Μπουράνο: Το χρωματιστό νησί της Ιταλίας

Εγώ ρώτησα από περιέργεια μέχρι και πόσο θα κόστιζε να αγοράσει κανείς σπίτι εδώ. Το ποσό δεν ήταν σε καμία περίπτωση μικρό αλλά ο άνθρωπος που με ενημέρωσε για τις τιμές, για να ξαναφέρει στα χείλη μου το χαμόγελο με ενημέρωσε πως όταν αποφασίσει κάποιος να αγοράσει σπίτι εδώ, λαμβάνει από το κράτος μια λίστα με τα προτεινόμενα χρώματα που μπορεί να βάψει το σπίτι του. Χχαχα! Δεν ξέρω για εσένα αλλά εμένα μου φάνηκε πραγματικά αστείο και μου έφτιαξε και πάλι το κέφι.
DEA / W. BUSS via Getty Images

Ήρθε η ώρα να σου μιλήσω για το πιο χρωματιστό νησάκι της Ιταλίας! Το νησί Burano!

Υπάρχει ένα νησάκι που λες, στη βόρεια Ιταλία που είναι κυριολεκτικά η χαρά τη ζωής. Βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας και απέχει από το κέντρο της (την πλατεία San Marco) μόλις 7 χιλιόμετρα. Υπάρχει όμως ένα θέμα. Πηγαίνεις μόνο με καραβάκι το οποίο επειδή κάνει αρκετές στάσεις μέχρι να φτάσει στο Burano, σου παίρνει γύρω στη μία ώρα ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ κοντά στη Βενετία.

Το συγκεκριμένο νησάκι το είχα δει σε διάφορες φωτογραφίες αλλά δεν είχα καταφέρει να το επισκεφθώ. Έτσι πριν 2 μήνες, με αφορμή την επίσκεψή μου - για 5η φορά- στην όμορφη Βενετία εν όψει Καρναβαλιού, αποφάσισα πως είχε έρθει η στιγμή να γνωρίσω και το Burano.

Ξύπνησα λοιπόν στις 5 το πρωί καθώς ήθελα να δω την ανατολή του ηλίου στο Canale Grande και από εκεί, περνώντας την πλατεία San Marco κατευθύνθηκα γύρω στις 9 π.μ. προς τη στάση του vaporetto ( θαλάσσιο ταξί) για να μπω στο καραβάκι με κατεύθυνση το νησάκι Burano. Γιατί ξεκίνησα τόσο νωρίς, θα αναρωτιέσαι! Καθώς δεν υπάρχουν ξενοδοχεία εκεί και η βάση μου ήταν η Βενετία, ήθελα να έχω όσο περισσότερες ώρες στη διάθεσή μου πριν πάρω το καραβάκι της επιστροφής.

Φτάνοντας στο Burano, δε μπορούσα να συνειδητοποιήσω αυτό που έβλεπα γύρω μου. Τόσα χρώματα συγκεντρωμένα δεν μου είχε τύχει να τα ξαναδώ σε καμιά άλλη πόλη του κόσμου! Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και έκανε τα χρωματιστά σπιτάκια να φαίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά και παραμυθένια. Άρχισα να περπατάω -δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο νησί- και να φωτογραφίζω τα πάντα γύρω μου και καθώς είχα φτάσει αρκετά νωρίς, το μέρος ήταν αρκετά ήρεμο και με ελάχιστους τουρίστες. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να χαρείς την ηρεμία και να κάνεις τη βόλτα σου με άνεση!

Όπως πάντα, περπατώντας επεδίωξα να πιάσω κουβέντα με έναν ντόπιο ηλικιωμένο κύριο και να τον ρωτήσω λίγα πράγματα για το μέρος. Μου είπε πως τα χρώματα οφείλονται στο ότι οι ψαράδες κάποτε έφευγαν από το νησί για να ψαρέψουν και καθώς τύχαινε να περνάνε μέρες πριν ξαναγυρίσουν πίσω, έβαφαν τα σπίτια τους με ένα έντονο και χαρακτηριστικό χρώμα ώστε όταν επιστρέφουν να τα ξεχωρίζουν από μακριά καθώς το νησί κατά τη διάρκεια του χρόνου καλύπτεται από ομίχλη και υπήρχε πάντα η δυσκολία αναγνώρισης των κατοικιών.

Αφού σημείωσα όσα μου είπε ο κύριος Gianni -για να μην τα ξεχάσω, συνέχισα τη βόλτα μου διασχίζοντας διαδοχικά τα 3 κανάλια του νησιού. Σταμάτησα για φωτογραφίες, για να κρυφοκοιτάξω πίσω από τις κουρτίνες, για να μυρίσω τις μπουγάδες και για να θαυμάσω τους πολύχρωμους τοίχους των σπιτιών και επέστρεψα στον κεντρικό δρόμο, τη Via Galppu για να τσιμπήσω κάτι πριν φύγω.

Το καλό με το Burano είναι πως αν και θεωρείται τουριστικός προορισμός λόγω της Βενετίας, πολύς κόσμος δεν κάνει την κίνηση να το επισκεφθεί, οπότε δε θα το βρεις ποτέ υπερβολικά γεμάτο σε αντίθεση με τη Βενετία που υπάρχουν ώρες και ημέρες που απλά δε μπορείς να περπατήσεις από τον πολύ κόσμο που περπατά στα δρομάκια και τα κανάλια του νησιού.

