Τα 10 χαρακτηριστικά του πρωτάρη ταξιδιώτη (Μέρος II)

Έχεις ενθουασιαστεί τόσο πολύ με όλα τα μικρά αναμνηστικά που πουλάνε στα διάφορα τουριστικά μαγαζάκια, έχεις πάθει πλάκα με το φαγητό και σταματάς κάθε λίγο και λιγάκι για τσιμπολόγημα. Εντόπισες αυτό το σούπερ ουάου τσαντάκι που κάνει μια περιουσία αλλά θα έχεις να λες πως το αγόρασες από την Αμερική οπότε ας ξεπαραδιαστείς, σιγά και τι έγινε!?
RuslanDashinsky via Getty Images

Για να έχεις πατήσει στο συγκεκριμένο link και να διαβάζεις αυτή τη στιγμή αυτές τις γραμμές, σημαίνει ότι:

1. είσαι και εσύ πρωτάρης traveler και έχεις περιέργεια να δεις αν το προφίλ σου ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά που περιγράφω

2. έτυχε να διαβάσεις το πρώτο μέρος με τα 10 συχνότερα λάθη του πρωτάρη ταξιδιώτη και επειδή σε άφησα στα 5 πρώτα, θες να διαβάσεις και τα υπόλοιπα

3. είναι η ώρα της απογευματινής σιέστας, η ώρα που βαριέσαι να δουλέψεις και επειδή σου αρέσουν τα ποστ μου (ναιιιι) είδες *NEW POST* και μπήκες για να δεις τι θέμα έχει το «μενού σήμερα».

Όποιος και αν είναι ο λόγος, το σημαντικό είναι πως είσαι εδώ! Πάμε λοιπόν να δούμε παρέα τα άλλα 5 χαρακτηριστικά το όχι και τόσο έμπειρου ταξιδιώτη;

At Cochin Airport. Kerala, India

Χαρακτηριστικό νούμερο 6: Είσαι δύσπιστος με τους ντόπιους

Ετοιμάζεσαι, προμηθεύεσαι χάρτες και σημειώσεις φίλων και πηγαίνεις το πολυπόθητο ταξίδι. Έχεις πάρει μαζί την κολλητή σου, τον κολλητό σου, τη σχέση σου ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο βρε αδερφέ και είστε αποφασισμένοι να δείτε και να κάνετε όσο περισσότερα μπορείτε!

Πηγαίνετε σε εκείνο το καφέ που σας πρότεινε ένας φίλος, στο συγκεκριμένο αξιοθέατο που γράφει στον ταξιδιωτικό οδηγό ότι είναι must do, και σε εκείνο το εστιατόριο που αν και αρχικά σας φάνηκε συμπαθητικό τελικά ήταν τουριστικό με χάλια φαγητό και υψηλές τιμές! Όσο για το βράδυ, πήγατε σε ένα μπαράκι που είδατε σε μια από τις αναζητήσεις σας στο google και οκ, όλα καλά!

Ένα θα σας πω μόνο, αν είχατε πιάσει κουβέντα με εκείνη την κοπέλα που κάθισε δίπλα σας στο μετρό, με εκείνο τον τόσο συμπαθητικό κυριούλη που τον βγάλατε φωτογραφία αλλά δεν του μιλήσατε ποτέ ή με εκείνη την παρέα των αγοριών που έπιναν μπύρες στην πλατεία, σίγουρα θα είχατε μάθει από πρώτο χέρι πού θα τρώγατε καλό παραδοσιακό και παράλληλα φθηνό φαγητό, σε πιο μέρος αξίζει να πάτε και ας μην το λέει ο ταξιδιωτικός σας οδηγός ή σε πιο μπαράκι έχει την καλύτερη μουσική και δωρεάν μαθήματα σάλσα. Μη ντρέπεστε/φοβάστε να μιλήσετε σε ντόπιους, μόνο αν έρθετε σε επαφή μαζί τους θα μάθετε πραγματικά τι αξίζει και τι όχι στην πόλη που επισκέφτεστε!

Χαρακτηριστικό νούμερο 7: Πιάνεις κουβέντα και τελικά κολλάς με συντοπίτες σου

«Ωπ, αυτοί είναι Έλληνες», λες στον συνταξιδιώτη σου και χαμογελαστός πηγαίνεις να πιάσεις κουβέντα μαζί τους!

