Άσυλο στους Τούρκους φυγάδες

Το αν είναι ή όχι πραξικοπηματίες δεν έχει καμία σχέση με το αίτημα αυτό καθ' εαυτό. Πολιτικοί πρόσφυγες είναι, γιατί αν γυρίσουν στη χώρα τους θα αντιμετωπιστούν με τρόπο ταπεινωτικό και εκδικητικό και υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες ότι θα δικαστούν δίκαια. Η παράδοσή τους στη σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας θα αποτελεί πράξη ντροπής και θα σημαδέψει την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Ας αισθανθούν το βάρος της υποχρέωσής τους απέναντι στις αξίες που διέπουν τον πολιτισμό μας οι κυβερνώντες και τα όργανά τους και ας δικάσουν σωστά. Είμαι πέρα για πέρα αλληλέγγυος με τους Τούρκους φυγάδες.
|
eurokinissi

Το 1968 η χούντα πέρασε από έκτακτο στρατοδικείο στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας σε συνεργασία με ξένες χώρες. Οι επικεφαλής της ομάδας, ο αείμνηστος συνδικαλιστής της ΠΝΟ Νίκος Αμπατιέλος και ο γράφων καταδικάστηκαν ερήμην σε ισόβια δεσμά (ο επίτροπος είχε ζητήσει την εις θάνατον καταδίκη μας).

Περίπου 20 ακόμα πολιτικοί πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ερήμην και αυτοί. Ως συνοδευτική ποινή επεβλήθη η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας. Ως ανιθαγενής και πολιτικός πρόσφυγας ζήτησα την προστασία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση Ποπιντού είχε διαδεχθεί τον στρατηγό Ντε Γκωλ με μια δεξιάς απόκλισης κατεύθυνση. Υπουργός εσωτερικών ήταν ο ακροδεξιός Μαρσελέν. Υπεύθυνος για την αστυνόμευση των ξένων ήταν στο Παρίσι κάποιος που αργότερα κατηγορήθηκε για κατοχική συνεργασία με τους Γερμανούς κατακτητές.

Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και μέχρι εκείνη τη στιγμή του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι γαλλικές αρχές μου χορήγησαν το άσυλο, πλήρη προστασία, δυνατότητες μετάβασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης και αργότερα μπόρεσα να διοριστώ στο πανεπιστήμιο και να διατρέξω όλες τις βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού μέχρι το 1974, οπότε και παραιτήθηκα οικειοθελώς από τη θέση του έκτακτου επισκέπτη καθηγητή. Ευγνωμονώ πάντα τον γαλλικό λαό. Θαυμάζω και σέβομαι τους θεσμούς που μου έδωσαν αυτές τις δυνατότητες.

Είμαι πέρα για πέρα αλληλέγγυος με τους Τούρκους φυγάδες.

Σήμερα η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά στο αίτημα παροχής ασύλου, που υπόβαλλαν 8 αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το αν είναι ή όχι πραξικοπηματίες δεν έχει καμία σχέση με το αίτημα αυτό καθ' εαυτό. Πολιτικοί πρόσφυγες είναι, γιατί αν γυρίσουν στη χώρα τους θα αντιμετωπιστούν με τρόπο ταπεινωτικό και εκδικητικό και υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες ότι θα δικαστούν δίκαια. Η παράδοσή τους στη σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας θα αποτελεί πράξη ντροπής και θα σημαδέψει την πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Ας αισθανθούν το βάρος της υποχρέωσής τους απέναντι στις αξίες που διέπουν τον πολιτισμό μας οι κυβερνώντες και τα όργανά τους και ας δικάσουν σωστά.

Είμαι πέρα για πέρα αλληλέγγυος με τους Τούρκους φυγάδες.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα