Θεωρία Παιγνίων και Δημοπρασίες Τηλεοπτικών Αδειών: Κόφτες για «λαγούς»

Οι κανονισμοί αυτοί προβλέπουν αυστηρές ποινές (penalties) για όσους διαπιστωθεί πως παίζουν το ρόλο του «λαγού». Συγκεκριμένα προβλέπεται πως αν κάποιος «παίκτης» κάνει υψηλά χτυπήματα (high bids) κατά τη διάρκεια μίας δημοπρασίας και αποχωρήσει ξαφνικά, τότε θα υποστεί χρηματική ποινή (penalty) ίση με τη διαφορά μεταξύ του τελευταίου υψηλού ποσού που στοιχημάτισε ο αποχωρήσας «λαγός» και του «νικητήριου» ποσού το οποίο ο «παίκτης»-νικητής στοιχημάτισε. Με ποιό τρόπο καλείται ο αποχωρήσας «λαγός» στις ΗΠΑ να πληρώσει την ποινή (penalty);
sooc

Σε παλαιότερο άρθρο εδώ εξηγήθηκαν ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες (side effects) κακοσχεδιασμένων δημοπρασιών για τηλεοπτικές άδειες. Σε εκείνο το άρθρο δόθηκε το παράδειγμα μίας αποτυχημένης δημοπρασίας τηλεοπτικών αδειών στην Αυστραλία στην οποία πρωτοεμφανιζόμενοι παίκτες «στοιχημάτιζαν» δυσθεόρατα ποσά τα οποία τελικώς όπως διαπιστώθηκε δεν διέθεταν. Εκείνη η δημοπρασία είχε χαρακτηρισθεί ως φιάσκο/κωμωδία.

Σε άλλο άρθρο εδώ είχε αναφερθεί το φαινόμενο της «κατάρας του νικητή», σύμφωνα με το οποίο κάποιοι παίκτες παρασύρονται υπερεκτιμώντας την αξία του αντικειμένου προς πώληση στοιχηματίζοντας υπερβολικά υψηλό τίμημα το οποίο όμως δεν μπορούν στο τέλος να αποπληρώσουν καθώς διαπιστώνουν πως η επένδυσή τους δεν θα είναι βιώσιμη.

Σήμερα θα παρουσιασθεί το παράδειγμα της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής νομοθεσίας στην περίπτωση των δημοπρασιών τηλεοπτικών αδειών. Στη συγκεκριμένη νομοθεσία περιγράφεται με χαρακτηριστικό τρόπο η δικλείδα ασφαλείας του Αμερικανικού κράτους όσον αφορά την αποφυγή φαινομένων «λαγού».

Με ποιο τρόπο καλείται ο αποχωρήσας «λαγός» στις ΗΠΑ να πληρώσει την ποινή (penalty);

Η συγκεκριμένη νομοθεσία περιγράφεται στον Κώδικα Ομοσπονδιακής Νομοθεσίας με τίτλο 47 (Codes of Federal Regulations - CFR, Title 47) και περιλαμβάνει συγκεκριμένους κανονισμούς για τις δημοπρασίες τηλεοπτικών αδειών. Οι κανονισμοί αυτοί προβλέπουν αυστηρές ποινές (penalties) για όσους διαπιστωθεί πως παίζουν το ρόλο του «λαγού». Συγκεκριμένα προβλέπεται πως αν κάποιος «παίκτης» κάνει υψηλά χτυπήματα (high bids) κατά τη διάρκεια μίας δημοπρασίας και αποχωρήσει ξαφνικά, τότε θα υποστεί χρηματικήποινή (penalty) ίση με τη διαφορά μεταξύ του τελευταίου υψηλού ποσού που στοιχημάτισε ο αποχωρήσας «λαγός» και του «νικητήριου» ποσού το οποίο ο «παίκτης»-νικητής στοιχημάτισε.

Με ποιο τρόπο καλείται ο αποχωρήσας «λαγός» στις ΗΠΑ να πληρώσει την ποινή (penalty); Ο τρόπος αυτός περιγράφεται μέσω του πανίσχυρου Αμερικανικού κρατικού μηχανισμού εδώ. Η σχετική αναζήτηση επιστρέφει 51,309 αποτελέσματα/περιπτώσεις (results) σε 0.906 δευτερόλεπτα. Όρεξη να έχει ο αναγνώστης να αναζητήσει τις προσωποιημένες περιπτώσεις ποινών που επεβλήθησαν από τις Αμερικανικές αρχές ανοικτές στο διαδίκτυο. Όπως αντιλαμβανόμαστε, ουδείς μπορεί να γλιτώσει το μακρύ χέρι του διαφανέστατου νόμου.

Αυτά βέβαια συμβαίνουν στις ΗΠΑ όπου η νομοθεσία είναι κωδικοποιημένη και ως εκ τούτου είναι διαφανής, εύκολα αναζητήσιμη, και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες.

Στην Ελλάδα;

Δημοφιλή