Δέκα λόγοι για να επισκεφτείς τις Σπέτσες

Η δύση και η ανατολή στο συγκεκριμένο νησάκι είναι μαγικές και μπορεί να συμφωνούμε στο ότι στη Σαντορίνη θα δεις το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα της ζωής σου αλλά στις Σπέτσες δε θα βρεις όλο αυτό το πλήθος τουριστών που κατακλύζει βεράντες και δρομάκια βγάζοντας φωτογραφίες, μιλώντας και φωνάζοντας και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, το ηλιοβασίλεμα στο συγκεκριμένο νησί θα το απολαύσεις περισσότερο και με την... ησυχία σου! (Κυριολεκτικά)
f8grapher via Getty Images

Για τις Σπέτσες έμαθα στην έκτη δημοτικού, τότε που οι Ήρωες του '21 ήταν πρωταγωνιστές στα βιβλία της Ιστορίας μας στο σχολείο. Να' ναι καλά η Μπουμπουλίνα δηλαδή!

Για πολλά χρόνια αδιαφορούσα εντελώς για την ύπαρξή του συγκεκριμένου νησιού και ομολογώ πως δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να το επισκεφθώ, καθώς για κοντινή απόδραση σε νησί προτιμούσα την Ύδρα. Κάποιο καλοκαίρι, 4 χρόνια πριν όμως, προέκυψε μια μονοήμερη απόδραση με καραβάκι γιατί κάποια γνωστή μου δούλευε σε ένα bar & πεταχτήκαμε να την επισκεφθούμε. Λέω πεταχτήκαμε, γιατί μείναμε λιγότερο από 10 ώρες στο νησί οπότε δεν κατάφερα να δω πολλά πράγματα και να σχηματίσω γνώμη.

Μέχρι που γνώρισα τη Μυρτώ, γέννημα θρέμμα Σπετσιώτισσα, η οποία με τις φωτογραφίες και τις τόσες ιστορίες που έλεγε για το νησί της, με έκανε να αναρωτηθώ: «Tι στο καλό έχει αυτό το νησί πια;» Και όπως ξέρεις πλέον, είναι μη μου τραβήξει ένα μέρος την προσοχή. Όσο άσχημο ή όμορφο και να είναι, όσο μακριά ή κοντά και να βρίσκεται, θα πάω να το επισκεφθώ ώστε να έχω γνώμη και άποψη.

Έτσι λοιπόν, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πήρα μια τσάντα, τα μαγιό μου, τη φίλη και συνάδελφο Ε. αλά μπρατσέτα και μπήκαμε στο Flying Cat με προορισμό τις Σπέτσες. Και ναι, ομολογώ πως πέρασα υπέροχα και ομολογώ πως η Μυρτώ είχε δίκιο να καυχιέται για το νησί της.

Και αφού, έφαγα, ήπια, βόλταρα, έκανα τις βουτιές μου και έβγαλα πολλές φωτογραφίες, συγκέντρωσα παρακάτω τους 10 λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφθείς το συγκεκριμένο νησί και φυσικά τους μοιράζομαι μαζί σου.

Σημειώνεις;

1. Μια ανάσα από την Αθήνα

Ε ναι, αν δεν είναι αυτός ένας σημαντικός λόγος για να επισκεφθείς ένα μέρος τότε ποιος είναι; Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αξίζει να επιλέξεις τις Σπέτσες ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή. Για την ακρίβεια, σε 2 μόλις ώρες είσαι στο πιο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού και αν είναι και καλοκαίρι, φόρα και το μαγιό σου για να βουτήξεις κατευθείαν με το που φτάσεις, στα μπλε νερά.

2. Ντάπια

Το νέο λιμάνι των Σπετσών, η Ντάπια, είναι το πρώτο μέρος που θα δεις φτάνοντας στο νησί. Στην πλατεία της Επανάστασης θα κάνεις τη βόλτα σου και παρατηρώντας τα κανόνια θα μεταφερθείς για λίγο στην περίοδο της επανάστασης του '21 ενώ οι επιλογές για καφέ, ποτό και φαγητό είναι τόσο πολλές και σε κοντινή απόσταση, που αν έχεις βρει ξενοδοχείο στο συγκεκριμένο μέρος, δε θα χρειαστείς κανένα μεταφορικό μέσο για τις μετακινήσεις σου.

