10 Συμβουλές για ενοικίαση με συγκάτοικο

Ξεκαθαρίστε ποιος πληρώνει τι: Το πιο επίμαχο ζήτημα σε μια συγκατοίκηση, είναι ο διαμοιρασμός των εξόδων. Για να μην βρεθεί κανείς σε δυσάρεστη θέση και νιώσει αδικημένος, ξεκαθαρίστε από την αρχή το οικονομικό κομμάτι για να υπάρχει ισορροπημένη δαπάνη. Συνήθως, το ενοίκιο μοιράζεται στη μέση αν υπάρχουν 2 συγκάτοικοι, αλλά αν υπάρχουν περισσότεροι συγκάτοικοι ή άνισα υπνοδωμάτια ίσως τα ποσά διαμοιραστούν ανάλογα με το μέγεθος του χώρου στον οποίο διαμένει ο καθένας.
A-Digit via Getty Images

Για να μοιραστείς ένα σπίτι, πρέπει να μοιράζεσαι και κοινές απόψεις σχετικά με το τι σημαίνει ευχάριστη συγκατοίκηση. Μπορεί να προτιμάς να μένεις μόνος σου, όμως πολλές φορές δεν είναι εύκολο να το αντέξεις οικονομικά και ενώ η συγκατοίκηση έχει κακή «φήμη», σίγουρα έχει και πλεονεκτήματα, όπως η παρέα, η συνεργασία στις δουλειές του σπιτιού και η δυνατότητα ενοικίασης μεγαλύτερου σπιτιού.

Αν έχεις στα σχέδιά σου λοιπόν να συγκατοικήσεις, έχε στο νου σου τις παρακάτω 10 συμβουλές για αρμονική συμβίωση:

1. Ορίστε τους βασικούς κανόνες

Είτε τον ξέρεις όλη σου τη ζωή είτε τον έχεις συναντήσει μια φορά, είναι σημαντικό να καθορίσετε κάποιους κανόνες για τις συνθήκες της συμβίωσής σας εξ αρχής. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες από την κατοικία του και καλό είναι να τις επικοινωνήσετε μεταξύ σας και να σεβαστεί όσο γίνεται ο ένας τις ανάγκες του άλλου.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε με το πώς αισθάνεστε για τα κατοικίδια και τι επίπεδο καθαριότητας προτιμάτε.

2. Ανταλλάξτε πληροφορίες για το πρόγραμμά σας

Συζητήστε για το χρονοδιάγραμμα που έχει ο καθένας στην καθημερινότητά του, σύμφωνα με το ωράριο εργασίας και τις συνήθειές του. Προσπάθησε για παράδειγμα να είσαι ήσυχος αν συνηθίζει να κοιμάται τα μεσημέρια και προσεκτικός σχετικά με την ώρα που θα επιλέξεις να παίξεις την κιθάρα σου. Με τη σειρά του κι αυτός, θα σεβαστεί ότι κοιμάσαι ελαφρά και θα φοράει ακουστικά όταν βλέπει ταινίες μετά τα μεσάνυχτα.

3. Ξεκαθαρίστε ποιος πληρώνει τι

Το πιο επίμαχο ζήτημα σε μια συγκατοίκηση, είναι ο διαμοιρασμός των εξόδων. Για να μην βρεθεί κανείς σε δυσάρεστη θέση και νιώσει αδικημένος, ξεκαθαρίστε από την αρχή το οικονομικό κομμάτι για να υπάρχει ισορροπημένη δαπάνη. Συνήθως, το ενοίκιο μοιράζεται στη μέση αν υπάρχουν 2 συγκάτοικοι, αλλά αν υπάρχουν περισσότεροι συγκάτοικοι ή άνισα υπνοδωμάτια ίσως τα ποσά διαμοιραστούν ανάλογα με το μέγεθος του χώρου στον οποίο διαμένει ο καθένας.

Κανονίστε επίσης, το πότε, πώς και ποιος θα πληρώνει τον ιδιοκτήτη ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και καθυστερήσεις. Όσον αφορά τους λογαριασμούς, μπορείτε να μοιραστείτε το σύνολο και να αναλάβει ο καθένας να πληρώνει κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία.

Για το σούπερ μάρκετ, καλό είναι να βάλετε κάποια βασικά έξοδα για προϊόντα του σπιτιού στη μέση και από εκεί και πέρα να είναι υπεύθυνος ο καθένας για τα δικά του τρόφιμα τα οποία θα αποθηκεύει ξεχωριστά. Άλλωστε είναι πολύ εκνευριστικό να σου τρώνε το φαγητό, ειδικά αν αυτό σε αναγκάσει να μείνεις νηστικός!

4. Μη χρησιμοποιείς τα πράγματά του χωρίς να ρωτάς

Ακόμη κι αν είστε πολύ κοντά και γνωρίζεστε χρόνια, πάλι θα πρέπει από ευγένεια να ρωτήσεις πριν δανειστείς ρούχα ή πράγματά του. Η υπόθεση ότι τα δικά του είναι και δικά σου είναι μεγάλο λάθος, αφού μπορεί εσύ να έχεις μάθει να μοιράζεσαι αλλά να μην εκφράζει τη δική του νοοτροπία. Καλού κακού, ρώτα πρώτα.

5. Οργανώστε τις δουλειές

Δεν υπάρχει χειρότερο από το συγκάτοικο που αφήνει στοίβες βρώμικων πιάτων στο νεροχύτη και περιμένει από τον άλλο να τα πλύνει. Για να μη γίνεις κανένας από τους δύο, θεσπίστε ένα πρόγραμμα με τις δουλειές του σπιτιού που θα «αναθέτει» ισομερώς τις αγγαρείες, όπως π.χ. να βγάζει ο ένας πάντα τα σκουπίδια και ο άλλος να απλώνει τα ρούχα.

Κάντε ό,τι βολεύει αποκλειστικά εσάς και βρείτε τη χρυσή τομή μεταξύ σας, φροντίζοντας σε γενικές γραμμές να καθαρίζετε ο καθένας τα «δικά του».

6. Βάλτε μέτρο στις προσκλήσεις

Είναι φυσικό να θέλεις να καλείς κόσμο στο νέο σου σπίτι, αλλά μην ξεχνάς ότι δεν είσαι μόνος σου. Πριν φέρεις την παρέα σου, έλεγξε με το συγκάτοικό σου αν είναι οκ ακόμα κι αν πρόκειται για κοινούς σας φίλους. Σίγουρα δε θέλεις να τον αναγκάσεις να κλειστεί στο δωμάτιό του, οπότε φρόντισε πρώτα να τον ρωτήσεις ή να συμβιβαστείς καλώντας φίλους σου τις ώρες που λείπει.

7. Κάνε ησυχία όσο κοιμάται

Χρειάζεται απλή λογική για το συγκεκριμένο, οπότε αν είσαι «κουκουβάγια» και ο συγκάτοικος από αυτούς που ξυπνούν νωρίς, προσπάθησε να σεβαστείς το πρόγραμμα ύπνου του και να χαμηλώσεις την ένταση σε ό,τι κάνεις, είτε ακούς μουσική, βλέπεις ταινία ή μιλάς στο τηλέφωνο.

8. Να είσαι φιλικός

Μπορεί να είσαι ο πιο σωστός και τυπικός συγκάτοικος του κόσμου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είσαι και ο πιο ευχάριστος. Πέρα από το διαμοιρασμό των δουλειών, δοκίμασε να αναπτύξεις μια καλή σχέση με τον άνθρωπο με τον οποίο ζεις κάτω από την ίδια στέγη.

Αν γυρνά από τη δουλειά και έχει περάσει μια δύσκολη μέρα, προσφέρσου να τον ακούσεις και βγάλε κάτι να πιείτε. Το σπίτι είναι ένας χώρος όπου πρέπει να νιώθεις ασφάλεια και ζεστασιά οπότε προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα επίπεδο οικειότητας.

9. Ενημέρωσε πότε θα γυρίσεις σπίτι

Όταν μένεις με κάποιον είναι καλό να γνωρίζει αν θα γυρίσεις ή θα καθυστερήσεις να επιστρέψεις σπίτι. Από τη μία, αν πάθεις κάτι θα υποψιαστεί να σε αναζητήσει και από την άλλη, του προσφέρεις την πολυτέλεια να απολαύσει το χρόνο στο σπίτι μόνος του με άνεση.

10. Περάστε χρόνο μαζί

Αν και δεν είστε συγγενείς, ζώντας μαζί διαμορφώνετε μια ενότητα και είναι σημαντικό για την αρμονία της κατοικίας να τα πηγαίνετε καλά ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε αν ποτέ έρθετε σε σύγκρουση. Μπορείς να προτείνεις να ξεκινήσετε μαζί μια σειρά ή να κανονίζετε να μαγειρεύετε και να τρώτε μαζί κάποια μέρα την εβδομάδα. Ακόμα κι αν έχετε τελείως διαφορετικά ωράρια ή και ενδιαφέροντα, δεν υπάρχει καλύτερο δέσιμο από το να δείτε μερικά επεισόδια τρώγοντας πίτσα.

Αναδημοσίευση από spitogatos.gr