Tρία νέα βιβλία για τον Ιούλιο: Aπό τον Ίρβιν Γιάλομ στη Ντόρα Γιαννακοπούλου

Το έγκριτο Le Magazine Litteraire έγραψε για το έργο: «Ο Πιπέρνο καπνίζει πίπα σαν τον Σιµενόν, διαβάζει σαν τον Φίλιπ Ροθ και γράφει για τον Προυστ. Διαβάζοντας τους «Αχώριστους» καταλαβαίνεις γιατί...».
Patsnik/Flickr

Καινούριος Ίρβιν Γιάλομ στα βιβλιοπωλεία

Το νέο του βιβλίο, «Τα Πλάσματα μιας μέρας», μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα.

«Όλοι μας είμαστε πλάσματα μιας μέρας».... Με αυτή τη διαπίστωση ο ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος συνήθιζε να υπενθυμίζει στον εαυτό του και στους άλλους γύρω του την εφήμερη φύση της ανθρώπινης ζωής. Και από αυτήν την φράση αντλεί τον τίτλο του νέου του βιβλίου ο γνωστός ψυχίατρος και πλέον 84χρονος Ίρβιν Γιάλομ. Το βιβλίο του αυτό εμπεριέχει ψυχοθεραπευτικές ιστορίες που εκφράζουν τον αγώνα, τον πόνο και τη μαγεία της ζωής μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Η σοφία του ηλικιωμένου θεραπευτή, η αμεσότητα με την οποία προσεγγίζει τους θεραπευόμενους, τα σχόλιά του και η άνεσή του να μοιραστεί τις προσωπικές του αγωνίες, όλα αυτά πλέκουν τη δύναμη του νέου του βιβλίου. Μέσα από τις ιστορίες του Γιάλομ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε: μια νοσοκόμα, θυμωμένη και παραδομένη στη δυστυχία, η οποία χάνει τον γιο της στον κόσμο των ναρκωτικών, αλλά παρόλα αυτά καταφέρνει να παρηγορεί τους ασθενείς της με τον δικό της πόνο• έναν επιτυχημένο επιχειρηματία ο οποίος στον απόηχο μιας αυτοκτονίας νιώθει απελπισμένος μπροστά στα χάσματα και στα μυστικά που μολύνουν κάθε σχέση• μια νεόκοπη ψυχοθεραπεύτρια που η σπουδή της πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση διαβρώνει τις αναμνήσεις της για μια χαμένη φιλία• και έναν άνδρα του οποίου η άρνηση για τη φιλοσοφία αναγκάζει ακόμα και τον Γιάλομ να αμφιβάλλει για την εμπιστοσύνη του σε αυτή. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση της Ευαγγελίας Ανδριτσάνου.

Συγγραφέας: Ίρβιν Γιάλομ, Εκδότης: Άγρα, Μεταφραστής: Ευαγγελία Ανδριτσάνου

Λενιώ Αλεξίου

«Μια ζωή σαν πρόβα», από τη Ντόρα Γιαννακοπούλου

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μια προσωπική κατάθεση για σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα.

Ένα πανόραμα προσώπων που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην ιστορία του τόπου μας είναι το καινούριο βιβλίο της Ντόρας Γιαννακοπούλου. Αλλά και μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μια προσωπική κατάθεση για σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Ένα μυθιστόρημα, σαν χρονικό μιας οικογένειας, αλλά και σαν απόσπασμα από το αφήγημα της σύγχρονης Ελλάδας. Η Μυτιλήνη μετά την Καταστροφή, τα μαύρα σύννεφα της Κατοχής και του Εμφυλίου, κι αργότερα η μέρα της φυγής• η αναζήτηση του ονείρου στην πρωτεύουσα, το ξεκίνημα μιας σπουδαίας διαδρομής. Από το Κυκλικό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά έως το «Rex» και την Όμορφη Πόλη με τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μαγική Πόλη με τον Μίκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, τις πρώτες μπουάτ, τις Μικρές Κυκλάδες. Στη φορτισμένη δεκαετία του '60, όπου ανθίζει ένας έρωτας μετ' εμποδίων, αλλά διακόπτεται από τη χούντα. Στα χρόνια της Αντίστασης, με παραστάσεις και συναυλίες στο εξωτερικό: στη δυτική και ανατολική Ευρώπη, στη Ρωσία, στον Καναδά και, κυρίως, στην Ολλανδία, όπου πρωτοηχογραφούνται τα Τραγούδια της Ζάτουνας του Μίκη Θεοδωράκη, μια κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά και αιτία να ξανασμίξει μια οικογένεια. Κι έπειτα η μεγάλη επιστροφή, στην πατρίδα και στο θέατρο. Η χούντα που φεύγει, η ελευθερία που έρχεται. Η τελευταία συναυλία και λίγο αργότερα η Πρόβα του νυφικού - η αρχή μιας νέας, λαμπερής πορείας στα βιβλία και στις καρδιές χιλιάδων αναγνωστών.

