HelpHomeless: Μαθητές λυκείου παραδίδουν μαθήματα επιχειρηματικότητας βοηθώντας αστέγους

Η κεντρική ιδέα ήταν να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα, έτσι ώστε να τέθει σε λειτουργία ο ρόλος της υπηρεσίας μας, δηλαδή να δημιουργήσουμε τσάντες «Αγάπης» με τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες και γάζες, που θα προσφέρονταν στους αστέγους. Η συγκεκριμένη βούληση επιτεύχθηκε με την κοινή εργασία τρίων τμημάτων, της παραγωγής και των προμηθειών, του οικονομικού και τέλος των δημοσίων σχέσεων. Το πρώτο τμήμα ασχολήθηκε με τη δημιουργία συμβολικών προϊόντων, κουπών και μπρελόκ με το λογότυπο της επιχείρησής μας, τα οποία εμείς κατασκευάσαμε και πουλήσαμε.
archive

Στο πλαίσιο του μαθητικού διαγωνισμού του "Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece" για την ανάδειξη της καλύτερης "Eικονικής Eπιχείρησης", το σχολείο μας, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, αποφάσισε για μια ακόμη χρονιά να λάβει μέρος με μία ομάδα παιδιών του Λυκείου! Ο Όμιλος Επιχειρηματικότητας των Εκπαιδευτηρίων Δούκα «φιλοξένησε» την εικονική μας επιχείρηση, η οποία συνεδρίαζε κάθε εβδομάδα, με την επίβλεψη του καθηγητή μας κ. Ανδρέα Στριφτάρα.

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η "HelpHomeless".

Φέτος γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθούμε με κάτι διαφορετικό. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας μας, και μέσα από μία μεγάλη διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός μας, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στην κοινωνική προσφορά και να βοηθήσουμε στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορούμε τους αστέγους που είναι διάχυτοι στα στενά της Αθήνας. Το επιχειρηματικό μας ένστικτο λειτούργησε και η ομάδα μας, χωρίστηκε σε τέσσερα τμήματα, το τμήμα marketing, το τμήμα οικονομικών, το τμήμα παραγωγής και προμηθειών και το τμήμα δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας.

Η κεντρική ιδέα ήταν να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα, έτσι ώστε να τέθει σε λειτουργία ο ρόλος της υπηρεσίας μας, δηλαδή να δημιουργήσουμε τσάντες «Αγάπης» με τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες και γάζες, που θα προσφέρονταν στους αστέγους. Η συγκεκριμένη βούληση επιτεύχθηκε με την κοινή εργασία τρίων τμημάτων, της παραγωγής και των προμηθειών, του οικονομικού και τέλος των δημοσίων σχέσεων. Το πρώτο τμήμα ασχολήθηκε με τη δημιουργία συμβολικών προϊόντων, κουπών και μπρελόκ με το λογότυπο της επιχείρησής μας, τα οποία εμείς κατασκευάσαμε και πουλήσαμε. Το οικονομικό τμήμα, με τη σειρά του πούλησε μετοχές, ενώ το τμήμα των δημοσίων σχέσεων φρόντισε να αναζητήσει χορηγούς-επιχειρήσεις που ήταν διατεθειμένες να προσφέρουν χρήματα για την ενίσχυση της συγκεκριμένης προσπάθειας. Τέλος, το τμήμα marketing συνέβαλε με τη δημιουργία αφισών και διαφημιστικών φυλλαδίων για την καλύτερη προώθηση της υπηρεσίας μας στο σχολικό και όχι μόνο περιβάλλον. Η προσπάθειά μας είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση και όλοι προσπάθησαν και προσπαθούν να συμβάλλουν για την υλοποίησή της.

Η επικοινωνία και συνεργασία μας με αντίστοιχους φορείς, όπως της Εκκλησίας, ενίσχυσε το έργο μας. Ξεκινήσαμε τη δημιουργία δικτύου σχολείων για την ευαισθητοποίηση περισσότερων ανθρώπων. Επόμενος στόχος μας είναι η δημιουργία δικτύου εστιατορίων, τα οποία θα παρέχουν συγκεκριμένο αριθμό μερίδων κάθε εβδομάδα για τους αστέγους.

Αν ρωτούσε κανείς τι κερδίσαμε από αυτή μας τη συμμετοχή, θα αναφερόμασταν κυρίως στο αίσθημα της προσφοράς και ολοκλήρωσης που απλόχερα μας προσέφερε. Η ανιδιοτέλεια και η κοινωνική προσφορά είναι δύο από τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας μας, που όλοι τα αποκομίσαμε στο έπακρο. Βάζοντας το λιθαράκι μας σε μία εθνική προσπάθεια, όλοι βγήκαμε κερδισμένοι, αφού βοηθήσαμε και βοηθάμε άστεγες οικογένειες χαρίζοντάς τους όση περισσότερη ευτυχία μπορούσαμε. Ακόμη, όμως, γνωρίσαμε τον τρόπο προετοιμασίας μιας επιχείρησης, καθώς και τον τρόπο συνεργασίας με άλλα άτομα.

Η προσπάθειά αυτή, μάς προσέφερε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα να επικοινωνούμε μεταξύ μας και μας χάρισε στιγμές αξέχαστες κατά την προετοιμασία της. Οι περισσότεροι μαθητές, μάλιστα, ωφελήθηκαν σημαντικά αφού τους βοήθησε να κατατοπιστούν επαγγελματικά, κυρίως σε σχέση με την οικονομική επιστήμη και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Μέσα από τις συμβουλές, τις υποδείξεις και την καθοδήγηση του καθηγητή μας οικονομολόγου κ. Ανδρέα Στριφτάρα, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία επιχείρηση για την οποία είμαστε υπερήφανοι.

Αναζητήσαμε, κουραστήκαμε, χαρήκαμε, μαλώσαμε, αγχωθήκαμε, συνεργαστήκαμε, συγκινηθήκαμε. Και δημιουργήσαμε την "HelpHomeless". Την προσφέρουμε στην κοινωνία μας.

Τα μέλη της "HelpHomeless".

Πρόεδρος:

Φαίη Μαρούδα

Τμήμα Οικονομικών:

Γιάννης Κόπολας

Πέτρος Βαλιάνος

Γιώργος Καλαΐδης

Τμήμα Παραγωγής και Προμηθειών:

Σίλια Τσίγκα

Αθηνά Σέρβη

Δέσποινα Παπαθεοδοσίου

Άλκης Γκόβαρης

Τμήμα Marketing και Δημοσίων Σχέσεων:

Φωτεινή Άγγλου

Χρήστος Παπαμιχαήλ

Παναγιώτης Κονδυλούδης

Χρυσαυγή Ψαρράκη

Ναταλία Χαρίτση

Επιβλέπων καθηγητής:

Ανδρέας Στριφτάρας - οικονομολόγος

Site:

helphomeless@outlook.com.gr

Δημοφιλή