10 Λόγοι για να επισκεφθείς τη Bangkok

Το train Market. Αχ! Το train Market! Δυστυχώς δεν πρόλαβα να το επισκεφθώ και μου έχει μείνει μεγάλο απωθημένο. Ίσως περισσότερο και από το Πουκέτ και τα άλλα εκπληκτικά νησάκια της περιοχής που λόγω ελάχιστου χρόνου δεν πρόλαβα να πάω ούτε εκεί. Θα επιστρέψω όμως κάποια στιγμή. Το ξέρω. Έχω πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ταϊλάνδη!
Kirsty Lee / EyeEm via Getty Images

Βρέθηκα στη Μπανγκόκ πριν ενάμιση περίπου χρόνο με αφορμή ένα συνέδριο για travel bloggers αλλά και για να συναντήσω μερικούς νέους φίλους που είχα γνωρίσει στην Ινδία πριν λίγο καιρό. Ένα ταξίδι σχετικά "last minute", χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση και χωρίς να έχω προσδιορίσει τι ήθελα να δω και πού να κινηθώ. Ήξερα μόνο ότι είχα 5 ημέρες στη διάθεσή μου -δύο εκ των οποίων θα βρισκόμουν στο συνέδριο, και 5 νύχτες όπου γνώριζα ήδη πως θα τις περνούσα με άλλους travel bloggers αλλά και με τους φίλους μου στην Khao San Road μέχρι το πρωί.

Έφτασα στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης αρχές Οκτωβρίου και βρέθηκα να βάζω βιαστικά στη βαλίτσα μου το μπουφάν μου καθώς έξω από το αεροδρόμιο η θερμοκρασία άγγιζε τους 35 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία ήταν ενοχλητική.

Sawadee kha from Thailand! #Bangkok #TstoriesTradition #tbexasia2015 #Thailand #Tstories #travelin #nosotrasviajamos #ladiesgoneglobal

A photo posted by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Αφού μπήκα στον εναέριο σιδηρόδρομο (ναι, εναέριο, καλά διάβασες) και έφτασα μέχρι τον τελευταίο σταθμό, χρειάστηκε να διαπραγματευτώ με έναν ταξιτζή για να με πάει στον πεζόδρομο της Khao San Road ή αλλιώς εκεί που χτυπάει η νυχτερινή ζωή της πόλης και βρίσκονται τα περισσότερα hostel της πρωτεύουσας.

Η επιλογή μου αυτή είχε να κάνει με το γεγονός ότι είχα διαβάσει για την απίστευτη κίνηση που είχαν οι δρόμοι της Μπανγκόκ και παράλληλα την όχι και τόσο καλή και συχνή λειτουργία των δημοσίων μέσων μεταφοράς. Έτσι, ακριβώς επειδή είχα λίγες μέρες στη διάθεσή μου και δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να τις περνάω κολλημένη μέσα στα ταξί και την κίνηση, επέλεξα να βρίσκομαι στο κέντρο κοντά στα περισσότερα αξιοθέατα και τη νυχτερινή ζωή ώστε να κινούμαι κυρίως με τα πόδια.

Παρ όλη τη ζέστη, την κίνηση και την πολυκοσμία της πόλης αυτής, ομολογώ πως πέρασα 5 φανταστικές ημέρες και επιστρέφοντας σπίτι συνειδητοποίησα πως την Μπανγκόκ θα την πρότεινα χωρίς δεύτερη σκέψη σε φίλους και γνωστούς και πως και γω θα επέστρεφα πολύ εύκολα εκεί για πολλούς και διάφορους λόγους...