Η πρώτη φράση που θα σου έλεγα είναι να μην το κάνεις αυτό το λάθος! Δεν πήγες σε μια ξένη χώρα για να πιάσεις κουβέντα με συντοπίτες σου! Αλλά θα προσπαθήσω να μη φανώ τόσο κακιά και θα σου πω ότι αφού σκοπεύεις να πεις ένα γεια κάντο αλλά μην καταλήξετε να πάτε όλοι μαζί για φαγητό , ποτό ή να ανεβείτε παρέα τον Πύργο του Άιφελ!

Όταν πηγαίνουμε σε μια ξένη χώρα ο βασικός λόγος (πέρα από το να χαλαρώσουμε) είναι να γνωρίσουμε έναν άλλο πολιτισμό, να έρθουμε σε επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα, να συνυπάρξουμε με τους ντόπιους και να φέρουμε κάτι από αυτή μας την εμπειρία πίσω, στη χώρα μας! Αν τώρα εσύ περάσεις τις ημέρες σου μιλώντας μόνο ελληνικά και βολτάροντας με άλλους Έλληνες που πέτυχες τυχαία στο δρόμο σου, τότε γιατί δεν έμεινες Ελλάδα; Ε; Για πες;

Χαρακτηριστικό νούμερο 8: Επιδιώκεις πάση θυσία να ακολουθήσεις το πρόγραμμα που είχες φτιάξει πριν το ταξίδι

Όπως σου είπα και στο πρώτο μέρος του άρθρου αυτού, παλιότερα, στα πρώτα μου ταξίδια με έπιανε άγχος να προλάβω να δω όσο περισσότερα πράγματα γινόταν. Έφτιαχνα λίστα με τα μέρη, τα αξιοθέατα, τις καφετέριες, τα εστιατόρια ακόμα και τα δρομάκια που θα έπρεπε να επισκεπτώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου.

Φυσικά, κατέληγα πάντα είτε να δω τα μισά και να γυρίσω σπίτι με τη μούρη μέχρι το πάτωμα ξεγελώντας τον εαυτό μου ότι σίγουρα θα ξαναγυρίσω κάποια στιγμή για να δω και τα υπόλοιπα, είτε να τα δω όλα όσα είχα σημειώσει αλλά χωρίς ουσιαστικά να έχω δει και ευχαριστηθεί τίποτα γιατί ήμουν όλη την ημέρα στο τρέξιμο.

Μην κάνεις και συ αυτό το λάθος. Πριν το ταξίδι σου, διάλεξε μόλις 5-6 μέρη που θες να δεις οπωσδήποτε και άσε το υπόλοιπο πρόγραμμα να διαμορφωθεί όταν φτάσεις στον προορισμό σου. Είναι πολύ πιο ουσιαστικό να καθίσεις 2 ώρες σε ένα υπέροχο καφέ σε ένα στενάκι της Μονμάρτης και να ευχαριστηθείς τη βάφλα σου και τη ζεστή σου σοκολάτα μετά τη βόλτα σου στον Σικουάνα από το να φας 7 ώρες στους δρόμους του Παρισιού τρέχοντας από εδώ και από εκεί για να φωτογραφηθείς στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής.

Χαρακτηριστικό νούμερο 9: Ξεμένεις από λεφτά

Έχεις ενθουασιαστεί τόσο πολύ με όλα τα μικρά αναμνηστικά που πουλάνε στα διάφορα τουριστικά μαγαζάκια, έχεις πάθει πλάκα με το φαγητό και σταματάς κάθε λίγο και λιγάκι για τσιμπολόγημα. Εντόπισες αυτό το σούπερ ουάου τσαντάκι που κάνει μια περιουσία αλλά θα έχεις να λες πως το αγόρασες από την Αμερική οπότε ας ξεπαραδιαστείς, σιγά και τι έγινε!;

