9 Γλυπτά που στο φως δεν είναι αυτό που φαίνονται

Το πρώτο γλυπτό έχει τίτλο «Ραντεβού». Στο έργο αυτό υπάρχει μια γυναίκα ζωγραφισμένη και δίπλα της κάποια υλικά «άτακτα» τοποθετημένα... Για τους μήνες Μάιο έως και Ιούλιο, στις 08:30 το πρωί, με το φως του ήλιου, τα υλικά αυτά σχηματίζουν τη μορφή ενός άνδρα που πάει να δώσει ένα φιλί στη ζωγραφισμένη γυναίκα. Το δεύτερο γλυπτό λέγεται «Πρόταση Γάμου». Έχει στηθεί σ' ένα σημείο του παραλιακού πεζόδρομου όπου συνηθίζεται να γίνονται γάμοι κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Η σκιά ενός άνδρα γονατισμένου που κάνει πρόταση γάμου σε μια ζωγραφισμένη γυναίκα, εμφανίζεται κατά τους ίδιους μήνες με το πρώτο έργο, στις 10:30 το πρωί.
triantafyllos vaitsis

«Σε ψάχνω χρόνια...

φανταστική μου αγάπη...»

Μ' αυτά τα λόγια ξεκινάει το ποίημα της φαντασίωσης. Όλοι μας ψάχνουμε κάτι...

Πάντα... Δε σταματάμε...

Ζητάμε την ολοκλήρωση, η οποία όμως μπορεί να μην έρθει και ποτέ.

Φαντασίωση (μέρα)

Έτσι κι ο άνδρας του γλυπτού της φαντασίωσης αναζητά το άλλο του μισό. Τα βράδια λοιπόν, η σκιά του, έρχεται να του κάνει παρέα. Η σκιά του γλυπτού είναι μία γυναίκα... φανταστική υπαρξη που τον αγκαλιάζει. Το έργο αυτό, πήρε μία ξεχωριστή θέση μέσα μου από την ώρα που το «συνέλαβα». Δεν ήμουν σίγουρος από την αρχή για το αποτέλεσμα αλλά τελικά φαίνεται πως τα κατάφερα.

Φαντασίωση (νύχτα)

Αν ξεφύγουμε από τον έρωτα και γενικεύσουμε, πιστεύω πως σ' αυτό το έργο θα μπορούσα να ταυτιστώ με τον άνδρα. Πολλά χρόνια έψαχνα αυτό που ήθελα να κάνω στη ζωή μου... Ήμουν «μισός»... η προηγούμενη δουλειά μου δεν με κάλυπτε εσωτερικά... Ήρθε λοιπόν «η σκιά» κι «αγκαλιαστήκαμε»... Βρήκα κάτι που προς το παρόν με ολοκληρώνει. Κι αυτό το κάτι, δεν είναι κάτι... Είναι άυλο... σκέψη, ενέργεια, αποτέλεσμα, συναίσθημα...

Μου άλλαξε τη ζωή...

Για όσους δεν γνωρίζουν την τέχνη της σκιάς... Τα «έργα σκιάς» είναι γλυπτά ή εγκαταστάσεις που ενώ αρχικά δε μαρτυρούν τι ακριβώς είναι, όταν φωτίζονται από συγκεκριμένα σημεία, οι σκιές που δημιουργούνται είναι απολύτως αντιληπτές...

Το έργο «Φαντασίωση» είναι ένα από τα εννέα έργα σκιάς που κατασκευάστηκαν στην Κύπρο, στο Δήμο Παραλιμνίου, στον παραλιακό πεζόδρομο από τον Πρωταρά μέχρι την Περνέρα.

Τέσσερα από αυτά τα έργα είναι ηλιακά. Η σκιά τους δηλαδή, η οποία έρχεται να ολοκληρώσει το υπαρκτό έργο, προκύπτει από το φως του ήλιου για κάποιους μήνες, σε συγκεκριμένη ώρα.

Ραντεβού

Το πρώτο από αυτά έχει τίτλο «Ραντεβού». Στο έργο αυτό υπάρχει μια γυναίκα ζωγραφισμένη και δίπλα της κάποια υλικά «άτακτα» τοποθετημένα... Για τους μήνες Μάιο έως και Ιούλιο, στις 08:30 το πρωί, με το φως του ήλιου, τα υλικά αυτά σχηματίζουν τη μορφή ενός άνδρα που πάει να δώσει ένα φιλί στη ζωγραφισμένη γυναίκα.

