Υποσημειώσεις: #ThisIsNotACoup

Η υπερβολή στη ρητορεία εγκλωβίζει. Σου αντιγυρίζει την πραγματικότητα σα σφαλιάρα. Τα προηγούμενα μνημόνια ήταν ανθρωπιστική κρίση λέγανε οι «αντιμνημονιακοί». Αυτό το τρίτο που αποδέχονται τότε τι είναι; Ανθρωπιστική βοήθεια;
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

«Πραξικόπημα»: 1. Αιφνίδια και δυναμική πολιτική ενέργεια, που στοχεύει στην παράνομη ανατροπή κυβερνήσεως ή πολιτεύματος 2.(γενικότ.) κάθε αυθαίρετη κίνηση που έχει τη μορφή του δολίου αιφνιδιασμού με σκοπό την επιβολή των θέσεων κάποιου.

Αφαίρεσα απ' τον ορισμό του Μπαμπινιώτη τις περαιτέρω εξηγήσεις για τα στρατιωτικά πραξικοπήματα ώστε να καταλήξω στον ορισμό που ίσως θα μπορούσε να προσιδιάζει στο Γερμανικό «πραξικόπημα» εναντίον της κυβέρνησης Συριζανέλ.

Προσωπικά δε διέκρινα πουθενά ούτε «αιφνίδια ενέργεια» ούτε «αυθαίρετη κίνηση» που να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό των Συριζανέλ, που δώσανε στην υποχώρησή τους και στο μνημόνιο που κατέληξαν στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Αν προσθέσουμε δε και τα επιχειρήματα-δικαιολογίες που προέβαλαν, συμπεριλαμβανομένων και αυτά του πρωθυπουργού στη συνέντευξη του, που ήταν ακριβώς ίδια με των προηγούμενων που υπέγραψαν τα μνημόνια 1 και 2, τότε μιλάμε για ένα καράβι με τυφλό καπετάνιο και πλήρωμα, που κατευθυνόταν ολοταχώς προς τα βράχια, με τη διαβεβαίωση προς τους επιβάτες ότι αυτά θα υποχωρήσουν για να διασχίσουμε το πέλαγος.

Κατ' αρχάς αν αυτό ήταν πραξικόπημα, έχει γίνει πριν έξι χρόνια απ' το πρώτο μνημόνιο. Τώρα τ' ανακάλυψε ο Σύριζα να μας το πει; Όταν προεκλογικά ρωτούσαμε, αν δεν τα καταφέρει να μεταπείσει τους Ευρωπαίους ώστε να σκίσει το μνημόνιο μένοντας παράλληλα και στην ευρωζώνη, γιατί δε μας είπε ότι κάτι τέτοιο θ' αποτελούσε πραξικόπημα; Μήπως γιατί θα ήταν γελοία η απάντηση; Προεκλογικά δεν είπαν τι γίνεται αν δεν μεταπείθονταν οι ξένοι. Μετά το (απροσδιορίστου νοήματος) δημοψήφισμα, πάλι δε μας είπε τι γίνεται αν εισπράξει ένα «όχι» στο «ΟΧΙ» του αποτελέσματος. Κανένα στέλεχος, κανένα μέλος πουθενά. Θα τους μεταπείσουμε γιατί έχουμε μαζί μας το «ΟΧΙ», μάς έλεγαν. Δεν τους μετέπεισαν κι ως εκ του θαύματος βρήκαν την όρασή τους -όχι όλοι. Ο καπετάνιος πάντως, λίγο πριν τα βράχια, τα είδε, και το πλήρωμα αναφώνησε (για να δικαιολογήσει και τον καπετάνιο) ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ! Ποιος έκανε πραξικόπημα ρε παιδιά; Τα βράχια;

