Φριτάτα με chorizo και πιπεριές

Η φριτάτα είναι η ιταλική εκδοχή της ομελέτας κι είναι μια από αυτές τις συνταγές που καλό είναι να μάθεις απ' έξω. Θα σε σώσει το πρωί που θα ξυπνήσεις με το χειρότερο hangover.
TheEaters

Από την Φοίβη Τσικκίνη

Η φριτάτα είναι η ιταλική εκδοχή της ομελέτας κι είναι μια από αυτές τις συνταγές που καλό είναι να μάθεις απ' έξω. Θα σε σώσει το πρωί που θα ξυπνήσεις με το χειρότερο hangover. Αυτό που θα φτιάξεις μετά την παραλία, όταν θα έχεις λυσσάξει από την πείνα και θα θέλεις κάτι γρήγορο και χορταστικό. Είναι επίσης αυτό με το οποίο θα συνοδέψεις την μπύρα σου ένα απόγευμα με φίλους στο σπίτι.

Το μόνο ουσιαστικά που χρειάζεσαι είναι αυγά και τυρί. Από εκεί και πέρα αυτοσχεδίασε. Άνοιξε ψυγείο και ντουλάπια και χρησιμοποίησε ό,τι σου κάνει κέφι. Ξεκίνα το τηγάνισμα με το κρέας, συνέχισε με τα λαχανικά και τελείωσε με το τυρί και τα αυγά. Εμείς τη φτιάξαμε με ισπανικό chorizo και πιπεριές. Δες κι εμπνεύσου.

Για 4-6 άτομα

• 8 αυγά

• 200 γρ chorizo

• 1 πατάτα

• 1 κρεμμύδι

• 1 πιπεριά

• 100 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο

• λίγο αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

2. Αφαιρούμε από το chorizo την εξωτερική μεμβράνη και το κόβουμε σε ροδέλες. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε την πατάτα σε κυβάκια, και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.

3. Σε ένα μπωλ σπάμε και τα 8 αυγά, προσθέτουμε πολύ λίγο αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

4. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με μεταλλικό χερούλι σοτάρουμε το horizo. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ελαιόλαδο γιατί θα βγάλει λάδι το chorizo. Μόλις ψηθεί και από τις δύο μεριές το αφαιρούμε και το αφήνουμε σε ένα πιάτο.

5. Μέσα στο λάδι που έχει μείνει από τα chorizo τηγανίζουμε τα κυβάκια πατάτας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ψηθούν και μαλακώσουν τα βάζουμε στο πιάτο μαζί με το chorizo.

6. Τηγανίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει και προσθέτουμε στο τηγάνι την πιπεριά μέχρι να μαλακώσει.

7. Ξαναβάζουμε το chorizo και την πατάτα στο τηγάνι και πασπαλίζουμε με τυρί από πάνω. Μόλις λιώσει λίγο το τυρί ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά, προσέχοντας να πάει παντού. Το αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να στερεοποιηθούν οι άκρες και το βάζουμε στον φούρνο* για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να στερεοποιηθούν και τα αυγά στο κέντρο.

*Αν δεν έχουμε τηγάνι με μεταλλικό χερούλι τότε δεν βάζουμε τη φριτάτα στο φούρνο και την αφήνουμε στην εστία μέχρι να ψηθούν και τα αυγά στο κέντρο. Προσέχουμε όμως να μην καούν οι άκρες.