Για άλλη μια φορά η Ευρώπη βρέθηκε στο περιθώριο της ιστορίας

Στη χώρα όπου μαύροι και μιγάδες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού το γεγονός ότι έρχεται να προτείνει συνεργασία ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερη συγκινησιακή βαρύτητα. Πολύ περισσότερο από ό,τι στις αχανείς Ηνωμένες Πολιτείες, στη μικρή Κούβα θα αλλάξει ραγδαία και ριζικά ο τρόπος ζωής με τα θετικά και τα αρνητικά που μπορεί κανείς να περιμένει από μια τέτοια εξέλιξη. Η σφαγή των Βρυξελλών από τους ισλαμιστές τρομοκράτες υπερκάλυψε στα μέσα ενημέρωσης την επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα.
|
ASSOCIATED PRESS

Μετά την επίσκεψη του Προέδρου Κούλιτζ πέρασαν 100 χρόνια για να πατήσει το πόδι του ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ στην Κούβα. Τελικά, η επίσκεψη Ομπάμα ανοίγει πραγματικά νέους ορίζοντες στις διεθνείς σχέσεις.

  • Αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Φυσιολογικό θα ήταν τα δύο θέματα, που αναγκάστηκαν να εγείρουν οι δύο Πρόεδροι, ο Ομπάμα το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Ραούλ Κάστρο το εμπορικό και επενδυτικό εμπάργκο και το Γκουαντάναμο, να πάρουν το δρόμο για μια βελτίωση μέχρι την τελική λύση τους.
  • Αν εξαιρέσει κανείς τη Βόρεια Κορέα του παράφρονα δικτάτορα Κιμ, σε όλον τον κόσμο δεν μένει πια καμία χώρα που να αποδέχεται με την πρακτική της τις θεμελιώδεις αρχές ενός κομμουνιστικού καθεστώτος: οικονομικός αποκλεισμός, κρατική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, δικτατορία του προλεταριάτου και κατευθυνόμενος τύπος. Η ήττα του λενινισμού είναι καθολική.
  • Στη χώρα όπου μαύροι και μιγάδες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού το γεγονός ότι έρχεται να προτείνει συνεργασία ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερη συγκινησιακή βαρύτητα.
  • Πολύ περισσότερο από ό,τι στις αχανείς Ηνωμένες Πολιτείες, στη μικρή Κούβα θα αλλάξει ραγδαία και ριζικά ο τρόπος ζωής με τα θετικά και τα αρνητικά που μπορεί κανείς να περιμένει από μια τέτοια εξέλιξη.

Η σφαγή των Βρυξελλών από τους ισλαμιστές τρομοκράτες υπερκάλυψε στα μέσα ενημέρωσης την επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα. Για άλλη μια φορά, η Ευρώπη βρέθηκε στο περιθώριο της ιστορίας.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα