Υποσημειώσεις: Ο Άνθιμος έχει δίκιο

Οι φανατικοί προσπαθούν να εφαρμόσουν κατά γράμμα τις εντολές του Θεού. Οι μετριοπαθείς πιστοί όμως, προσπαθούν να φέρουν στα μέτρα τους τη θρησκεία λες και είναι ασφάλεια κι ο παπάς ασφαλιστής, που ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δυνατότητες, κόβει και ράβει το συμβόλαιο στα μέτρα του πιστού -ασφαλισμένου. Είναι πολύ βολικότερο το «Εντάξει, υπερβολές οι προγαμιαίες σχέσεις», «ο αυνανισμός δεν είναι και τόσο κακό πράγμα» κι επίσης βολεύει να μη θυμάται κανείς ότι στα θανάσιμα αμαρτήματα λογίζονται η περηφάνια και ο φθόνος. Απαγορεύεται να φθονείς την επιτυχία του πλησίον σου. Το γεγονός ότι ο καπιταλισμός στηρίζεται σ αυτό ακριβώς και η εκκλησία είναι πάντα με τη δεξιά του Κυρίου, θα το εκλάβω ως ειρωνεία.
Sooc

Άνθιμος: «Η ομοφυλοφιλία είναι θανάσιμο αμάρτημα. Αυτό για την πίστη μας, αγιογραφικά, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα».

Υπάρχει κάτι που ενώνει τους μουλάδες, τους ραβίνους, τους παπάδες και τους φανατικά πιστούς των διαφόρων θρησκειών. Είναι δογματικοί κι ως εκ τούτου προσπαθούν να εφαρμόσουν κατά γράμμα το δόγμα. Αυτό κάνει μεν τη ζωή πιο δύσκολη αλλά λιγότερο περίπλοκη. Τουλάχιστον στις τρεις μεγάλες θρησκείες, τον ιουδαϊσμό, τον ισλαμισμό και τον χριστιανισμό, τα ιερά τους βιβλία είναι γραμμένα κατ ευθείαν απ τον Θεό. Είναι ο λόγος του Θεού στον οποίο και πρέπει απαρέγκλιτα να υπακούσεις.

Έτσι ξεχειλίζει από λογική μες τον παραλογισμό της αναπόδεικτης μεταφυσικής θρησκευτικής αλήθειας, η συνέπεια και η σπουδή που δείχνουν οι τζιχαντιστές στην εφαρμογή της σαρία, του ισλαμικού κώδικα διαβίωσης. Θάνατος για τη μοιχαλίδα, θάνατος για τους ομοφυλόφιλους και γενικά θάνατος δια λιθοβολισμού, λιντσαρίσματος, κόψιμο του λαιμού και άλλες ευφάνταστες μεθόδους εκτέλεσης. Απλά πράγματα, αφού τα γράφουν τα ιερά βιβλία.

Αυτό μας είπε κι ο Άνθιμος. «Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα». Κι αφού η Αγία Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού, είναι γραμμένη κατ ευθείαν απ τον Θεό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η θρησκευτική πίστη πουλάει βεβαιότητες κι όχι αμφιβολίες. Το «δεν υπάρχουν ηθικά φαινόμενα αλλά ηθική ερμηνεία των φαινομένων» του Νίτσε, προφανώς αφορά ελεύθερους ανθρώπους απαλλαγμένους από ιδεοληψίες και που δε δεσμεύονται από κανέναν θεόσταλτο κώδικα στον οποίο πρέπει να υπακούσουν. Οι πιστοί είναι αυτοί που πρέπει ν ακολουθήσουν τις επιταγές του σωστού ηθικού δρόμου που χάραξε ο Θεός στον οποίο πιστεύουν και του οποίου γνήσιος ερμηνευτής είναι ο ιερέας. Εν προκειμένω ο Άνθιμος ο οποίος είναι αυτός που θα σου πει τι είναι και τι όχι σωστό, σύμφωνα με το δόγμα που εκπροσωπεί.

Εδώ ακριβώς εστιάζεται όμως το πρόβλημα με τους πιστούς. Οι φανατικοί προσπαθούν να εφαρμόσουν κατά γράμμα τις εντολές του Θεού. Οι μετριοπαθείς πιστοί* όμως, προσπαθούν να φέρουν στα μέτρα τους τη θρησκεία λες και είναι ασφάλεια κι ο παπάς ασφαλιστής, που ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δυνατότητες, κόβει και ράβει το συμβόλαιο στα μέτρα του πιστού -ασφαλισμένου. Είναι πολύ βολικότερο το «Εντάξει, υπερβολές οι προγαμιαίες σχέσεις», «ο αυνανισμός δεν είναι και τόσο κακό πράγμα» κι επίσης βολεύει να μη θυμάται κανείς ότι στα θανάσιμα αμαρτήματα λογίζονται η περηφάνια και ο φθόνος. Απαγορεύεται να φθονείς την επιτυχία του πλησίον σου. Το γεγονός ότι ο καπιταλισμός στηρίζεται σ αυτό ακριβώς και η εκκλησία είναι πάντα με τη δεξιά του Κυρίου, θα το εκλάβω ως ειρωνεία.

Ας αφήσουμε κατά μέρος την ομοφυλοφιλία που είναι ένα θανάσιμο αμάρτημα και το παράδοξο του ότι ο Θεός έκανε κάποιους ομοφυλόφιλους προφανώς για να τους τιμωρήσει μετά, αφού η σεξουαλική προτίμηση δεν είναι κάτι που το επιλέγεις, κι ας πάμε στην Παλαιά Διαθήκη (Αγία Γραφή, Δευτερονόμιο 22) όπου ο Βιβλικός Θεός λέει ότι αν μια γυναίκα δε φωνάζει αρκετά δυνατά όταν τη βιάζουν, πρέπει να λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου ως συνεργός στην ατίμωση της. Να το πάρουμε κι αυτό τοις μετρητοίς;

Κοντολογίς, οι μετριοπαθείς πιστοί θα πρέπει διαλέξουν αν θα αποδεχτούν το δόγμα στο οποίο προσηλυτίστηκαν από μικροί να πιστεύουν ή τουλάχιστον να συνειδητοποιήσουν ότι μάλλον πιστεύουν σε μια άλλη δική τους θρησκεία με διαφοροποιημένους κανόνες, βολικότερη και προσαρμοσμένη στα μέτρα τους.

*«Οι μετριοπαθείς πιστοί, είναι αποτυχημένοι φονταμενταλιστές» Sam Harris (Το Τέλος της Πίστης)

Ο Σίλας Σεραφείμ παρουσιάζει τη stand-up comedy παράσταση «50 αποχρώσεις του Greek» κάθε Παρασκευή βράδυ στο Tin Pan Alley.

Δημοφιλή