Το να λες σκίζω μνημόνια αλλά μένω ευρώ και να επιμένεις τρώγοντας τα μούτρα σου ξανά και ξανά, δεν είναι πραξικόπημα, είναι απλώς ηλίθιο. Η Ευρώπη έχει κανόνες, λογιστικούς κανόνες, προτεσταντική νοοτροπία και γερμανικό αυταρχισμό. Όχι, δεν έχουν δίκιο σε όλα οι ευρωπαίοι αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι οι ξένοι δε σε ξεγέλασαν. Ήταν εκεί απ' την αρχή, σ' αυτή την αμετακίνητη θέση και το ξέραμε. Μα δεν τον εμπιστεύονταν λέει τον Τσίπρα και δεν τον θέλανε. Λογικό το βρίσκω. Αν οι «πρόθυμοι» δεν έκαναν μεταρρυθμίσεις 5 χρόνια τώρα, άντε να πιστέψουν τον «απρόθυμο» με το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος παραμάσχαλα. Αλλ' αυτό δεν είναι πραξικόπημα. Αυτό ήταν το εμπόδιο στο πρόγραμμα, ήταν η δουλειά σου να ξεπεράσεις* (όπως υποσχέθηκες).

Υπάρχει κι άλλος λόγος όμως, που οι ίδιοι οι συριζαίοι δε θα πρεπε ν' αποκαλέσουν «πραξικόπημα» την αποτυχία, πιο σοβαρός. Γιατί η κυβέρνηση, υπέγραψε τη συμφωνία. Βάζουν δηλαδή τα χεράκια τους και βγάζουν τα ματάκια τους και θα πρέπει να μας εξηγήσουν, γιατί ο πρωθ/ργός υποτάσσεται σ' ένα «πραξικόπημα» και υποκύπτει σ' έναν «εκβιασμό». Γιατί ο Τσίπρας υπέγραψε ξαφνικά συμφωνία; Μετάλλαξη; Και βεβαία είναι λίγο περίεργο που το επίσημο ακάουντ του πρωθ/ργού στο τουήτερ (@atsipras) που υπέστη το #ThisIsACoup, δεν τουήταρε τίποτα με hashtag το #ThisIsACoup.

Κοντολογίς ή καταγγέλλεις ένα «πραξικόπημα» κι αρνείσαι να το νομιμοποιήσεις υπογράφοντας και ψηφίζοντας ή κάνεις «τουμπέκα» και λες ήταν απαραίτητο και άλλες παρόμοιες δικαιολογίες (που τελικά ειπώθηκαν) όπως οι προηγούμενοι. Αλλιώς επιβεβαιωνεις το "A man can't ride your back unless it's bent". M.L.King

Γι' αυτό άλλωστε από κει και πέρα, συνεχώς αυτοεγκλωβισμένοι με την αντιφατική ρητορεία τους, οι συριζανέλ συνεχίζουν την τραγικωμωδία με βουλευτές που αρχίζουν τα γνωστά «φεύγω μένοντας και μένω φεύγοντας», «στηρίζω αλλά δεν ψηφίζω» και γενικά με τον Σύριζα να υφίσταται πραξικόπημα, τον Σύριζα ν' αποδέχεται πραξικόπημα, τον Σύριζα να υπογράφει πραξικόπημα, τον Σύριζα ν' αντιστέκεται στο πραξικόπημα!

Η υπερβολή στη ρητορεία εγκλωβίζει. Σου αντιγυρίζει την πραγματικότητα σα σφαλιάρα. Τα προηγούμενα μνημόνια ήταν ανθρωπιστική κρίση λέγανε οι «αντιμνημονιακοί». Αυτό το τρίτο που αποδέχονται τότε τι είναι; Ανθρωπιστική βοήθεια;

Αν ξένοι θέλαν την Αριστερά ως παρένθεση, αυτός που μπορεί να πραγματώσει αυτή την επιθυμία είναι η ίδια η Αριστερά. Γι' αυτό και τα λόγια του Τσίπρα για τους 32 του ΟΧΙ «η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς». Αν γίνει πραξικόπημα, θα το κάνει ο Σύριζα στον Σύριζα. And this is a fuckin' coup...

*Πριν καμιά δεκαετία γνώρισα έναν αυτοδημιούργητο και πετυχημένο επιχειρηματία γνωστής αλυσίδας καταστημάτων. Δε θυμάμαι πως ακριβώς ήταν η συζήτηση αλλά μιλούσαμε για ατυχίες και καταστροφές της δουλειάς του. Το μόνο που συγκράτησα ήταν η φράση του «όλα μες το πρόγραμμα είναι».