Smileybin: Το «success story» της μαθητικής επιχείρησης δίνει ελπίδα στην Ελλάδα

Όταν μια ομάδα 15 μαθητών Τρίτης Γυμνασίου, από το χωριό Αλώνια του νομού Πιερίας, αποφάσισαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η εμπειρία αυτή θα άλλαζε εντελώς τη ζωή τους. Κι όμως, αυτό συνέβη. Η έξυπνη ιδέα τους να κατασκευάσουν έναν κάδο ανακύκλωσης με σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες ήταν το ξεκίνημα μιας συναρπαστικής πορείας στους δρόμους της μαθητικής επιχειρηματικότητας που τους ανέβασε στην κορυφή όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Και από απλοί μαθητές γυμνασίου που ήταν πέρυσι, φέτος είναι πολυβραβευμένοι, 15χρονοι «επιχειρηματίες».
HuffPost

Όταν μια ομάδα 15 μαθητών Τρίτης Γυμνασίου, από το χωριό Αλώνια του νομού Πιερίας, αποφάσισαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η εμπειρία αυτή θα άλλαζε εντελώς τη ζωή τους. Κι όμως, αυτό συνέβη. Η έξυπνη ιδέα τους να κατασκευάσουν έναν κάδο ανακύκλωσης με σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες ήταν το ξεκίνημα μιας συναρπαστικής πορείας στους δρόμους της μαθητικής επιχειρηματικότητας που τους ανέβασε στην κορυφή όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Και από απλοί μαθητές γυμνασίου που ήταν πέρυσι, φέτος είναι πολυβραβευμένοι, 15χρονοι «επιχειρηματίες».

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας μόλις έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή του "Smileybin"

Πως ξεκίνησαν όλα

Τα παιδιά έβαλαν στόχο να κατασκευάσουν τον "Smileybin": Έναν «έξυπνο» κάδο που να έχει μέσα ζυγαριά και να ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο, με πόντους εκπτώσεων στα δημοτικά τέλη και τα καταστήματα. Η υλοποίηση αυτής της ιδέας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Πως φτιάχνει κανείς έναν τέτοιο κάδο; «Φέρνει τον κόσμο ανάποδα», απαντά η μαθήτρια, Γραμματέας Διεύθυνσης της «Smileybin», Eλένη Παντελίδου. «Κυριολεκτικά αναστατώσαμε την τοπική κοινωνία ψάχνοντας για χορηγούς και επαγγελματίες που θα μας βοηθούσαν να τον κατασκευάσουμε. Δυσκολευτήκαμε να πείσουμε ότι η επιχειρηματική μας ιδέα είναι καινοτόμα και έχει προοπτική. Αλλά τα καταφέραμε. Κι αυτό ήταν το μεγάλο κέρδος, η μεγάλη ικανοποίηση που νιώσαμε. Εμείς, μικρά παιδιά 15 χρονών, μιλήσαμε στα ίσια με τους ενήλικες. Και τους πείσαμε. Μάθαμε πώς να αναπτύσσουμε επιχειρήματα, να προβάλλουμε το προϊόν μας, να μη ντρεπόμαστε. Αποκτήσαμε έτσι ικανότητες πολύ σημαντικές που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε στη ζωή μας γενικότερα».

<

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, συγχαίρει τους μαθητές στην Εμπορική Εκθεση Θεσσαλονίκης στο Mediterranean Cosmos.

Οι ελληνικές επιτυχίες

Οι μαθητές αρχικά εντυπωσίασαν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη που ζήτησε να κατασκευαστούν 10 κάδοι Smileybin για την πόλη. Στη συνέχεια τα παιδιά σάρωσαν τα βραβεία του προγράμματος και κατέκτησαν τον τίτλο της «Καλύτερης Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης 2016», ξεχωρίζοντας από 100 σχολεία. «Βλέπαμε τα όνειρά μας να πραγματοποιούνται και δε το πιστεύαμε. Εμείς από ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας, από ένα μικρό σχολείο 50 παιδιών, να έχουμε στήσει την καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ελλάδας!» λέει ο μαθητής, Διευθυντής Παραγωγής της «Smileybin» Ιορδάνης Πασχαλίδης. «Ακούσαμε πάρα πολλά συγχαρητήρια, ο κόσμος μας μιλούσε με θαυμασμό, με σεβασμό. Οι ζωές μας άλλαξαν εντελώς, νιώσαμε δυνατοί, έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο».