Εσύ όμως αν αποφασίσεις να πας ή να ξαναπάς στη Βενετία, τώρα πια θα ξέρεις πως δε μπορείς να χάσεις αυτή την ευκαιρία. Δε γίνεται να μην επισκεφθείς αυτόν τον υπέροχο χρωματιστό ιταλικό θησαυρό με τους ελάχιστους κατοίκους και τα 3 κανάλια και να ζήσεις για λίγο μέσα σε ένα παραμύθι. Γιατί εγώ μόνο παραμυθένιο μπορώ να το χαρακτηρίσω το νησάκι αυτό.

Τι να δεις:

Το Burano είναι πραγματικά πολύ μικρό. Το περπατάς ολόκληρο σε λιγότερο από μισή ώρα. Χωρίζεται σε 5 γειτονιές: San Martino Destro, San Martino Sinistro, San Mauro, Giucecca το Terranova οι οποίες με τη σειρά τους χωρίζονται από τα 3 κανάλια του νησιού το Rio Ponticello, Rio Zuecca και το Rio Terranova. Αφού κάνεις τη βόλτα σου και φωτογραφίσεις κάθε χρωματιστό τοίχο που θα δεις, επισκέψου την εκκλησία San Martino για να δεις από κοντά το καμπαναριό της που γέρνει επικίνδυνα! Ω ναι πολλά αξιοθέατα στην Ιταλία έχουν μια τάση να γέρνουν δεξιά ή αριστερά!

Το νησάκι αυτό έχει παράδοση στη δημιουργία της δαντέλας οπότε σου προτείνω να κάνεις μια βόλτα και από το μουσείο Museo del Merletto για να μάθεις περισσότερα για την τέχνη αυτή και αν βρεις και τη σχολή δαντέλας θα δεις την ακριβή διαδικασία της δημιουργίας της δαντέλας η οποία είναι λίγο διαφορετική από την εκδοχή που γνωρίζουμε εμείς γιατί το πλέξιμο γίνεται ουσιαστικά στον αέρα.

Πριν φύγεις από το νησάκι, να ψάξεις και το πολύχρωμο σπίτι. Δυστυχώς εγώ διάβασα γι'αυτό αφού έφυγα από το νησί και δεν έχω φωτογραφίες να σου δείξω. Σημείωσέ το όμως, λέγεται Casa di Bepi και είναι το μοναδικό σπιτάκι που συγκεντρώνει στους τοίχους τους πάνω από 10 διαφορετικά χρώματα και γεωμετρικά σχέδια!

Τι να δοκιμάσεις:

Τα παραδοσιακά μπισκότα βουτύρου του νησιού. Θα τα βρεις στο δρόμο Galuppi και θα τα ζητήσεις με το όνομα "Essi" ( που σημαίνει σίγμα τελικό γιατί έχουν αυτό το σχήμα) ή bussolà. Η παράδοση λέει πως τα συγκεκριμένα μπισκότα τα έφτιαχναν οι γυναίκες των ψαράδων πριν εκείνοι φύγουν μακριά για ψάρεμα. Σήμερα είναι παραδοσιακά γλυκά κυρίως την περίοδο του Πάσχα αλλά θα τα βρεις όλο το χρόνο στο νησάκι.

Μη χάσεις:

Την τρίτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, το Burano έχει τη δική του μεγάλη γιορτή, το διαγωνισμό ρεγκάτας -Regata di Burano- οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επισκεφθείς το νησάκι μιας και θα έχεις φτάσει μέχρι τη Βενετία!

Πώς να φτάσεις στο νησί:

Ο μοναδικός τρόπος είναι με το vaporetto ACTV. Άλλωστε τα καραβάκια αυτά χρησιμοποιούνται για τους υδάτινους δρόμους της Βενετίας όπως εμείς εξυπηρετούμαστε από τα δικά μας λεωφορεία ή το μετρό.

Γραμμή Venezia Fondamente Nuove - Burano, με διάρκεια περίπου 40-50 λεπτά και στάσεις πρώτα στο Murano, Mazzorbo και τέλος στο Burano

Γραμμή Venezia Punta Sabbioni-Burano, διάρκεια 30 λεπτών χωρίς ενδιάμεσες στάσεις

Γραμμή Torcello-Burano, διάρκεια: 5 λεπτά

Τα εισιτήρια κοστίζουν από 7 μέχρι 20 ευρώ (για ολόκληρη ημέρα)

Τι λες θα το βάλεις στη λίστα σου;

Εγώ ρώτησα από περιέργεια μέχρι και πόσο θα κόστιζε να αγοράσει κανείς σπίτι εδώ. Το ποσό δεν ήταν σε καμία περίπτωση μικρό αλλά ο άνθρωπος που με ενημέρωσε για τις τιμές, για να ξαναφέρει στα χείλη μου το χαμόγελο με ενημέρωσε πως όταν αποφασίσει κάποιος να αγοράσει σπίτι εδώ, λαμβάνει από το κράτος μια λίστα με τα προτεινόμενα χρώματα που μπορεί να βάψει το σπίτι του. Χχαχα! Δεν ξέρω για εσένα αλλά εμένα μου φάνηκε πραγματικά αστείο και μου έφτιαξε και πάλι το κέφι. Φαντάσου το λίγο στην πράξη! Επίσημο έγγραφο που λέει ότι "για να σου επιτρέψουμε να βάψεις το σπίτι σου θα πρέπει να επιλέξεις μεταξύ πορτοκαλί, κιτρινάκι ή ροζ, καθώς το γαλάζιο ή το πράσινο δεν ταιριάζουν σε αυτή τη γειτονιά!:)

Υ.Γ: Πριν επιστρέψεις στη Βενετία, κάνε μια βόλτα και στο νησάκι που είναι γνωστό για τo γυαλί του, το Murano αλλά επισκέψου και το Torcello, και τα δυο εξίσου όμορφα!

Αναδημοσίευση από το travelstoriesfromyworld.com