Πρόταση Γάμου

Το δεύτερο γλυπτό λέγεται «Πρόταση Γάμου». Έχει στηθεί σ' ένα σημείο του παραλιακού πεζόδρομου όπου συνηθίζεται να γίνονται γάμοι κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Η σκιά ενός άνδρα γονατισμένου που κάνει πρόταση γάμου σε μια ζωγραφισμένη γυναίκα, εμφανίζεται κατά τους ίδιους μήνες με το πρώτο έργο, στις 10:30 το πρωί.

Δελφίνια

Το τρίτο έργο είναι τα «Δελφίνια», που «προβάλλουν» την τέλεια μορφή τους, στις 10:00 το πρωί.

Εξέλιξη 1

Εξέλιξη 2

Εξέλιξη 3

Τέλος, για τους μήνες Αύγουστο - Οκτώβριο το έργο «Εξέλιξη», το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη, εμφανίζει τη σκιά ενός μωρού στις 10:00 πμ (το πρώτο μέρος του έργου), ενός ενήλικα στις 10:45 (το δεύτερο) κι ενός γέρου στις 11:30 (το τρίτο). Με το πέρασμα του χρόνου, καθημερινά, ολοκληρώνεται η εξέλιξη. Τα παραπάνω έργα έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αναγνώσιμα και στη διάρκεια του υπόλοιπου έτους όπως επίσης και στις υπόλοιπες ώρες της ημέρας (χωρίς τη σκιά τους).

Εξέλιξη (συνολικό)

Τα άλλα πέντε έργα σκιάς λειτουργούν με τη βοήθεια τεχνητού φωτισμού.

Ανθρωποτέρας (μέρα)

Ανθρωποτέρας (νύχτα)

Το έργο «Ανθρωποτέρας» μιλάει για το τέρας που κρύβουμε μέσα μας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούμε να δούμε έναν άνθρωπο σε αντιπαράθεση μ' ένα τέρας. Τη νύχτα, με τη βοήθεια του τεχνητού φωτισμού, πίσω από το τέρας βγαίνει η μορφή του ανθρώπου σε σκιά και πίσω από τον άνθρωπο, η μορφή του τέρατος.

Δρομέας

Η επόμενη δημιουργία λέγεται «Δρομέας». Ένα έργο που σε προβληματίζει, σαν εικόνα, καθώς οι σκιές άλλοτε αποτελούν το υλικό μέρος των μορφών (πχ χαρακτηριστικά προσώπου, στήθος κλπ) κι άλλοτε υποδεικνύουν τα όρια του υλικού και του άυλου (πχ η ακμή της σκιάς οριοθετεί το πίσω μέρος του κεφαλιού του δρομέα...).

Πολλαπλά Πρόσωπα (μέρα)

Πολλαπλά Πρόσωπα (νύχτα)

Έργο «Πολλαπλά Πρόσωπα»... ένα παιχνιδιάρικο κι εντυπωσιακό έργο. Αποτελείται από έξι διαφορετικά κομμάτια τα οποία είναι τοποθετημένα το ένα σχετικά κοντά με το άλλο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα έργα φωτίζονται και οι σκιές δίνουν πρόσωπα στραμμένα σε διάφορες κατευθύνσεις. Ο θεατής μπορεί να σταθεί ανάμεσα στα γλυπτά και να γίνει μέρος του έργου καθώς η σκιά του θα συνυπάρχει με τα υπόλοιπα πρόσωπα...

Παθιασμένη χορογραφία (μέρα)

Παθιασμένη χορογραφία (νύχτα)

Έργο «Παθιασμένη Χορογραφία»... Αποτελείται από δύο τμήματα. Το ένα τμήμα είναι μια κιθάρα που στηρίζεται σε τρεις μεταλλικούς στύλους. Κάτω από την κιθάρα υπάρχει ένα περίεργο γλυπτό που παράγει τη σκιά ενός ζευγαριού που χορεύει...

Η ιδέα και η υλοποίηση αυτών των έργων ήρθε από τη Νεολαία του Δήμου Παραλιμνίου. Αφορμή ήταν ένα προηγούμενο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post, το οποίο μιλούσε για το ηλιακό γλυπτό με τίτλο «Η Νίκη της Ξάνθης», που βρίσκεται στην Ξάνθη, έξω από το «Σπίτι της Σκιάς». Η σωστή και καλή επικοινωνία λοιπόν, δημιουργούν προϋποθέσεις εξέλιξης...

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα καθώς και για τα κείμενα που τα συνοδεύουν, στο www.vaitsis.com και στο https://www.facebook.com/Thehouseofshadow

Δημοφιλή