Δέκα ταινίες animation που αξίζει να δουν μικροί και μεγάλοι

Η Pixar παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων το 1995. Ένα- εξ ολοκλήρου- ψηφιακό animation με συμπαγές σενάριο και καλοδουλεμένους χαρακτήρες. Έχει τιμηθεί με ειδικό Όσκαρ προσφοράς. Καινοτόμο και αριστουργηματικό! Περίπλοκες κινήσεις, μία συναρπαστική αφήγηση και ένα κινηματογραφικό περιβάλλον μεγάλης αξίας.
Hiroyuki Ito via Getty Images

Με χρώματα και σχέδια που δεν πειθαρχούν σε κανόνες παρά μόνο στο διάχυτο συναίσθημα και τις «ευέλικτες» κινήσεις, οι ταινίες animation είναι ένα παιχνίδι διαρκείας. Χαρά και λύπη, εξωφρενικά κατορθώματα, παιδιάστικες φοβίες και μία «διδακτική» βία. Τι πρέπει να φοβάσαι και πότε πρέπει να κρυφτείς; Από μικρός -χωρίς να γίνεσαι τρελός- μαθαίνεις την αλήθεια. Ξεχωρίζουμε δέκα κινηματογραφικές περιπέτειες ειδικά για σας.

Fantasia- Φαντασία

Το κλασικό - το πιο σημαντικό κινηματογραφικό επίτευγμα της Disney από το 1940 μέχρι και σήμερα. Ένα διαμάντι τέχνης!

Coraline - Το σπίτι στην ομίχλη

Ένα ποιητικό stop animation που συνδυάζει το χιούμορ, το σκοτάδι, το φόβο, την αγωνία και την τρυφερότητα! Όλα όσα συναντάει κάποιος στο δρόμο προς την ενηλικίωση!

Up - Ψηλά στον ουρανό

Με τα πολλά βραβεία (Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA καλύτερου animation και μουσικής επένδυσης) είναι ένα επίμονο ταξίδι με πολύχρωμα μπαλόνια, λαχτάρα, μαγεία, συγκίνηση και αθωότητα. Ένας χήρος και ένα μικρό παιδί γίνονται φίλοι και ταξιδεύουν ψηλά στον ουρανό.

Persepolis

Η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου best seller κόμικ διηγείται μία ιστορία μετανάστευσης. Πολιτική, ισχυρά μηνύματα με λιτές γραμμές και αμεσότητα.

The Incredibles - Οι απίθανοι

Ατμοσφαιρικό και αστείο. Μία οικογένεια -(υπέρ) ηρώων που κρύβεται και ζει μία κανονική ζωή, μπλέκει σε περιπέτειες σε μία προσπάθεια να σώσει τον κόσμο Δράση και ανθρωπιά χωρίς σταματημό!

Ratatouille- Ο Ρατατούης

Ταξίδι στο Παρίσι με πρωταγωνιστή έναν γλυκό ποντικό που κυνηγάει το όνειρο της γαστρονομίας και της καταξίωσης. Μία ταινία που σε γεμίζει με θάρρος και πείσμα έτσι όπως καταστρώνεις σχέδια για να κατακτήσεις το όνειρο! Μία ονειρική βόλτα. Βραβεύτηκε με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου animation.

Finding Nemo- Ψάχνοντας τον Νέμο

Από την πρώτη στιγμή που προβλήθηκε στους κινηματογράφους (2003) αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και κορυφαία animation. Βραβευμένος με Όσκαρ animation, αυτός είναι ο αναγάπητος Νέμο, το τροπικό ψαράκι, που χάνεται στα νερά και τα κύματα ενώ ο μπαμπάς του και η Ντόρι -ένα ψάρι με κενά μνήμης-κάνουν τον ωκεανό άνω κάτω προκειμένου να τον βρουν.

South Park: Bigger, Longer, Uncut - Το πάρκο της τρέλας

Βρώμικες λέξεις, βλάσφημο περιεχόμενο, μεγαλείο εξυπνάδας! Μία από τις καλύτερες και τις πιο έντιμες ταινίες που παρουσιάζει τον πόλεμο που ξεσπάει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά με αφορμή τις κακές λέξεις που μαθαίνουν τα παιδιά στο South Park από δύο Καναδός κωμικούς! Την ίδια στιγμή στην Κόλαση ο Σατανάς συνεργάζεται με τον Σαντάμ Χουσεΐν προκειμένου να κυριαρχήσει στη Γη.

Toy Story - Η ιστορία των παιχνιδιών

Η Pixar παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων το 1995. Ένα- εξ ολοκλήρου- ψηφιακό animation με συμπαγές σενάριο και καλοδουλεμένους χαρακτήρες. Έχει τιμηθεί με ειδικό Όσκαρ προσφοράς. Καινοτόμο και αριστουργηματικό! Περίπλοκες κινήσεις, μία συναρπαστική αφήγηση και ένα κινηματογραφικό περιβάλλον μεγάλης αξίας.

WALL-E

Η Pixar τόλμησε να παρουσιάσει ένα σεναριακό αριστούργημα για να τιμήσει τη βωβή κωμωδία. Βραβευμένο με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA καλύτερου animation είναι ένα διαμάντι στην κινηματογραφική ιστορία. Οικολογία, συγκίνηση, αφύπνιση και αγάπη!

Του Γιώργου Βλαχογιάννη

Διαβάστε περισσότερα για ό,τι συμβαίνει στις τέχνες στο www.tospirto.net

Δημοφιλή