Υποσημειώσεις: Ο Λάκης, το stand-up comedy και τα κόμπλεξ

Είναι φοβερό ότι παρ όλο που έχει γίνει αντιληπτό ότι η τηλεόραση θέλει χιούμορ, ακόμη και τώρα στα κανάλια, αντί να προσφύγουν στους stand up κωμικούς, προσπαθούν να βρουν δημοσιογράφους με χιούμορ. Γιατί το χιούμορ στη χώρα δεν είναι νομιμοποιημένο, παρά μονάχα απ' τον Λάκη κ. Ανέστη. Ο Λάκης όμως δεν κάνει καθαρόαιμο stand up comedy, παρά δανείζεται κάποιους κανόνες του για να κάνει την τηλεοπτική του σάτιρα.
Jeff Daly/Invision/AP/Invision/A

Τί γύρευε ο Λάκης στο Gazarte; Έλα ντε, τί γύρευε; Για όσους τον ξέρουν, δεν έχουν απορίες για το πώς βρέθηκε και στο Gazarte. Αν περίμενε να κάνει καριέρα ο Λάκης μόνο με το ταλέντο του -που αναμφίβολα έχει, ίσως τώρα, ν' αποκτούσε την πρώτη του τηλεοπτική εκπομπή αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Σκεφτόμουν ότι το πώς παρεισέφρησε ως εξέχων εκπρόσωπος του πολιτισμού μας έχει λίγη σημασία, όσο διάβαζα το άρθρο της κ. Ανέστη στο protagon, ενώ παράλληλα το έβρισκα εξόχως εύστοχο. Μέχρι που έφτασα στην τελευταία πρόταση, εκείνη που, συνήθως, εμπεριέχει το ζουμί της άποψης του αρθρογράφου.

Αφού η κ. Ανέστη μίλησε για τους Έλληνες δημιουργούς που μας κάνουν περήφανους και κανονικά θα έπρεπε να είναι οι εξέχοντες προσκεκλημένοι της βραδιάς, τέλειωσε το άρθρο της με τη φράση: «Είναι οι Έλληνες που μας κάνουν περήφανους, μας κάνουν να βλέπουμε να θέλουμε να διευρύνουμε τα όρια, να ανεβάσουμε τον πήχη. Ενώ η πολιτική για τον πολιτισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αγαπά το stand up comedy». Δηλαδή, η σκηνοθεσία, το θέατρο και ο χορός είναι σπουδαίες τέχνες, ενώ το στανταπάκι, τι να μας πει τώρα; Το οποίο μάλλον εκτός από σπουδαίο, δεν είναι και θεατρικό είδος;

Σωστά. Οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού έλληνες stand-up comedians που κάνουν σόλο παράσταση, μια με μιάμιση ώρα, με δικό τους κείμενο και μόνα εφόδια ένα μικρόφωνο κι ένα φως και κρατούν ξεκαρδισμένο το κοινό ασταμάτητα σε μια παράσταση, δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Είναι προφανές ότι ένας μόνος του καλλιτέχνης, που είναι παράλληλα συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, είναι αδύνατο να είναι σπουδαίος.

Είναι φοβερό ότι παρ όλο που έχει γίνει αντιληπτό ότι η τηλεόραση θέλει χιούμορ, ακόμη και τώρα στα κανάλια, αντί να προσφύγουν στους stand up κωμικούς, προσπαθούν να βρουν δημοσιογράφους με χιούμορ.

Άλλωστε αν ήταν, δε θα είχαν γράψει κάτι οι σπουδαίοι κριτικοί θεάτρου που έχουμε; Δε θα είχαν μυριστεί ότι ο επιθεωρησιακός μονόλογος που στην ουσία του είναι το stand-up comedy* είναι ένα απ τα κορυφαία θεατρικά ειδή; Τι είναι; Τίποτα κομπλεξικοί επαρχιώτες, που αν δεν επιβληθεί ένα όνομα απ' την τηλεόραση, δε θα αναγνωρίσουν το μεγαλείο του είδους; Ακολούθως, αν το stand-up ήταν καλό, δε θα είχαν τσιμπήσει τα τζιμάνια της τηλεόρασης τους καλύτερους, ώστε να τους δώσουν εκπομπές; Δεν πιστεύω ότι φοβούνται το ρίσκο του καινοτόμου. Γιατί η τηλεόραση μας, είναι γνωστό ότι είναι μπροστά εκατό χρόνια απ την εποχή της. Μπορεί και πίσω...αλλά τέλος πάντων εκτός εποχής.