Σήμερα όμως θα περιοριστώ σε 10 από αυτούς, τους υπόλοιπους θα τους ανακαλύψεις μόνος/η σου 😉

1. Ναός του Σμαραγδένιου Βούδα & Grand Palace

Facing the Grand Palace! #tbexasia2015 #Tstoriesbacks #Bangkok #thailand #eastpakgr #ladiesgoneglobal

A photo posted by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Όταν πρωτοφθάνεις στη Μπανγκόκ (στην πόλη των Αγγέλων) με τους 400 βουδιστικούς ναούς και παράλληλα τους τόσους ουρανοξύστες και την κίνηση στους δρόμους, το πρώτο πράγμα που πιστεύω πως πρέπει να επισκεφθείς για να χωθείς για τα καλά στην κουλτούρα του συγκεκριμένου λαού αλλά και για να πάρεις μια ανάσα από το σοκ της πολυκοσμίας είναι ο εντυπωσιακός Ναός του Σμαραγδένιου Βούδα - Phra Kaeo και το Μεγάλο Παλάτι τα οποία βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Σημαντική λεπτομέρεια, να πας πολύ πρωί ή περίπου μία ώρα πριν το κλείσιμο ώστε να μη συναντήσεις πολύ κόσμο και εκεί. Χρωματιστές σκεπές, χρυσές λεπτομέρειες, μαρμάρινα πατώματα περίεργα φυτά και φυσικά το άγαλμα του Σμαραγδένιου Βούδα θα σε κάνουν να καταλάβεις πως όντως βρίσκεσαι πολύ μακριά από το σπίτι σου και την ευρωπαϊκή κουλτούρα!

(Διεύθυνση: Phra Borom Maha Ratchawang, Phra Nakhon)

2. Golden Mount

Hello Bangkok! #goldenmount #thailand #tbexasia2015 #Tstoriesbacks #travel_girl

A photo posted by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Όπως σου έχω ξαναπεί, σε κάθε μου ταξίδι ψάχνω να βρω ένα σημείο με θέα για να δω την πόλη από ψηλά. Στη Bangkok σίγουρα μπορείς να απολαύσεις τη θέα στην πόλη από τα περισσότερα ξενοδοχεία ή rooftop της περιοχής όμως το δικό μου αγαπημένο σημείο είναι το Golden Mount. Ένας τεχνητός λόφος που στην κορυφή του βρίσκεται ένας όμορφος βουδιστικό ναός (Βατ Σακέτ). Μη σε φοβίσουν τα 320 σκαλοπάτια που θα χρειαστεί να ανέβεις , η πανοραμική θέα θα σε ανταμείψει! (διεύθυνση)

3. Δύο από τους πιο μεγάλους Βούδες του κόσμου

Ναι, το ομολογώ πως ένας από τους λόγους που θα ξαναπήγαινα στη Bangkok είναι για να δω μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς Βούδες του κόσμου!

Στον Wat Intharawihan θα βρεις τον Βούδα - γίγαντα ύψους 32 μέτρων ο οποίος είναι όλος κατασκευασμένος από χρυσό 24 καρατίων και ήρθε από τη Sri Lanka ενώ χρειάστηκαν περίπου 60 χρόνια για την κατασκευή του! (διεύθυνση)

Και φυσικά ο πελώριος Ξαπλωμένος Βούδας (46 μέτρα μήκος) στο ναό Wat Pho μήκους 46 μέτρων ο οποίος ζυγίζει περισσότερο από 5 τόνους και βρίσκεται πολύ κοντά στο Grand Palace. (διεύθυνση)

4. Khao San Road

Party all night long with friends @ Khao San Road in #Bangkok! Done ✔️#Thailand #Tstories #travelbloggers #tbexasia2015

A photo posted by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Και αφήνω τους ναούς και τους Βούδες για να σε πάω στον πραγματικό πρωταγωνιστή αυτής της πόλης, την οδό Khao San Road. Στον δρόμο αυτό που το πρωί είναι γεμάτος τουριστικά μαγαζάκια και καφετέριες και το βράδυ μεταμορφώνεται σε ένα υπαίθριο night club, με τα μπαρ να βγάζουν πάγκους στο δρόμο και να γεμίζουν τουρίστες οι οποίοι με κουβαδάκια γεμάτα κοκτέιλ, χορεύουν ευτυχισμένοι μέχρι το πρωί. Ακόμα και να μην είσαι fan της νυχτερινής ζωής και της βαβούρας, ένα βράδυ σου πρέπει να το αφιερώσεις εκεί!

