5+1 startup χώροι που πρέπει να επισκεφθείς στην Αθήνα

Το Startup Safary Athens, μία εκδήλωση που γιορτάζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το startup οικοσύστημα της πόλης, σας παρουσιάζει στην παρακάτω λίστα 5 τέτοιες πρωτοβουλίες και χώρους που φιλοξενούν, υποστηρίζουν και επιταχύνουν την ανάπτυξη startup εταιριών. Και τους 5 αυτούς χώρους θα μπορέσετε να τους γνωρίσετε και να τους εξερευνήσετε στη διάρκεια του Startup Safary Athens, που θα διεξαχθεί στις 20 - 22 Νοεμβρίου.
Tijana87 via Getty Images

Η Αθήνα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ δυναμικό startup οικοσύστημα, με πολλές εταιρείες να πετυχαίνουν σημαντικές επιτυχίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και πολλές πρωτοβουλίες να ξεκινούν για την υποστήριξη αυτών των εταιρειών.

Το Startup Safary Athens, μία εκδήλωση που γιορτάζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το startup οικοσύστημα της πόλης, σας παρουσιάζει στην παρακάτω λίστα 5 τέτοιες πρωτοβουλίες και χώρους που φιλοξενούν, υποστηρίζουν και επιταχύνουν την ανάπτυξη startup εταιριών. Και τους 5 αυτούς χώρους θα μπορέσετε να τους γνωρίσετε και να τους εξερευνήσετε στη διάρκεια του Startup Safary Athens, που θα διεξαχθεί στις 20 - 22 Νοεμβρίου:

Πρόκειται για το incubator - πρωτοβουλία «εκκόλαψης» νέων επιχειρηματικών ιδεών - που δημιούργησε το καλοκαίρι του 2013 η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα, προκειμένου από τη μία να συγκρατήσει τη φυγή επιστημόνων και ικανών Ελλήνων προς το εξωτερικό και από την άλλη να ενδυναμώσει τις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών. Το Orange Grove δέχεται τακτικά μέσα στον χρόνο νέες επιχειρήσεις, οι οποίοι εκτός από χώρο εργασίας λαμβάνουν και άλλες παροχές, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, διασύνδεση με ειδικούς μέντορες, επενδυτές και συνεργάτες, ενώ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 4 φορές τον χρόνο βραβεύονται με χρηματικά έπαθλα οι καλύτερες εταιρίες του προγράμματος.

Το Found.ation είναι ένα από τα πρώτα co-working spaces που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα και βρίσκεται στην οδό Πειραιώς στα Πετράλωνα. Οι χώροι του φιλοξενούν νέες τεχνολογικές startups, ενώ σε συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες η ομάδα του Found.ation έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω σε τεχνολογικά και επιχειρηματικά θέματα που απευθύνονται σε όλους. Πριν λίγες ημέρες το Found.ation ανακοίνωσε μία νέα συνεργασία με το EIT Digital, προκειμένου να συνδέσει το ελληνικό οικοσύστημα με άλλες περιοχές της Ευρώπης στις οποίες αναπτύσσονται δυναμικά οι startups.

Πρόκειται για ένα 12μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής «εκκόλαψης» που δημιούργησαν και τρέχουν η τράπεζα Eurobank και το τεχνολογικό cluster Corallia. Στο κτίριο της Λεωφόρου Συγγρού τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 60 επιχειρηματικά σχήματα, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Και στο egg εκτός από τον χώρο εργασίας, παρέχονται εκπαιδευτικά εργαστήρια, αλλά και υπηρεσίες όπως νομικά και φορολογικά. Επιπλέον, κάθε ομάδα διασυνδέεται με έναν μέντορα και αξιολογείται για την πρόοδό της, ώστε να διασφαλίζεται η εξέλιξη και η ανάπτυξη των εταιρειών που φιλοξενούνται. Η Eurobank, μάλιστα, έχει δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα ευνοϊκών χρηματοδοτήσεων για τις εταιρείες που αποφοιτούν επιτυχώς από το egg, ώστε να διασφαλίζουν την βιωσιμότητά τους.

Βρίσκεται στην καρδιά της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και δημιουργήθηκε από τον Δήμο στα πλαίσια του προγράμματος «Έργο Αθήνα». Με την υποστήριξη της εταιρίας Samsung και συνδέσμων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας - Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων, Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας, Ένωση Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών, Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών, Hellenic Bio Cluster, Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα- τρέχει ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Έχει καθιερωθεί ως ένα κεντρικό σημείο συνάντησης για τους Έλληνες startuppers, ενώ από πέρυσι λειτουργεί και το δικό του πρόγραμμα acceleration - επιχειρηματικής «επιτάχυνσης» και καθοδήγησης - για νεοφυείς εταιρίες από διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Η ΘΕΑ, όπως είναι σε συντομία γνωστή, είναι ένας ακόμη από τους πολλούς χώρους φιλοξενίας και υποστήριξης startups που δημιουργήθηκαν με το «Έργο Αθήνα». Την διαχειρίζεται το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας και φιλοξενείται στο κέντρο της πόλης. Στις νέες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν φιλοξενείται ένα πλήθος από startups και επιχειρηματικά σχήματα, στα οποία παρέχεται στέγη, συμβουλευτική από συνεργάτες του προγράμματος, επιχειρηματικές υπηρεσίες, αλλά και συμμετοχή σε ταξίδια σε μεγάλες εκδηλώσεις σχετικές με startups στο εξωτερικό, προκειμένου οι εταιρείες να χτίσουν το παγκόσμιο δίκτυό τους.

Το Corallia διαχειρίζεται τρία clusters, δηλαδή συνεργατικούς σχηματισμούς στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας: το 2006 δημιουργήθηκε ο Συνεργατικός Σχηματισμός Συστημάτων και Εφαρμογών Νανο/Μικροηλεκτρονικής (mi-Cluster), το 2009 ο Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) και το 2011 ο Συνεργατικός Σχηματισμός Ψυχαγωγικών και Δημιουργικών Τεχνολογιών & Εφαρμογών (gi-Cluster). Το Corallia διατηρεί τρία κτίρια: Δύο στο Μαρούσι Αθήνας (α1-innohub, ιδρύθηκε το 2007, α2-innohub άνοιξε τις πόρτες του το 2014) και ένα στην Πάτρα, έναν σημαντικό «κόμβο» υψηλής τεχνολογίας της Δυτικής Ελλάδας (π1-innohub, λειτουργεί από το 2011). Το Corallia έχει βραβευθεί πολλές φορές για το έργο του στην φιλοξενία, την υποστήριξη και την προώθηση προς το εξωτερικό startup και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής.

Η HuffPost Greece είναι χορηγός επικοινωνίας στην εκδήλωση Startup Safary Athens που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 20-22 Νοεμβρίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Safary Athens στο Facebook.

Δημοφιλή