Το "Smileybin" κατακτά την πρώτη θέση στον πανελλαδικό διαγωνισμό, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Οι ευρωπαϊκές επιτυχίες

Ως νικητές του πανελλαδικού διαγωνισμού οι μαθητές εκπροσώπησαν στη συνέχεια την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Company of the Year» του Junior Achievement Europe, που έγινε στις 25-28 Ιουλίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Εκεί τα παιδιά -που ήταν τα μικρότερα σε ηλικία και από το μικρότερο σχολείο- κατάφεραν έναν ακόμη άθλο. Να κερδίσουν το κορυφαίο βραβείο καινοτομίας του διαγωνισμού, το «MetLife LifeChanger Award» και η πρόεδρος της «Smileybin», η ταλαντούχα μαθήτρια Μαρία Κοκκάλα, να ξεχωρίσει από 275.000 παιδιά σε όλη την Ευρώπη και να κερδίσει μαζί με άλλους 9 μαθητές το βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας» (Leadership Αward). Η Μαρία είναι ένα αληθινό διαμάντι που της δόθηκε η ευκαιρία να λάμψει. «Χαρήκαμε αφάνταστα για τα βραβεία αυτά, εκπροσωπήσαμε επάξια την Ελλάδα», είπε η Μαρία. «Η συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ήταν μια εμπειρία ζωής. Πέρυσι μια τέτοια ευκαιρία δεν υπήρχε ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα και τώρα είναι πραγματικότητα. Θα μας μείνει αξέχαστη και μας δίνει δύναμη να βάλουμε ξανά πολύ υψηλούς στόχους και είμαστε σίγουροι ότι θα τους πετύχουμε και πάλι».

Τα παιδιά παραλαμβάνουν το ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας "MetLife LifeChanger" Signature Award

Επιτυχία-ελπίδα για όλα τα παιδιά της Ελλάδας

Το «success story» του «Smileybin», έδωσε χαρά κι ελπίδα όχι μόνο στα συγκεκριμένα παιδιά αλλά και σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της χώρας που ένιωσαν ότι όλα τη ζωή είναι εφικτά. Αφού τα κατάφεραν οι 15χρονοι μαθητές ενός τόσο μικρού σχολείου της ελληνικής περιφέρειας, καταλαβαίνουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν κι εκείνοι. Γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι όλα τα παιδιά, σε όποια γωνιά της Ελλάδα κι αν ζουν, έχουν μεγάλες ικανότητες και η «Εικονική Επιχείρηση» τους δίνει τα κίνητρα και τις ευκαιρίες να τις εντοπίσουν, να τις αναπτύξουν και να πετύχουν. Οι μαθητές της Πιερίας είχαν εξαιρετική καθοδήγηση και ενθάρρυνση από τις δύο καθηγήτριες που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα στο συγκεκριμένο σχολείο, τις κυρίες Τάνια Παντελίδου και Ηρώ Ζιούδρου αλλά και από τον εθελοντή-επιχειρηματικό σύμβουλο κ. Παναγιώτη Τζέλλο, ιδρυτή της Conferience.com. Στο πλευρό των μαθητών του «Smileybin» ήταν πάντα η Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού, ο Γενικός Διευθυντής κ. Αργύρης Τζικόπουλος, η υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» κα Ελίζα Παυλίδη, οι υπεύθυνες προγραμμάτων κυρίες Γεωργία Γλεούδη και Ελένη Χελιώτη και η υπεύθυνη επικοινωνίας Μαρία Γιαννέτου.

Η μαθήτρια Μαρία Κοκκάλα με το ευρωπαϊκό βραβείο "Ηγετικής Προσωπικότητας". Μαζί της η κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου και ο κ. Αργύρης Τζικόπουλος

Ποιοι στηρίζουν την «Εικονική Επιχείρηση»

Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», που ανέδειξε τα ταλέντα των μαθητών της Πιερίας, πραγματοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η «Εικονική Επιχείρηση» δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί στη χώρα μας χωρίς την υποστήριξη ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων. Δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κύριοι χορηγοί είναι η MetLife, η Ελληνική Πρωτοβουλία, η Citi, η Eθνική Τράπεζα, η Accenture, η SAP, η ΑΕGEAN και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Το περίπτερο της Smileybin στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό μαθητικής καινοτομίας του JA Europe.

Ποια θα είναι τα ταλέντα της νέας χρονιάς;

Άλλη μία συναρπαστική σχολική χρονιά θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη. Στο ΣΕΝ/JA Greece περιμένουμε τις νέες ιδέες, των νέων μαθητικών ομάδων που θα πάρουν μέρος στην «Εικονική Επιχείρηση». Είμαστε σίγουροι ότι και πάλι τα παιδιά θα μας καταπλήξουν και θα αναδειχθεί ξανά το όμορφο και δημιουργικό πρόσωπο της Ελλάδας.

Μαρία Γιαννέτου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΣΕΝ/JA Greece

Χαρά και υπερηφάνεια κατά την επιστροφή της ομάδας απο τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό

Δημοφιλή