3. Η θέα

Η δύση και η ανατολή στο συγκεκριμένο νησάκι είναι μαγικές και μπορεί να συμφωνούμε στο ότι στη Σαντορίνη θα δεις το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα της ζωής σου αλλά στις Σπέτσες δε θα βρεις όλο αυτό το πλήθος τουριστών που κατακλύζει βεράντες και δρομάκια βγάζοντας φωτογραφίες, μιλώντας και φωνάζοντας και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, το ηλιοβασίλεμα στο συγκεκριμένο νησί θα το απολαύσεις περισσότερο και με την... ησυχία σου! (Κυριολεκτικά)

4. Το Μουσείο της Μπουμπουλίνας

Τι είναι οι Σπέτσες χωρίς τη Μπουμπουλίνα; Τίποτα! Αυτό λέω και γω. Από την πλατεία Μπουμπουλίνας μέχρι τα αναμνηστικά στα τουριστικά μαγαζάκια, η μεγάλη επαναστάτρια Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι η πρωταγωνίστρια του νησιού.

Το μουσείο είναι ουσιαστικά το σπίτι που έμενε μέχρι και τα 50 της χρόνια και με ιδιωτική πρωτοβουλία και τις απαραίτητες διαδικασίες κατάφερε να διατηρηθεί και να δώσει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιπλανηθεί για λίγο στα δωμάτια της μεγάλης αυτής προσωπικότητας.

Τα 2 πράγματα που μου έκαναν εντύπωση είναι πως στην τιμή του εισιτηρίου (6 ευρώ) συμπεριλαμβανόταν μια πολύ ενδιαφέρουσα, 40λεπτη και λεπτομερής ξενάγηση στο σπίτι/μουσείο, ενώ το βράδυ, στον ιδανικά διαμορφωμένο κήπο είχα τη χαρά να παρευρεθώ σε ένα φεστιβάλ salsa & Jazz μουσικής όπου όπως έμαθα αργότερα, τέτοιες ενδιαφέρουσες πολιτιστικές βραδιές συνηθίζεται να οργανώνονται κάθε καλοκαίρι στο συγκεκριμένο μέρος και μάλιστα με δωρεάν είσοδο!

5. Οι άμαξες

Ε ναι, το νησί των Σπετσών είναι η βασίλισσα των αμαξών! Στην Αθήνα δε θα βρεις, στην Ύδρα μόνο γαϊδουράκια, στην Αίγινα λίγες, μετρημένες άμαξες ενώ στις Σπέτσες έχεις πολλές επιλογές. Και όταν λέω πολλές εννοώ πραγματικά πολλές!

Ο κάθε αμαξάς έχει το δικό του στυλ,-εγώ αγάπησα τον ράστα man- και αν έχεις όρεξη και πιάσεις κουβεντούλα μαζί τους όσο είσαι στην άμαξα, να είσαι σίγουρος πως θα μάθεις κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία για το νησάκι και τους κατοίκους του.

Μια βόλτα ξεκινάει από 10 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και 60, ανάλογα τη διαδρομή.

6. Η διαδρομή από τη Ντάπια στο Παλιό Λιμάνι

Είτε επιλέξεις να κάνεις τη διαδρομή απόγευμα, είτε βράδυ, είναι πραγματικά πολύ όμορφη και ρομαντική. Μπορείς να πας με άμαξα, γουρούνα ή παπάκι αλλά εγώ σου προτείνω να περπατήσεις για να μυρίσεις το ιώδιο της θάλασσας, να βγάλεις φωτογραφίες, να χαζέψεις τα παλιά σπίτια πίσω από τους ψηλούς τοίχους και να δώσεις ένα φιλί στο άλλο σου μισό λίγο πριν πάρετε τη στροφή και δείτε το παλιό λιμάνι με τα καραβάκια του να κουνιούνται ρυθμικά.

7. Τα πεντακάθαρα νερά

Οι παραλίες των Σπετσών είναι πραγματικά από τις πιο καθαρές της χώρας μας. Είτε επιλέξεις την Αγία Μαρίνα και την Κουνουπίτσα οι οποίες είναι οι πιο κοντινές στη Ντάπια, είτε επιλέξεις τις πιο μακρινές παραλίες των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Παρασκευής, θα δεις πως το νερό είναι πραγματικά διάφανο.

