Υποσημειώσεις: Η Πίστη βλάπτει σοβαρά την υγεία

Προς επίρρωση του θρησκευτικού παραλογισμού στις πρόχειρες συζητήσεις που γίναν αυτές τις μέρες στα κανάλια για τα λείψανα*, άκουσα και το χιλιοειπωμένο κλισέ «το τι κάνει ο καθένας με τη θρησκεία είναι δίκη του δουλειά». Εε λοιπόν η πίστη δεν είναι ιδιωτικό ζήτημα.
ASSOCIATED PRESS

«Εγώ το έχω δει.. Θα μιλήσω ως γιατρός. Στα 20 χρόνια της ενεργούς Ιατρικής την οποία εκτελώ, τη συμβολή τη θετική των λειψάνων την έχω δει» Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιατρός

Προς επίρρωση του θρησκευτικού παραλογισμού στις πρόχειρες συζητήσεις που γίναν αυτές τις μέρες στα κανάλια για τα λείψανα*, άκουσα και το χιλιοειπωμένο κλισέ «το τι κάνει ο καθένας με τη θρησκεία είναι δίκη του δουλειά». Εε λοιπόν η πίστη δεν είναι ιδιωτικό ζήτημα. Και δεν είναι, γιατί δεν είναι όλες οι δουλειές ίδιες. Αν είσαι καλλιτέχνης, ζωγράφος, χορευτής ή ποιητής, αν είσαι τεχνίτης, τσαγκάρης ή υδραυλικός, είναι λιγότερο επικίνδυνο να μην πιστεύεις στη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Αν είσαι όμως γιατρός, δικαστής, πρωθυπουργός μιας χώρας και πιστεύεις ότι η ομοφυλοφιλία πρέπει να τιμωρείται με θάνατο σύμφωνα με τη θρησκευτική επιταγή του Θεού που πιστεύεις, τότε δεν είναι ιδιωτικό ζήτημα, είναι πρόβλημα.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας όχι μόνο του ίδιου του πιστού αλλά και των άλλων και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι γνωστό ότι ο Ρήγκαν προσέγγιζε τις δυσμενείς καταστάσεις στη Μέση Ανατολή μέσα απ τη σκοπιά των προφητειών της Βίβλου. Το ίδιο και επί Τζ,Μπους τζούνιορ όπου η πολιτική των ΗΠΑ στην ίδια περιοχή διαμορφωνόταν εν μέρει από φονταμενταλιστές χριστιανούς.

Ας εξαιρέσουμε τον Μιχελογιαννάκη, ο οποίος στο τέλος μπορεί να χει και δίκιο σε όσα μεταφυσικά ισχυρίζεται, μιας και είναι ο μόνος άνθρωπος παγκοσμίως που πήρε κιλά ως απεργός πείνας. Ένας οποιοσδήποτε άλλος γιατρός, δεν μπορεί να είναι πρώτα πιστός και μετά επιστήμονας αλλιώς πρέπει να εξηγήσει πως δίνει σ' έναν ασθενή του φάρμακα, που ανακαλύφθηκαν μετά από έρευνα που βασίζεται στη θεωρία της εξέλιξης, που η θρησκεία δεν δέχεται.

Αναρίθμητα τα παραδείγματα της μάχης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού εναντίον της επιστημονικής προόδου με το 30% των δασκάλων βιολογίας στις ΗΠΑ να μην αναφέρουν τη θεωρία της εξέλιξης στα σχολεία εξ αιτίας των αντιδράσεων, με τρεις ρεπουμπλικάνους υποψηφίους πρόεδρους να δηλώνουν επισήμως ότι δεν πιστεύουν στη θεωρία της εξέλιξης και με την έρευνα με βλαστοκύτταρα, που θα σώζει εκατομμύρια ανθρώπους από Αλτσχάιμερ, πάρκινσον κι ένα σωρό άλλες παθήσεις να εμποδίζεται συστηματικά από θρησκευτικά λόμπι γιατί νομίζουν ότι τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα είναι μωρά.

Ένας Έλληνας δικαστής που έχει πάνω απ το κεφάλι του τη εικονίτσα με τον Χριστό, έχει αυτόχρημα ακυρώσει όλη τη φιλοσοφία και την ουσία του Δικαίου. Είναι το ίδιο ειρωνικό και σουρεαλιστικό σα να πηγαίνεις σε μαθήματα διαχείρισης θυμού με δάσκαλο τον Κασιδιάρη. Άλλωστε είναι γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η ιστορία δικαστικού που είπε «εγώ το ράσο δεν το φυλακίζω» για τη γνωστή υπόθεση της Μονής. Φαίνεται ότι τα ράσα τελικά κάνουν τον παπά.

Είναι περιττό ν αναφέρουμε ότι όλη η δαιμονοποίηση των Εβραίων στην ιστορία ξεκινά από θρησκευτική βάση: «Ο Ιησούς είπε προς αυτούς [τους Εβραίους].. Προέρχεσθε απ τον πατέρα σας τον διάβολο, και θα πράξετε τις επιθυμίες του πατέρα σας..» (Ιωάννης Η'41-45). Οι ίδιοι οι Εβραίοι δε, πιστεύουν ότι ο δημιουργός τους χάρισε το συγκεκριμένο κομμάτι γης στην Παλαιστίνη και γι' αυτό σφάζονται με τους Άραβες.

Το πόσο στρεβλά βλέπει τον κόσμο και τη ζωή γενικότερα η ισλαμική μισαλλόδοξη θεώρηση του κόσμου είναι πρόδηλο. Αυτό που ίσως περνά αβρόχοις ποσί είναι οι ζωές που χάνονται επίσης απ τις χριστιανικές αντιλήψεις της εκκλησίας για τη μη χρήση προφυλακτικών.

Η θρησκεία βοηθάει στο να προκαλέσουμε κακό στον εαυτό μας κι αποτελεί μια αστείρευτη πηγή ανθρωπίνων συγκρούσεων στο όνομα κάποιου φανταστικού δημιουργού. Η θρησκευτική πίστη, αντιμάχεται τη λογική και την επιστήμη, διαστρεβλώνει το τρόπο που βλέπουμε τη ζωή, διαιρεί τους ανθρώπους σε αδελφούς και άπιστους και τους βάζει να σκοτώνονται μεταξύ τους για κάποιες αναπόδεικτες αλήθειες.

*Το μόνιμο παράπονο του σατιρικού δημιουργού και της σάτιρας γενικότερα είναι ότι «αφού σας τα χω πει, γιατί δεν ακούτε;»

Δημοφιλή