5. Δροσερά Mojitos στη Ram Buttri Road

Mojitos time! #Bangkok I love you! #downtown #thailand #Tstories #travel_girl #travelblogger

A photo posted by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Ακριβώς στον παράλληλο δρόμο της Khao San βρίσκεται η Ram Buttri Road. Δρόμος εξίσου τουριστικός αλλά κατά τη γνώμη μου λίγο πιο ήρεμος και ρομαντικός. Είναι ο δρόμος που θα πας με το ταίρι σου να πιεις το ποτό σου και να περπατήσεις αποφεύγοντας εντελώς την Khao San Road. Εδώ τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι λίγο πιο παραδοσιακά σε σχέση με τα αμερικανοποιημένα της Khao San. Περπάτησέ τον σιγά σιγά και αν εντοπίσεις ένα van το οποίο έχει χρωματιστό φωτισμό και λίγα πλαστικά καρεκλάκια, πάρε οπωσδήποτε ένα Mojito από εκεί στο χέρι και συνέχισε τη βόλτα σου! Είναι το αγαπημένο μου ❤

6. Rooftop bars για θέα από ψηλά

Και μιας και η Bangkok δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο, αν θέλεις κάτι πιο ήρεμο και μακριά από τα πλήθη του κέντρου, με υπέροχη θέα και δροσερά κοκτέιλ στο χέρι, τότε πρέπει να εισκεφθείς το Cloud 47 (διεύθυνση)

Πιο ακριβή επιλογή και σίγουρα πιο γνωστή λόγω της ταινίας Hangover 2, είναι και το Skybar (διεύθυνση)

Εναλλακτικά σου προτείνω και το Rainforest Rooftop Bar στο Mövenpick Hotel (διεύθυνση)

7. Taling Chan Floating Market

Life on a boat #Bangkok #Thailand #Tstories #travel_girl #tbexasia2015 #followmyjourney

A photo posted by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on

Είσαι στη Μπανγκόκ. Είναι αδύνατο να μην επισκεφθείς μία από τις πολλές υπέροχες, θορυβώδεις και χρωματιστές πλωτές αγορές της πόλης! Ένα μοναδικό θέαμα το οποίο παρ όλη τη βαβούρα θα σε συνεπάρει από το πρώτο λεπτό! Η πιο μεγάλη και γνωστή αγορά είναι η Damnoen Saduak η οποία είναι ανοιχτή κάθε μέρα (διεύθυνση: Damnoen Saduak 70130).

Επειδή όμως προσωπικά είχα πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή μου για να βγω εκτός πόλεως, προτίμησα την πολύ μικρότερη αλλά κατά τη γνώμη μου πιο παραδοσιακή (υπήρχαν ελάχιστοι τουρίστες) πλωτή αγορά Taling Chan (διεύθυνση). Σε μισή ώρα βρισκόμουν εκεί (με ταξί ή λεωφορεία 79 ή 83) ! Να θυμάσαι ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι ανοιχτή μόνο Σαββατοκύριακα από τις 9 μέχρι τις 5μμ.

8. Tai food και τηγανιτά έντομα

Αν είσαι του ταϊλανδέζικου φαγητού, ετοιμάσου να ξεχάσεις όσα ήξερες! Εδώ θα δοκιμάσεις το πραγματικό Pad Thai (noodles με tofu, σάλτσα ψαριού, τσίλι, ζάχαρη και φιστίκια), την πικάντικη σαλάτα με παπάγια Som Tam και το κοτόπουλο με πράσινο κάρυ Geng Kheaw Wan Gai. Αν έρχεσαι για πρώτη φορά "αντιμέτωπος" με το συγκεκριμένο φαγητό, θα ήθελα να σε προετοιμάσω σχετικά με το πόσο καυτερό είναι! Έχε μαζί σου λίγο ψωμί και χαρτομάντηλα για να δροσιστείς και να σταματήσεις τη μυτούλα που θα αρχίσει να τρέχει λόγω των πικάντικων γεύσεων!

