Δέκα λόγοι για να επισκεφθείς το Μιλάνο

Την καλύτερη πίτσα θα τη φας φυσικά, στο Rosso Pomodoro. Δεν τίθεται θέμα! Απλά πρέπει να πας μέχρι εκεί! Βρίσκεται στη Via della Moscova 1 (μετρό Moscova) και την ανακάλυψα κάποιο μεσημέρι στο διάλειμμα από τη δουλειά! Μετά από εκείνη την πίτσα όμως δεν υπάρχει επιστροφή! Όλες οι υπόλοιπες θα σου μοιάζουν άνοστες! Δες εδώ πού βρίσκεται ακριβώς!
Gary Yeowell via Getty Images

Αυτό το post το γράφω με αφορμή τα inbox που λαμβάνω το τελευταίο διάστημα από φίλους και fans του blog οι οποίοι ρωτούν τι πρέπει να κάνουν και πού να πάνε για φαγητό στο Μιλάνο. Αποφάσισα λοιπόν -για να μη γράφω κάθε φορά και ψάχνω να θυμηθώ διευθύνσεις και δρόμους- να συγκεντρώσω εδώ τους λόγους ώστε να μπορείς να ανατρέχεις κάθε φορά πριν ένα ταξίδι στο Μιλάνο.

Επίσης, με αφορμή τους 10 λόγους για να επισκεφθείς την Ινδία αλλά και τη Χερσόνησο της Κρήτης, που πήγαν πολύ καλά, ήρθε η ώρα να δημιουργήσω μια μόνιμη στήλη με τους «10 λόγους για να επισκεφθείς ένα μέρος». Οπότε ετοιμάσου! Άφησε lonely planet οδηγούς στην άκρη, από εδώ και πέρα έρχεται ο ταξιδιωτικός δεκάλογος του T-stories! Φύγαμε για Μιλάνο λοιπόν;

Φυσικά και δε θα σου πω ότι πρέπει να δεις από κοντά το Duomo. Αυτό το θεωρώ δεδομένο! Άλλωστε είναι το νούμερο ένα αξιοθέατο που και να θες να το αγνοήσεις δε γίνεται. Να σε ενημερώσω βέβαια πως αν και μέχρι πριν ένα μήνα η είσοδος στο ναό ήταν δωρεάν, τώρα και μέχρι τον Οκτώβριο, ο τουρίστας θα πρέπει να πληρώνει ένα συμβολικό ποσό κατά την είσοδό του. Θα αναρωτηθείς γιατί! Είναι στο πλαίσιο της διεθνούς Food Expo 2015 (θυμήσου περίοδο Olympic Games in Athens και θα καταλάβεις το γιατί). Πάμε όμως να δούμε παρέα τους δικούς μου 10 λόγους που με κάνουν να γυρίζω πάντα στο "Μιλανάκι" μου;

1. Το τραμ νούμερο 1

Το Μιλάνο θεωρείται μια μοντέρνα πόλη με έμφαση στη μόδα και το design. Ναι, θα πας μια βόλτα στη Montenapoleone για να δεις τους luxury οίκους μόδας (και αν το αντέχει η τσέπη σου, θα μπεις και μέσα) ή θα ψάξεις τα μικρά καταστήματα των πιο cool designers στην περιοχή Brera αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις όπωσδηποτε είναι να πάρεις το tram 1 και να γυρίσεις το Μιλάνο. Μια βόλτα με το ξύλινο tram το οποίο είναι βγαλμένο από κάποια άλλη εποχή, -συγκεκριμένα από το 1920- θα σε κάνει να δεις την πόλη με άλλο μάτι! Και πίστεψέ με δε θα θες να κατεβείς! Εγώ έτσι την έπαθα! (Δες τη διαδρομή που ακολουθεί εδώ)

2. Το Caffè della Pusterla

Μιλάνο χωρίς μπουφέ και aperitivo γίνεται; Δε γίνεται! Εντόπισα το συγκεκριμένο μπαρ όταν σπούδαζα στο Μιλάνο και το ερωτεύτηκα. Βρίσκεται στη Via Edmondo de Amicis 22 & μπορείς να πας από το πρωί για να διαβάσεις ξένες εφημερίδες πίνοντας το εσπρεσάκι σου, μέχρι το απόγευμα που ξεκινάει η ώρα του μπουφέ! Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε έναν πολύ όμορφο, ξύλινο, elegant χώρο (το λένε και αναγνωστήριο) μπορείς με μόλις 8 ευρώ να πιεις το ποτό σου -Spritz con Aperol φυσικά- και να σηκωθείς όσες φορές θες για να γεμίσεις το πιάτο σου με νόστιμα καλούδια! Το υπεραγαπώ! Δες εδώ πώς θα φτάσεις από το Duomo.

3. Οι κολώνες του San Lorenzo

Πολύ κοντά στο παραπάνω καφέ-μπαρ βρίσκονται οι Colonne di San Lorenzo. Κάθισε με μπύρα ή κρασί ανάμεσα τους και χάζεψε τον κόσμο που περνά. Αν είσαι τυχερός και πετύχεις και καλό καιρό, δε θα θες να φύγεις από το συγκεκριμένο σημείο!

