Όχι άλλα παιχνίδια στην πλάτη του λαού

Επισημαίνω ότι και η Ευρώπη δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως το μέγεθος της κρίσης, άργησε να δημιουργήσει μηχανισμούς επίλυσης των προβλημάτων, αντέδρασε ανεπαρκώς και τεχνοκρατικά. Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί πλάι στη χώρα μας, αλλά και εμείς οφείλουμε να δείξουμε καλή διάθεση για επίλυση λύσης και όχι να σταθούμε απέναντί της αντιδραστικά σαν μικρά πεισματάρικα παιδιά.
Christopher Furlong via Getty Images

Η Κυβέρνηση επιχειρεί αυτή τη στιγμή να εκμεταλλευτεί την δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιό της να βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να την απομονώσει οικονομικά και γεωπολιτικά, με πρώτο σημείο αναφοράς την αποχώρηση της από το ευρώ και την επαναφορά εθνικού νομίσματος, το οποίο φυσικά θα είναι αδύναμο, και με δεύτερο σημείο αναφοράς, ως προς το γεωπολιτικό θέμα, την απομόνωσή της, που θα την φέρει σε μία κατάσταση αδύναμη και άκρως επικίνδυνη για την ασφάλειά της.

Δυστυχώς η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποφέρει. Η απειρία της κυβέρνησης έχει οδηγήσει τη χώρα σε χάος. Οι τράπεζες έχουν κλείσει και βλέπουμε ηλικιωμένους ανθρώπους να στέκονται κάθε μέρα με τις ώρες στις ουρές των ΑΤΜ για να κάνουν ανάληψη 60 ευρώ για να καλύψουν τα τρέχοντα καθημερινά έξοδά τους. Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί και ανησυχεί για τις καταθέσεις του, για τις οικονομίες του, που έχουν αποταμιευτεί με πολύ κόπο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης. Τα νοσοκομεία δεν έχουν τα απαραίτητα, τα καταστήματα τροφίμων αδειάζουν, τα σύνορα είναι διάτρητα. Υπάρχουν πολλά εισαγόμενα προϊόντα, όπως το κρέας, που το 70% εισάγεται στην Ελλάδα, τα οποία πολύ σύντομα θα εξαντληθούν πλήρως από την προσφορά, εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να είναι κλειστές για καιρό. Το 80% των προϊόντων είναι εισαγόμενα. Εάν υπερισχύσει το «ΟΧΙ», ας μην αυταπατόμαστε, το νόμισμά μας προς τα έξω θα είναι για πάντα το ευρώ ή το δολάριο ή κάποιο άλλο ισχυρό νόμισμα, προκειμένου να γίνονται οι συναλλαγές με το εξωτερικό. Εμείς όμως θα πληρωνόμαστε σε δραχμές, άρα θα αδυνατούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Οι μισθοί θα πέσουν κάτω από τα 300 ευρώ και θα καταλήξουμε όπως είναι τώρα οι βαλκανικές χώρες.

Αλλά δεν είναι μόνο τα προϊόντα και οι μισθοί, είναι και η ασφάλεια της χώρας μας. Τα σύνορά μας είναι διαλυμένα χωρίς συνοριακούς φύλακες και βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολύ μεγάλου καθημερινού κινδύνου. Η χώρα έχει αποπροσανατολιστεί με όλο αυτό το μεγάλο θέμα και δεν ασχολείται με τα σημαντικά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής και της εθνικής μας άμυνας. Έχουμε 1.500% αύξηση της εισροής παρανόμων στη χώρα μέσα στον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα νησιά μας δεν μπορούν να διαχειριστούν όλη αυτήν την κατάσταση. Έχουν προκύψει θέματα με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τα οποία δεν ανακοινώνονται, ενώ οι γείτονές μας καραδοκούν για την αποδυνάμωσή μας και θα χαρούν να μας δουν δίχως συμμάχους.

Επισημαίνω ότι και η Ευρώπη δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως το μέγεθος της κρίσης, άργησε να δημιουργήσει μηχανισμούς επίλυσης των προβλημάτων, αντέδρασε ανεπαρκώς και τεχνοκρατικά. Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί πλάι στη χώρα μας, αλλά και εμείς οφείλουμε να δείξουμε καλή διάθεση για επίλυση λύσης και όχι να σταθούμε απέναντί της αντιδραστικά σαν μικρά πεισματάρικα παιδιά. Στην κατάσταση αυτή δεν χωράνε συναισθηματισμοί και ρομαντική προσέγγιση. Χρειάζεται νηφαλιότητα, σύνεση και ορθολογισμός. Ενώ η συναίνεση όλων των Ελλήνων, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, είναι απαραίτητη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία απίστευτα δυσχερή θέση και μόνο μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για τη χώρα μας υπάρχει. Να πούμε «ΝΑΙ» στο ευρώ, «ΝΑΙ» στην Ευρώπη. Η χώρα εκτός ευρώ έχει καταστραφεί. Δεν θέλω να επιβεβαιωθώ, όπως επιβεβαιώθηκα με το θέμα του δημοψηφίσματος, που τόνιζα από την πρώτη μέρα της εξαγγελίας του ότι είναι αντισυνταγματικό και παράνομο, διότι δεν να έχουν τηρηθεί οι χρονικές απαιτήσεις, αφού έπρεπε να έχει προαναγγελθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα, αλλά και διότι το ερώτημα του θα έπρεπε να είναι σαφές. Δυστυχώς καμία από τις δύο βασικές αυτές προϋποθέσεις δεν ικανοποίησε η κυβέρνηση. Τα χρονικά περιθώρια δεν τηρήθηκαν και το ερώτημα είναι άκρως ασαφές και παραπλανητικό. Το δηλώνει πλέον και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Και τα δύο στοιχεία δείχνουν την έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης προς τους πολίτες αυτής της χώρας, ακόμη και προς τους ψηφοφόρους της. Το Σύνταγμα και η χώρα δεν είναι παιχνίδι για να παίζουν τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι Νόμοι και Άνθρωποι, που απαιτούν σεβασμό.

Να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη διχόνοια, που έχει σπείρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανάμεσα στους Έλληνες. Να είμαστε συνετοί και συναινετικοί, με πνεύμα Ευρωπαϊκό και ορθολογιστικό, με βλέμμα στο μέλλον.

Δημοφιλή