Και φτάνει αυτή η ώρα που κοιτάς το πορτοφόλι σου και συνειδητοποιείς ότι δε μπορείς να πας αυτή την καταπληκτική μονοήμερη που σας πρότεινε ένας ντόπιος ή τσεκάρεις την πιστωτική σου κάρτα και βλέπεις πως με το ζόρι θα σε φτάσουν τα λεφτά για να πας στο αεροδρόμιο. Αναρωτιέσαι πώς έγινε αυτό αφού δεν αγόρασες περιττά πράγματα. Λογικό! Όταν δεν ταξιδεύεις συχνά δεν μπορείς να κρίνεις τι είναι απαραίτητο και τι όχι. Μην κάνεις ανούσιες αγορές. Μια card postal και ένα μαγνητάκι για το ψυγείο είναι υπερ αρκετά για να σου θυμίζουν πάντα το ταξίδι σου. Χάλασε τα λεφτά σου σε ουσιώδεις δραστηριότητες και όχι σε ψώνια. Οι εμπειρίες μας κάνουν πλούσιους όχι τα υλικά αγαθά! Μην το ξεχνάς!

Χαρακτηριστικό νούμερο 10: Γυρίζεις στο σπίτι πιο κουρασμένος από όταν έφυγες

Ακριβώς επειδή αγνόησες το χαρακτηριστικό νούμερο 8 τώρα έχεις επιστρέψει σπίτι τόσο κουρασμένος και «ξεποδαριασμένος» που απορείς γιατί πήγες ταξίδι και δεν έμεινες σπίτι σου.

Αν το σκέφτηκες αυτό να ξέρεις ήδη με έχει πιάσει πανικός! Δεν τα σκεφτόμαστε ποτέ αυτά τα πράγματα! Ακούς εκεί! Απαπά! Στο επόμενο ταξίδι σου ακολούθησε την τακτική που σου είπα παραπάνω! Δες 3-4 βασικά αξιοθέατα και τις υπόλοιπες ημέρες σου άφησε το χάρτη και τις σημειώσεις σου και χωρίς να κοιτάς το ρολόι περιπλανήσου στην πόλη.

Κάτσε για καφέ σε αυτό το μικρό μαγαζάκι που βρήκες τυχαία μπροστά σου, φάε μεσημεριανό στη μικρή ψαροταβέρνα που πέτυχες όσο περπατούσες χαλαρά κοντά στην παραλία, περιπλανήσου σε αυτόν τον κήπο που βρήκες σε ένα αδιάφορο άνοιγμα σε κάποιο προάστιο της πόλης, πες ναι στην αυθόρμητη πρόταση των 2 νέων σου φίλων που τους γνωρίζεις μόνο 3 ώρες και μιλάτε μεταξύ σας σπαστά αγγλικά!

Το ταξίδι θέλει οργάνωση αλλά και διασκέδαση. Πώς θα περάσεις καλά αν είσαι όλη την ώρα στο μετρό και στα λεωφορεία για να προλάβεις να δεις τα πάντα σε 2 ημέρες!; Αν δε θες λοιπόν να σου μείνει άσχημη γεύση από το μέρος που ταξίδεψες ζήστο χωρίς προγραμματισμούς και deadlines. Εγώ έτσι την «είχα πατήσει» στο Παρίσι και ακόμα και τώρα όταν μιλάω για τη συγκεκριμένη πόλη έχω να θυμάμαι το κουραστικό περπάτημα και τα πονεμένα μου πόδια, τίποτα άλλο! Δεν είνα κρίμα; Γι'αυτό σου λέω, μην το κάνεις αυτό το λάθος!

Το σημαντικό στα ταξίδια είναι να σε γεμίζουν εικόνες και όμορφες στιγμές για να έχεις λόγους να προγραμματίζεις τα επόμενα. Τα ταξίδια τα κάνουμε για τον εαυτό μας, για να γουστάρουμε εμείς, για να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας και τα μάτια μας με εικόνες διαφορετικές από αυτές της καθημερινότητάς μας και όχι για να δείξουμε στους φίλους μας πόσο wow τύποι είμαστε μέσα από τις φωτογραφίες μας στα social media. Και κάπου εδώ σε αφήνω με τη γνωστή φράση «ποιότητα όχι ποσότητα»!:)

Εσύ αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά; Υπάρχει κάποιο που μου ξέφυγε και θεωρείς ότι πρέπει να το προσθέσω; Για πες...

Διαβάστε περισσότερα στο travelstoriesfromyworld.com