4. Τα panzerotti του Luini

Ελάχιστα μέτρα μακριά από το Duomo, στην οδό Santa Radegonda 12, βρίσκεται -από το 1888- ο φούρνος του Luini. Εκεί θα πας για να δοκιμάσεις panzerotti, κάτι σαν τη δική μας τυρόπιτα κουρού αλλά πιο μαλακή και με διαφορετική γέμιση. Να είσαι μόνο προετοιμασμένος για 3 πράγματα: α) θα βρεις τεράστια ουρά έξω από το μικροσκοπικό μαγαζάκι, β) θα καθίσεις στο πεζοδρόμιο για να απολαύσεις τη συγκεκριμένη λιχουδιά, γ) δε θα σου φτάσει μόνο ένα panzerotto & θα πρέπει να περιμένεις ξανά στην ουρά! Δες εδώ πώς θα πας!

5. Gelateria Cioccolati Italiani

Ακριβώς απέναντι από τον Luini βρίσκεται η πιο γλυκιά αμαρτία του Μιλάνου, το παγωτατζίδικο- ή στα ιταλικά gelateria- Cioccolati Italiani! Δυστυχώς και εδώ θα βρεις μεγάλη ουρά γιατί τα τελευταία χρόνια το έχει μάθει αρκετός κόσμος αλλά πίστεψέ με, αξίζει να περιμένεις! Βέβαια Cioccolati Italiani θα βρεις και κοντά στις Κολώνες του San Lorenzo, σημείο που οι τουρίστες δεν γνωρίζουν, οπότε θα γλιτώσεις ένα μισάωρο αναμονής.

6. Πάρκο Sempione

Για να ξεφύγεις για λίγο από τη βαβούρα της πόλης, να πας στο πάρκο Sempione και αφού περιπλανηθείς στα καταπράσινα δρομάκια του, ξάπλωσε στο γρασίδι και χαλάρωσε χαζεύοντας τους γύρω σου. Αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα πάρκα που έχω δει/πάει! Ακόμα και όταν δεν έχει καλό καιρό, μου αρέσει πολύ να κάνω βόλτα εκεί! Με χαλαρώνει!

7. Rosso Pomodoro

Την καλύτερη πίτσα θα τη φας φυσικά, στο Rosso Pomodoro. Δεν τίθεται θέμα! Απλά πρέπει να πας μέχρι εκεί! Βρίσκεται στη Via della Moscova 1 (μετρό Moscova) και την ανακάλυψα κάποιο μεσημέρι στο διάλειμμα από τη δουλειά! Μετά από εκείνη την πίτσα όμως δεν υπάρχει επιστροφή! Όλες οι υπόλοιπες θα σου μοιάζουν άνοστες! Δες εδώ πού βρίσκεται ακριβώς!

Thank you Julie for the photo

8. Cantine Isola

Μιας που βρίσκεσαι εκεί κοντά, να πας για κρασί στην περιοχή Chinatown και συγκεκριμένα στην Cantine Isola (Via Paolo Sarpi 30). Ένας μικροσκοπικός χώρος γεμάτος ποικιλίες κρασιών, καλή μουσική και νόστιμα μεζεδάκια και πού ξέρεις μπορεί να πετύχεις και κανέναν μεσήλικα Ιταλό να απαγγέλλει στίχους από ποιήματα σε μια διάλεκτο που σχεδόν κανείς πλέον δεν χρησιμοποιεί. Ανυπομονώ να επιστρέψω στο συγκεκριμένο μέρος!

9. That's Bakery

Ως γνωστή γλυκατζού, θα σου πρότεινα και το That's Bakery, στη Via Vigevano 41! Δεν το λες και ιταλικό παραδοσιακό μέρος βέβαια, αλλά αν είσαι λάτρης των cupcakes τότε εδώ θα ξετρελαθείς!

10. Milano Food Expo 2015

Και φυσικά, μην παραλείψεις να πας στη Διεθνή έκθεση φαγητού- Expo Milano 2015! Πάνω από 100 χώρες-exhibitors φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη γιορτή μέχρι και τέλος Οκτώβρη, οπότε καταλαβαίνεις τι φαγητό σε περιμένει! Θα επισκεφθώ και γω την έκθεση σε λίγες εβδομάδες, άρα ακόμα και αν δε μπορείς να ταξιδέψεις στο όμορφο Μιλανάκι μου, θα σε πάω εγώ μέχρι εκεί, μέσα από τα κείμενά μου κάπου προς το τέλος του μήνα!!

Εσύ έχεις επισκεφθεί το Μιλάνο; Αν ναι, έχεις να προτείνεις άλλους λόγους για τους οποίους κάποιος θα έπρεπε να το επισκεφθεί;

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο blog travelstoriesfromyworld. Περισσότερα στη σελίδα του στο Facebook.

**photo credits: Μαρία Κόφου