Συγγραφέας: Ντόρα Γιαννακοπούλου, Εκδότης: Καστανιώτης

Οι «Αχώριστοι» ήρωες του Αλεσσάντρο Πιπέρνο

Το νέο μυθιστόρημα του ιταλού συγγραφέα αξίζει να βρίσκεται στο πλάι σας αυτό το καλοκαίρι.

Όσοι είχαν την τύχη να διαβάσουν το προηγούμενο έργο του συγγραφέα, «Διωγμός», πρώτο μέρος του λογοτεχνικού δίπτυχου «Φωτιά, φίλη της µνήµης», θαύμασαν τον εύστοχο και γλαφυρό τρόπο με τον οποίο ο Αλεσσάντρο Πιπέρνο περιγράφει την ιταλική κοινωνία της δεκαετίας του '80. Την σταδιακή χαλάρωση των κοινωνικών δεσμών, τον κανιβαλισμό των Μέσων, την ένοχη σιωπή. Όλα αυτά δοσμένα με ένα αφηγηματικό στυλ ηθελημένα απλό και εν τέλει ακαταμάχητο.

Το νέο μυθιστόρημα του Πιπέρνο με τίτλο «Αχώριστοι» είναι η ιστορία δύο αδερφών, του Φιλίππο και του Σάµουελ Ποντεκόρβο. Αχώριστοι για χρόνια παρά τις διαφορές τους -ο Φιλίππο είναι ένας καλλιτέχνης των κινούμενων σχεδίων επιρρεπής στις ηδονές της σάρκας και χωρίς ιδιαίτερους ηθικούς φραγμούς, ενώ ο Σάμουελ, επιμελής σπουδαστής, με βλέψεις να διαπρέψει στο πεδίο της οικονομίας και φειδωλός στα πάθη του- οι δύο αδερφοί θα «διασπαστούν» και θα ακολουθήσουν απρόβλεπτες διαδρομές. Δόξα και χρήμα θα ράνουν τον Φιλίππο στην επαγγελματική του ανέλιξη, όμως ο Σάμουελ θα υποπέσει στο διπλό «αμάρτημα» μιας ατυχούς επένδυσης και ενός ανεξέλεγκτου πάθους.

Και εδώ πίσω από τις γραμμές διακρίνεται το περίγραμμα της Ιταλίας στο μεταίχμιο του 20ού με τον 21ο αιώνα, όπου η λατρεία της φήμης και του χρήματος έχει υποκαταστήσει τις αξίες της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας.

Το έγκριτο Le Magazine Litteraire έγραψε για το έργο: «Ο Πιπέρνο καπνίζει πίπα σαν τον Σιµενόν, διαβάζει σαν τον Φίλιπ Ροθ και γράφει για τον Προυστ. Διαβάζοντας τους «Αχώριστους» καταλαβαίνεις γιατί...».

Συγγραφέας: Αλεσσάντρο Πιπέρνο, Εκδότης: Πατάκη, Μεταφραστής: Άννα Παπασταύρου

Λήδα Πιμπλή

Διαβάστε περισσότερα για ό,τι συμβαίνει στις τέχνες στο www.tospirto.net

Ακολουθήστε το www.tospirto.net στο facebook

Δημοφιλή