Δέκα λογοτεχνικά έργα ερωτικής φαντασίας

Υπάρχει διάχυτη στους ανθρώπους που δεν διαβάζουν η αντίληψη ότι οι τυπωμένες λέξεις και ο αισθησιασμός είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Απολύτως αναληθές. Πρόκειται περί συνομωσίας την οποία εξύφαναν οι εχθροί των μεγάλων ανδρών και γυναικών των γραμμάτων που -με εξαιρέσεις φυσικά- υπήρξαν αταχτούληδες και εξόχως επιρρεπείς στις απολαύσεις της σάρκας.
Archive Photos via Getty Images

Με την ευκαιρία της εξόδου του κινηματογραφικού «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» στις αίθουσες, κάνουμε μια επιλογή των πιο γλαφυρών ερωτικών μυθιστορημάτων που έγραψαν ιστορία.

Υπάρχει διάχυτη στους ανθρώπους που δεν διαβάζουν η αντίληψη ότι οι τυπωμένες λέξεις και ο αισθησιασμός είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Απολύτως αναληθές. Πρόκειται περί συνομωσίας την οποία εξύφαναν οι εχθροί των μεγάλων ανδρών και γυναικών των γραμμάτων που -με εξαιρέσεις φυσικά- υπήρξαν αταχτούληδες και εξόχως επιρρεπείς στις απολαύσεις της σάρκας. Κάποιοι μάλιστα βρήκαν και τον μπελά τους γι' αυτό. Εμείς βέβαια, δεν θα ασχοληθούμε με ιδιωτικούς βίους. Θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στα έργα εκείνα που περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο συνευρέσεις χωρίς φύλλο συκής. Μέρες που έρχονται -του Αγίου Βαλεντίνου δηλαδή- και με την ευκαιρία της εξόδου του κινηματογραφικού «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» στις αίθουσες, ας κάνουμε μια επιλογή των πιο γλαφυρών ερωτικών μυθιστορημάτων που έγραψαν ιστορία.

Ιδού τα αποτελέσματα της έρευνας:

1. «Η Αφροδίτη με τη γούνα», Λεοπόλντ φον Ζάχερ-Μαζόχ, εκδ. Ερατώ. Οι συστάσεις είναι περιττές γι' αυτό το κλασικό έργο του 1870 που πραγματεύεται το, πάντα επίκαιρο, θέμα της απελευθερωτικής δύναμης της σεξουαλικής υποταγής. Το βιβλίο ενέπνευσε ουκ ολίγες κινηματογραφικές μεταφορές, όχι ιδιαίτερα επιτυχημένες, και ένα εξαιρετικά επιτυχημένο τραγούδι, το «Venus in furs» των Velvet Underground.

2. «Ζυστίν ή οι δυστυχίες της αρετής», Μαρκήσιος ντε Σαντ, εκδ. Νεφέλη. Το βιβλίο που προκάλεσε την οργή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1791 και περιγράφει τα βάσανα μιας δωδεκάχρονης παρθένας που διακορεύεται και βασανίζεται στα χέρια διαφόρων προυχόντων και αξιωματούχων της καθολικής εκκλησίας που θέλουν να κάμψουν το ευσεβές πνεύμα της. Πρόκειται για ένα μανιφέστο υπέρ της ελευθερίας των ενστίκτων και κατά των αξιών του Διαφωτισμού.

Η Σύλβια Κριστέλ στην κινηματογραφική μεταφορά του «Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι» το 1981

3. «Ο Μέγας Ανατολικός», Ανδρέας Εμπειρίκος, εκδ. Άγρα. Κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του συγγραφέα το διάστημα 1990-92 από τον φόβο της κατακραυγής και της λογοκρισίας. Στους οκτώ τόμους του περιγράφεται κάθε δυνατή μορφή της ερωτικής πράξης με τρόπο εξαντλητικό -σε σημείο να επιφέρει την εξάντληση και του αναγνώστη. Μπορεί να διαβαστεί ως λειτουργία ή ως παραλήρημα.

4. «Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι», Ντέιβιντ Χ. Λώρενς, εκδ. Μεταίχμιο. Όταν κυκλοφόρησε το 1928 το μυθιστόρημα συνιστούσε επανάσταση όχι μόνο για τα σεξουαλικά ήθη της εποχής αλλά και για τα λογοτεχνικά. Επηρεασμένος από την ψυχαναλυτική θεωρία και ακόμα περισσότερο από το έργο του Καρλ Γιουνγκ, ο Ντ. Χ. Λώρενς περιγράφει την κάθοδο της αστής ηρωίδας του στην κόλαση του σεξουαλικού πάθους με τον νεαρό σοφέρ της. Ένα βιβλίο που αξίζει περισσότερο από τη φήμη που το συνοδεύει.

