοφιλή