Χρύσα Κατσαρίνη: «Tο Stand Up είναι τόσο δίκαιο και φροντίζει να μην πάρουν τα μυαλά σου αέρα»

Αρχικά ξεκίνησα μόνη μου στη Θεσσαλονίκη με 1 ώρα παράσταση που τώρα ας πούμε το κάνω σωστά, τότε δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Αυτό που δε θα ξεχάσω ποτέ είναι που είχα δηλώσει συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κωμωδίας της Ξάνθης που το διοργάνωνε και συνεχίζει να το διοργανώνει ο Παναγιώτης Κούδας. Και με πήρε! Εκεί με είδε ο Δημήτρης Δημόπουλος και αμέσως έπιασε όλους τους κωμικούς της Αθήνας και τους είπε «πρέπει να δείτε τη Χρύσα Κατσαρίνη». Έτσι προέκυψαν οι συνεργασίες με τον Χατζηπαύλου, τον Φισφή, την Βρανά και σιγά σιγά γνώρισα τους κωμικούς που συνεργαζόμαστε μέχρι και σήμερα.
archive

Μια πολλά υποσχόμενη παρουσία στη Stand Up Comedy κοινότητα με περίσσεια αίσθηση του χιούμορ, πλήρη αίσθηση του χώρου στον οποίο βρίσκεται και τεκμηριωμένες απόψεις για ό,τι την προβληματίζει, η Χρύσα Κατσαρίνη μιλά για τη μέχρι τώρα σταδιοδρομία της, την πρώτη της solo παράσταση και τους επόμενους στόχους της, διαταράσσοντας τα λιμνάζοντα νερά της ανδρικής κυριαρχίας στην κωμωδία.

-Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κωμωδία; Ήταν παιδικό όνειρο;

Παιδικό όνειρο δεν ήταν. Παιδικό όνειρο ήταν να γίνω ηθοποιός και ωκεανολόγος. Το να ασχοληθώ με το Stand Up είναι ένα όνειρο που ξεκίνησε με το που είδα το "Delirious" του Έντι Μέρφι-το πρώτο σπέσιαλ που είδα στη ζωή μου-και με το που το είδα είπα «αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου».

-Ποια είναι τα πρώτα άτομα του χώρου που σε στήριξαν;

Αρχικά ξεκίνησα μόνη μου στη Θεσσαλονίκη με 1 ώρα παράσταση που τώρα ας πούμε το κάνω σωστά, τότε δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Αυτό που δε θα ξεχάσω ποτέ είναι που είχα δηλώσει συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κωμωδίας της Ξάνθης που το διοργάνωνε και συνεχίζει να το διοργανώνει ο Παναγιώτης Κούδας. Και με πήρε! Εκεί με είδε ο Δημήτρης Δημόπουλος και αμέσως έπιασε όλους τους κωμικούς της Αθήνας και τους είπε «πρέπει να δείτε τη Χρύσα Κατσαρίνη». Έτσι προέκυψαν οι συνεργασίες με τον Χατζηπαύλου, τον Φισφή, την Βρανά και σιγά σιγά γνώρισα τους κωμικούς που συνεργαζόμαστε μέχρι και σήμερα.

-Υπήρχαν διαφωνίες με τον οικογενειακό σου περίγυρο;

Οι διαφωνίες με τη μητέρα μου ήταν μέχρι να μπω στη Δραματική Σχολή, γιατί φοβόταν όπως και κάθε μάνα τι θα κάνω με τη ζωή μου. Αλλά με το που πήρα την υποτροφία για τη Δραματική Σχολή το δέχτηκε. Από εκεί και πέρα με στήριξε με όλο της το είναι. Είναι δίπλα μου και με στηρίζει σε κάθε μου βήμα.

-Πώς ένιωσες την πρώτη φορά που ανέβηκες στη σκηνή;

Νομίζω δεν έχω τρομοκρατηθεί πιο πολύ ποτέ και πίστεψέ με δεν είχα εύκολη ζωή. Αγνός τρόμος σαν να κινδυνεύει να χαθεί η ζωή σου. Αλλά με το που ξεκίνησα την παράσταση, μετά το πρώτο γελιο, αγνή ευτυχία.

-Σκέφτηκες ποτέ ότι ήταν λάθος αυτή η περίπτωση ή να τα παρατήσεις;

Ποτέ δε θεώρησα ότι είναι λάθος επιλογή. Αντίθετα, πιστεύω ότι είναι η πιο σωστή επιλογή που έχω πάρει για τη ζωή μου. Να τα παρατήσω, ούτε αυτό θα έλεγα ότι το σκέφτηκα. Ότι πολλές φορές σκέφτομαι ότι είμαι άχρηστη, αυτό ναι. Όλοι το περνάμε. Ειδικά στην αρχή που είναι δύσκολα, που δεν έχεις βρει ακόμα το στιλ σου, που παλεύεις για να βρεις το αστείο. Και πάντα το περνάς αυτό! Μπορεί να φτάσεις σε σημείο να κάνεις καταπληκτικές παραστάσεις και όταν γράψεις καινούριο κείμενο να μην παίρνεις γέλια. Για αυτό το Stand Up είναι δίκαιο και φροντίζει να μην πάρουν τα μυαλά σου αέρα.

-Αν είχες την επιλογή μιας λαμπρής καριέρας στο χώρο αλλά χωρίς να κάνεις τη δικιά σου οικογένεια ή τη δημιουργία οικογένειας με μια μέτρια σταδιοδρομία. Τι θα επέλεγες;

Σίγουρα το πρώτο, ούτε καν το σκέφτομαι. Αυτό που κάνω είναι η ευτυχία μου, η ζωή μου. Δε μπορώ να σκεφτώ μια κατάσταση που θα είμαι πιο ευτυχισμένη. Αν προκύψει στο μέλλον εντάξει, αλλά αν έχω να επιλέξω τώρα, σου λέω σίγουρα ότι προτιμώ να είμαι με έναν άνθρωπο και να είμαι πολύ καλά και να βελτιώνομαι ακόμα περισσότερο σε αυτό που κάνω.

-Στο δίλημμα τηλεόραση ή ίντερνετ τι προτιμάς επαγγελματικά;

Προτιμώ το ίντερνετ, γιατί η τηλεόραση στην Ελλάδα φιλτράρεται ακόμα από μυαλά 70άρηδων και δε θα βγει κάτι πρωτότυπο που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά.

-Θα δεχόσουν κάποιο ρόλο σε σίριαλ;

Δεν έχω αποκλείσει την πορεία μου ως ηθοποιός. Αλλά νομίζω ότι θα ήμουν επιλεκτική. Το ότι ζω από το stand up, μου δίνει την δυνατότητα να επιλέξω να μην συμμετέχω σε μια δουλειά που δεν με ενδιαφέρει.

-Θα ήθελες να παίξεις στο θέατρο ή στον κινηματογράφο;

Εξαρτάται. Δηλαδή, αν με έβαζες να διαλέξω ανάμεσα σε ελληνική ταινία ή Επίδαυρο λογικά θα διάλεγα την Επίδαυρο. Αν όμως ήμουν σε δίλημμα ανάμεσα σε Επίδαυρο και Ταραντίνο, θα διάλεγα Ταραντίνο. Είναι οι δυναμικές που αλλάζουν.

-Η ιδέα του Χικ πώς ήρθε;

Σκεφτόμουν πάντα ότι ήθελα να κάνω συνεντεύξεις στο δρόμο γιατί έχω άνεση με τον κόσμο. Στο τελευταίο επεισόδιο στο Άουτς ήμουν μεθυσμένη και όταν είμαι μεθυσμένη το συνειδητό κάνει λίγο στην άκρη και αναλαμβάνει το υποσυνείδητο. Και το υποσυνείδητο έχει κωμικά διαμάντια. Και το να είμαι πιο χαλαρή με άφηνε να παίξω πιο πολύ. Και αποφάσισα να το κάνω έτσι, το οποίο είναι ηλίθιο, γιατί δεν έρχονται χορηγίες .

-Θα συνεχιστεί του χρόνου;

Θα συνεχιστεί του χρόνου κανονικά με περισσότερα επεισόδια μέσα στη σεζόν.

-Υπάρχει κάποια άλλη ιδέα που ετοιμάζεται με εσένα στο ComedyLab;

Ναι, την έχουμε αναγγείλει πριν από καιρό. Θα είναι με τον Mikeius και θα λέγεται «Κάνε add είμαι μπλοκ». Ο κόσμος θα στέλνει μηνύματα με συζητήσεις και πεσίματα κι εμείς θα τα αναπαριστούμε σαν να είναι στην πραγματικότητα. Το κοινό ανταποκρίθηκε αμέσως, έχουμε λάβει χιλιάδες μηνύματα και ξεκινάμε γυρίσματα το καλοκαίρι.

-Πώς βλέπεις την άνοδο του stand up στην Ελλάδα;

Ζωάρα! Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, γιατί έχουμε παλέψει πολύ για αυτό. Μπορείς να πεις ότι παίζει ρόλο η οικονομική κρίση και ο κόσμος βρίσκει φθηνούς τρόπους ψυχαγωγίας αλλά έχουμε δουλέψει σκληρά, ώστε οι άνθρωποι να έρχονται σε παραστάσεις μας.

-Θέλω να μου μιλήσεις για την πρώτη σου solo παράσταση με τον τίτλο «Ό,τι Πολυτιμότερο Έχω»

Το «Ό,τι Πολυτιμότερο Έχω» είναι η πρώτη μου solo παράσταση μετά από πέντε χρόνια που ασχολούμαι με το stand up. Ξεκίνησε με παρότρυνση του Φισφή. Με παίρνει τηλέφωνο το Σεπτέμβρη και μου λέει «φέτος θα παρουσιάσεις το πρώτο σου solo στο Comedy Festival». Οπότε δούλεψα σκληρά, την παρουσίασα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα σαν work in progress πριν παιχτεί στο Gazarte και αυτές οι τρεις παραστάσεις που έκανα ήταν ό,τι καλύτερο έχω ζήσει. Οπότε από την νέα σεζόν θα την παρουσιάσω σταθερά σε κάποιο χώρο.

-Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι που θες να πραγματοποιήσεις ή όνειρα που θες να εκπληρωθούν;

Θέλω να κάνω ένα Special που θα το ανεβάσω στο Internet. Θέλω να παίξω του χρόνου στο Εδιμβούργο την παράστασή μου στα αγγλικά. Επίσης να παίξω με τον Louis CK και να με ερωτευτεί. Αλλά τελικά εγώ να τα φτιάξω με τον Gerard Butler, (σταμάτησέ με...)