Αν είσαι μάλιστα στην παραλία των Αγίων Αναργύρων μη φύγεις από εκεί χωρίς να έχεις επισκεφθεί και τη Σπηλιά του Μπεκίρη, μια σπηλιά με εσωτερική αμμουδιά που λένε πως εκεί είχαν κρυφτεί στα Ορλωφικά, τα γυναικόπαιδα. Επίσης, φήμες λένε πως αν επισκεφθείς τη σπηλιά και είσαι ανύπαντρος, τότε μέσα στον επόμενο χρόνο θα παντρευτείς. (Ξέρει κανείς αν ισχύει;)

8. Θάλασσα για όλους

Σου έχω ένα ακόμη σημαντικό λόγο που μπορεί να μην ενδιαφέρει εσένα άμεσα αλλά είναι καλό να τον ξέρεις και να προτείνεις το νησί σε άλλους. Η παραλία Άγιος Μάμας, δίπλα από το λιμάνι είναι προσβάσιμη και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, κάτι που βρήκα εξαιρετικά σημαντικό και ενδιαφέρον γιατί μέχρι στιγμής, σε όσες ελληνικές παραλίες και να έχω περπατήσει, δεν βρήκα πουθενά μια παρόμοια κατασκευή.

9. Φαγητό

Στις Σπέτσες έφαγα το καλύτερο πρωινό που έχω δοκιμάσει σε νησί και δε γινόταν να μην το σχολιάσω. Στο Ρούσσος καφέ, ένα παραδοσιακό καφενείο από το 1968 στο λιμάνι της Ντάπια αλλά και λίγο πιο πέρα, σε ένα όμορφο και καινούριο καφέ «Το μπαλκόνι», γέμισα τόσο το στομάχι μου που δε χρειάστηκε να ξαναφάω μέχρι να πάει 8 το βράδυ.

Όσο για το φαγητό, μη φύγεις από το νησί αν δε δοκιμάσεις ξιφία κοκκινιστό αλά Σπετσιώτα και φυσικά τα σπετσιώτικα αμυγδαλωτά!

10. Νυχτερινή ζωή

Η πρώτη φράση που μας είπε ο ξενοδόχος όταν φτάσαμε στο νησί ήταν η εξής: «Η νεολαία βγαίνει στο παλιό λιμάνι, πάρτε τον παραλιακό δρόμο και περπατήστε μέχρι εκεί για κανα 10λεπτο».

Και ποιες είμαστε εμείς που δε θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή αυτή; Πού πάει η νεολαία λοιπόν; Στο Booze για Passion Fruit Daquiri από τον Σωτήρη και το Χρήστο & αν αντέχεις συνεχίζεις τη βραδιά σου στο Stavento club & το Mourayo

.

Ένα νησί λοιπόν που τα έχει όλα, παραλίες, φαγητό, ποτό, θέα, άλογα και ιστορία!

Εγώ πήγα μόνο για ένα Σαββατοκύριακο αλλά οι Σπέτσες πρόλαβαν να με γοητεύσουν. Και σε συνδυασμό με την απίστευτη πανσέληνο που πέτυχα εκείνες τις ημέρες, καταλαβαίνεις πως σκοπεύω να επιστρέψω σύντομα. Πότε;

Τι λες για τον Οκτώβριο; Αφορμή το Spetses Mini marathon που θα πραγματοποιηθεί 9 με 11 Οκτωβρίου. Πάμε;

Πότε να πας: Όλο το χρόνο. Προτείνω όμως Μάιο, Ιούλιο ή Σεπτέμβρη

Πώς να πας: Με φουσκωτό, με Flying Cat ή Δελφίνι της Hellenic Seaways

*Ήρθε η ώρα να αποδείξεις τις φωτογραφικές σου ικανότητες! Μοιράσου στο INSTAGRAM την εμπειρία σου από το Spetses mini Marathon από 1-10 Οκτωβρίου με #Huffpostgreece και #SMM16 και κέρδισε μία διαμονή στο SPETSES HOTEL!

huffpost greece

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο blog travelstoriesfromyworld. Περισσότερα στη σελίδα του στο Facebook.

**photo credits: Μαρία Κόφου