5. «Το δέλτα της Αφροδίτης», Αναΐς Νιν, εκδ. Λιβάνη. Ένα κομψοτέχνημα ερωτικής λογοτεχνίας αποτελούμενο από δεκαπέντε σύντομα διηγήματα που γράφτηκε το '40 και κυκλοφόρησε μετά από τον θάνατο της συγγραφέως το 1977. Μια καλή αρχή για όσους δεν έχουν πεισθεί ακόμα ότι η πορνογραφία μπορεί, υπό όρους, να είναι τέχνη.

Σκηνή από την ταινία «Τροπικός του Καρκίνου» που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο και γυρίστηκε το 1970

6. «Ο τροπικός του Καρκίνου», Χένρι Μίλερ, εκδ. Μεταίχμιο. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1934 από έναν εκδοτικό οίκο από τους λιγότερο καθώς πρέπει, κι έγινε αφορμή για αναρίθμητες δικαστικές διαμάχες και διώξεις. Ειδικά στην Αμερική οι αντιδράσεις ήταν τόσο μεγάλες, ώστε το έργο απαγορεύτηκε σε πολλές πολιτείες. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να επιτρέψει την κυκλοφορία του οριστικά τα 1964 θεωρείται ιστορική. Τώρα, όσον αφορά στο περιεχόμενο, αρκεί να πούμε ότι πρόκειται για αυτοβιογραφικό έργο και περιγράφει τη σεξουαλική οδύσσεια του συγγραφέα στο Παρίσι του '20 και του '30. Αν θέλετε να δείτε από πού άντλησαν έμπνευση οι Μπιτ ποιητές, εδώ θα βρείτε την απάντηση.

7. «Fear of flying» («Ο φόβος του να πετάξεις»), Έρικα Γιονγκ, δεν υπάρχει στα ελληνικά. Ο Χένρι Μίλερ έγραψε γι' αυτό ότι είναι «Ο τροπικός του Καρκίνου» για γυναίκες. Γραμμένο το 1973 από την αρχιέρεια του φεμινισμού δεύτερης γενιάς περιγράφει τη διαδρομή μιας νεαρής γυναίκας προς την προσωπική ολοκλήρωση μέσα από το σεξ. Δυστυχώς, το βιβλίο που έχει πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Ένα μεταγενέστερο έργο της Γιονγκ, το «Ο καημός κάθε γυναίκας», με παρεμφερές περιεχόμενο, κυκλοφορεί από τις εκδ. Ζαχαρόπουλος.

8. «Φάνι Χιλ: Αναμνήσεις μιας γυναίκας της ηδονής», Τζον Κλέμεντ, εκδ. Τραυλός. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ερωτογράφημα, κυκλοφορίας 1748 από εκείνα που οι κύριοι απολάμβαναν κατά μόνας και κατόπιν διπλοκλείδωναν στα απόκρυφα των βιβλιοθηκών τους. Η ηρωίδα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι μια επαγγελματίας του έρωτα που διηγείται τις περιπέτειές της με τους διάφορους «θαυμαστές» της με τρόπο ανάλαφρα γαργαλιστικό. Το ενδιαφέρον του βιβλίου σήμερα είναι κυρίως ιστορικό.

9. «Η ιστορία της Ο», Πολίν Ρεάζ, εκδ. Μεταίχμιο. Γραμμένο το 1954, το σκανδαλώδες αυτό ανάγνωσμα περιγράφει την πλήρη υποταγή της Ο, μιας φωτογράφου μόδας στον εραστή της ο οποίος τη μεταχειρίζεται σαν σκλάβα του σεξ και επιπλέον τη μοιράζεται με τα υπόλοιπα μέλη της λέσχης στην οποία ανήκει. Στο τέλος, όταν εκείνος τη βαριέται, αυτή ζητάει την άδειά του για να πεθάνει. Το βιβλίο έχει εμπνεύσει ουκ ολίγες κινηματογραφικές μεταφορές, ακόμα και ο Λαρς Φον Τρίερ απέτισε φόρο τιμής στο πολύκροτο μυθιστόρημα.

10. «Vox: Μια ιστορία τηλεφωνικού σεξ», Νίκολσον Μπέικερ, εκδ. Σέλας. Πολύ πριν εφευρεθεί το sexting, το τηλεφωνικό σεξ ήταν ο μοναδικός τρόπος εκτόνωσης για τους εραστές που τους χώριζε η γεωγραφία, καθώς και για εκείνους που τους θέλγει η ανωνυμία. Μια τέτοια συνομιλία μεταξύ αγνώστων καταγράφει ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό που χάλασε κόσμο στη δεκαετία του '90 και, απ' ό,τι λέγεται, συνέβαλε στην πυροδότηση του πάθους της Μόνικα Λεβίνσκι προς τον Μπιλ Κλίντον.

Λήδα Πιμπλή

Διαβάστε περισσότερα για ό,τι συμβαίνει στις τέχνες στο www.tospirto.net

Δημοφιλή