Τι να περιμένουμε απʼ τη Σύνοδο Κορυφής της 22/6/2015

Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα γιατί το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα απ' την υπόλοιπη Ευρώπη δεν μπορεί να γεφυρωθεί εύκολα. Ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεχτούν τις κυβερνητικές προτάσεις θα επιμείνουν στην εφαρμογή αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί, καθώς επίσης και στην επιτήρηση της εφαρμογής της νέας συμφωνίας, για να ανοίξουν τη χρηματοδοτική στρόφιγγα.
POOL via Getty Images

Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα γιατί το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα απ' την υπόλοιπη Ευρώπη δεν μπορεί να γεφυρωθεί εύκολα. Ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεχτούν τις κυβερνητικές προτάσεις θα επιμείνουν στην εφαρμογή αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί, καθώς επίσης και στην επιτήρηση της εφαρμογής της νέας συμφωνίας, για να ανοίξουν τη χρηματοδοτική στρόφιγγα. Και έτσι πρέπει να κάνουν. Όχι μόνον γιατί έχουν καεί απ' τους προκατόχους του κ. Τσίπρα, που ακύρωναν στην πράξη μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαν ήδη συμφωνήσει, αλλά και γιατί στην τωρινή περίπτωση είναι τέτοια η κακοφωνία που βγαίνει μέσα απ'τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καθίσταται προβληματική κάθε απόπειρα εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Ελπίζω βέβαια να δεχτεί ο κ. Τσίπρας αυτούς τους όρους, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος γιατί μια τέτοια αποδοχή θα σημάνει σχεδόν σίγουρα διάσπαση του κόμματος και νέες εκλογές ή συμμαχία με άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη Βουλή. Μια τέτοια συμμαχία θα ήταν κατά τη γνώμη μου το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε.

Αν βέβαια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαλέξει τη ρήξη τότε η Ελλάδα μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά από νομικής και πολιτικής απόψεως. Το χειρότερο τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια έξοδος απ' το ευρώ, για την οποία μας προετοιμάζουν οι μαρξιστές «οικονομολόγοι» του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι τέτοιοι ιδεολογικοί «δεινόσαυροι», των οποίων οι γνώσεις για την οικονομία της αγοράς κυμαίνονται από ελλιπείς έως ανύπαρκτες, αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα που δεν τους αξίζει, είναι χαρακτηριστικό της παραπληροφόρησης που κυριαρχεί στην Ελλάδα της κρίσης. Ο Θεός να φυλάει την Ελλάδα γιατί από τους Έλληνες που τη διοικούν δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει.

Δημοφιλή