Αν είσαι από τους τολμηρούς, δοκίμασε και ένα τηγανητό έντομο σε κάποιο από τα υπαίθρια παζάρια. Ε, να μην ξέρεις πώς είναι η γεύση της τηγανιτής ακρίδας βρε παιδί μου; Εγώ πάντως δοκίμασα!

9. Η ζωή στα κανάλια

Αυτό που είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη πόλη είναι το πώς συνδυάζει τη μοντέρνα, γρήγορη και θορυβώδη ζωή της με την ήρεμη και χαλαρή ζωή στα κανάλια. Το βουητό των αυτοκινήτων από τη μια και τα ξέγνοιαστα χαμόγελα των μικρών παιδιών από την άλλη είναι μια απίστευτη αντίθεση που δεν τη χωράει ο νους. Μπες στη βάρκα και χάζεψε τη ζωή των κατοίκων γύρω από το Taling Chan Floating Market. Θα πάθεις πλάκα!

10. Maeklong Train Market

Το train Market. Αχ! Το train Market! Δυστυχώς δεν πρόλαβα να το επισκεφθώ και μου έχει μείνει μεγάλο απωθημένο. Ίσως περισσότερο και από το Πουκέτ και τα άλλα εκπληκτικά νησάκια της περιοχής που λόγω ελάχιστου χρόνου δεν πρόλαβα να πάω ούτε εκεί. Θα επιστρέψω όμως κάποια στιγμή. Το ξέρω. Έχω πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ταϊλάνδη!

Η συγκεκριμένη αγορά έχει δημιουργηθεί δεξιά και αριστερά από τις γραμμές ενός ενεργού τρένου το οποίο περνάει από εκεί 8 φορές μέσα στην ημέρα κάτι που αναγκάζει τους πωλητές να μαζεύουν την πραμάτεια τους με τη βοήθεια τεράστιων πανιών που τα τραβούν κάθε φορά που περνάει το τρένο. Πρέπει να είναι συγκλονιστική εμπειρία καθώς το τρένο περνάει πραγματικά ξυστά από τα καταστήματα και τους ανθρώπους! (διεύθυνση)

Και λίγες ακόμη πληροφορίες

  • Στην Ταϊλάνδη είναι πάντα καλοκαίρι! Ναι, κάνει όλο το χρόνο ζέστη. Μην μπερδευτείς όμως και κλείσεις εισιτήρια όταν στην Ελλάδα είναι το δικό μας καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι και αρχές Οκτωβρίου είναι η περίοδος των βροχών και δεν θα το ευχαριστείς καθόλου!
  • Δε χρειάζεσαι βίζα, θα συμπληρώσεις ένα χαρτί στο αεροπλάνο και θα βγάλεις επί τόπου στο αεροδρόμιο.
  • Από το αεροδρόμιο θα πάρεις το skytrain τρένο (Suvarnbhumi Airport Rail Link) μέχρι το σταθμό Phay Tai και από εκεί αν μένεις κοντά στην Khao San Road πάρε ταξί. Ζήτα επίμονα πριν μπεις ταξίμετρο ανοιχτό αλλιώς θα σου ζητήσει ό,τι θέλει ο κάθε οδηγός.
  • Μην πάρεις tuk tuk για τις μετακινήσεις σου. Είναι ακριβά και πολύ τουριστικά. Άντε, μόνο μία φορά, σου επιτρέπω! Κάνε παζάρι όμως πριν μπεις.
  • Τα μέσα μεταφοράς δεν είναι πολύ βολικά, μετακινήσου με Grab ή Uber και μη φοβηθείς το κόστος. Για μισή ώρα στο ταξί μπορεί να πληρώσεις μάξιμουμ 2 ευρώ!
  • Προετοιμάσου για πολλή, πάρα πολλή κίνηση στους δρόμους!

Κατά τ'άλλα, η Μπανγκόκ μπορεί να σου προσφέρει ό,τι χωράει ο νους σου! Αξίζει να την επισκεφθείς!

Καλό ταξίδι!