Τι να μας πουν ο Bill Hicks, ο George Carlin, ο Louis CK στη χώρα του Χαϊκάλη, που με την καυστική σατιρική ατάκα του «θα δροσίσω την (καυτή) πατάτα» ανατριχιάσαμε απ το βάθος, την ευστοχία και τη αιχμηρότητα του δαιμονικού του χιούμορ.

Καημένη Αμερική που προσπαθείς να κανείς τόσα χρόνια κωμωδίες με τους Robin Williams, Richard Pryor, Eddie Murphy, Chris Rock**...και τηλεοπτικά show με τους John Stewart, Stephen Colbert κι εσχάτως στη χηρεύσασα θέση του The Daily Show με ένα νεαρό Νοτιοαφρικανό stand-up comedian τον Trevor Noah. Είναι δυνατόν να βάζεις να παρουσιάζουν τα όσκαρ ο Billy Crystal, η Whoopi Goldberg κι η Ellen DeGeneres; Δε διδαχτήκατε τίποτα απ τους Αϊνστάιν της δικής μας τηλεόρασης, που για τον πρώτο Έλληνα Λέτερμαν όταν αντέγραψαν το show του, σκέφτηκαν τον Κωστόπουλο; Bill Maher***, φάε τη σκόνη του.

Είναι φοβερό ότι παρ όλο που έχει γίνει αντιληπτό ότι η τηλεόραση θέλει χιούμορ, ακόμη και τώρα στα κανάλια, αντί να προσφύγουν στους stand up κωμικούς, προσπαθούν να βρουν δημοσιογράφους με χιούμορ. Γιατί το χιούμορ στη χώρα δεν είναι νομιμοποιημένο, παρά μονάχα απ' τον Λάκη κ. Ανέστη. Ο Λάκης όμως δεν κάνει καθαρόαιμο stand up comedy, παρά δανείζεται κάποιους κανόνες του για να κάνει την τηλεοπτική του σάτιρα. Θα μπορούσε να κάνει και να νομιμοποιήσει το είδος, όμως ο Λάκης έχει το κόμπλεξ ότι δεν είναι ηθοποιός και προσπαθεί να κάνει το stand up του θέατρο αλλά κι αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Παρ' ολ' αυτά κ. Ανέστη, το ότι απαξιώσατε το stand-up επειδή δεν σας αρέσει ο Λαζόπουλος, σημαίνει ότι αν δεν σας αρέσει ο Σεφερλής, θ' απαξιώσετε και το θέατρο;

Τι να σας πω άλλο κ.Ανέστη μου. Υπάρχουν πολλά άρθρα που τα βρίσκω από ανόητα μέχρι αδιάφορα. Ποτέ δεν απαξίωσα την αρθρογραφία.

*Το stand-up comedy είναι μια επιθεώρηση χωρίς μπαλέτα, κουστούμια, σκηνικά και μουσικές. Είναι μια υπερπαραγωγή μ' ένα μικρόφωνο κι έναν προβολέα. (Οδηγίες Κρίσης 2012-13)

** Ο Chris Rock θα παρουσιάσει για δεύτερη φορά (-77th in 2005) τα φετινά όσκαρ.

*** Ο αμερικανος William "Bill" Maher Jr. είναι όπως γράφεται στο βιογραφικό του, comedian, writer, producer, political commentator, actor, media critic και television host. Παρουσιάζει το πολιτικό talk show: Real Time with Bill Maher στο HBO.

Ο Σίλας Σεραφείμ παρουσιάζει την παράσταση «20 χρόνια stand-up comedy», κάθε Σάββατο βράδυ στο Tin Pan Alley από 7 Νοέμβριου.