Εν ολίγοις, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Σύμφωνα με την Έκθεση της Ε.Κ.Τ. με δείγμα 84.000 νοικοκυριά, η συγκέντρωση του πλούτου ανάμεσα στα πλουσιότερα νοικοκυριά της ευρωζώνης έχει αυξηθεί μετά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, παρόλο που τα επίπεδα πλούτου μειώθηκαν οριζόντια λόγω των χαμηλότερων τιμών ακινήτων. Το 5% των νοικοκυριών της ευρωζώνης, που είναι και τα οικονομικά ισχυρότερα, κατείχαν το 37,8% του καθαρού πλούτου το 2014, συγκριτικά με 37,2% το 2010 ενώ το 5% που είναι τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά κατείχαν μόνο χρέος.
DEA / G. DAGLI ORTI via Getty Images

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας MRB με βασικό συμπέρασμα ότι «Πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017 βλέπουν 6 στους 10 Έλληνες πολίτες» και μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διαπιστώνει - και κοινοποιεί παγκοσμίως- τη διαπίστωση ότι οι Έλληνες έχασαν το 40% του πλούτου τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, είδαν ταυτόχρονα το φως της δημοσιότητας Χριστουγεννιάτικα και έδωσε στους σκεπτόμενους από εμάς τροφή για σκέψη, συζήτηση και μελέτη.

Και βασικό ερώτημα: Τι είναι αυτό που κάνει το 60% των Ελλήνων - που οι περισσότεροι εξ αυτών ψήφισαν Σύριζα αλλά και Νέα Δημοκρατία το 2015- να πιστεύουν ότι με εκλογές θα λυθούν τα τεράστια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας για τα οποία είναι «υπεύθυνη η κρίση» που κορυφώθηκε και δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από κυβερνήσεις των δυο αυτών κομμάτων;

Ας δούμε λίγο τα χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης και της έρευνας για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα:

Σύμφωνα με την Έκθεση της Ε.Κ.Τ. με δείγμα 84.000 νοικοκυριά, η συγκέντρωση του πλούτου ανάμεσα στα πλουσιότερα νοικοκυριά της ευρωζώνης έχει αυξηθεί μετά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, παρόλο που τα επίπεδα πλούτου μειώθηκαν οριζόντια λόγω των χαμηλότερων τιμών ακινήτων. Το 5% των νοικοκυριών της ευρωζώνης, που είναι και τα οικονομικά ισχυρότερα, κατείχαν το 37,8% του καθαρού πλούτου το 2014, συγκριτικά με 37,2% το 2010 ενώ το 5% που είναι τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά κατείχαν μόνο χρέος.

Το παρατεταμένο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης έχει επιδεινώσει τις ανισότητε,ς καθώς κράτη στην περιφέρεια όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες, ενώ χώρες στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία, ανέκαμψαν γρηγορότερα.

Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά περίπου 10% στα 104.100 ευρώ στα τέσσερα χρόνια έως το 2014, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών ακινήτων, ιδιαίτερα για το 5% του πληθυσμού που είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, ανέφερε η ΕΚΤ.

Η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου ο μέσος όρος πλούτου μειώθηκε κατά περίπου 40% ... αλλά είναι επίσης μεγάλη στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου μειώθηκε περισσότερο από 15%. Αντίθετα, ο μέσος όρος του πλούτου στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 10% την ίδια περίοδο. Αύξηση καταγράφηκε στην Αυστρία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η Είσοδος στο «κλαμπ» του 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών εξασφαλίζεται μετά το κατώφλι των 496.000 ευρώ και άνω, ενώ κατά την εξεταζόμενη τετραετή περίοδο τα φτωχότερα νοικοκυριά είχαν μέσο όρο περιουσίας 1.000 ευρώ ή και λιγότερα.

«Η μείωση στον καθαρό πλούτο ήταν αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα των ακινήτων», ανέφερε η ΕΚΤ. «Η μείωση του καθαρού πλούτου είναι μεγαλύτερη για νοικοκυριά που έχουν δάνεια, ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποθηκεύσει τις κατοικίες τους, συγκριτικά με ιδιοκτήτες χωρίς στεγαστικό δάνειο και τους ενοικιαστές».

Καλά μέχρις εδώ; Βασικά συμπεράσματα:

1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων λοιπόν που τα πήραν με δάνεια υποθηκεύοντάς τα και δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τις δόσεις είναι απείρως περισσότεροι απ΄ αυτούς που δεν έχουν στεγαστικό ή νοικιάζουν.

2. Γερμανία, Φινλανδία, Αυστρία και Λουξεμβούργο έχουν πάει καλύτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ιταλία, Ισπανία Πορτογαλία και Ελλάδα, κλάφτα Χαράλαμπε!

3. Για να είναι κανείς «πλούσιος» στη σημερινή Ευρώπη, πρέπει να έχει συνολικό πλούτο 496.000 ευρώ το χρόνο. Και για να το συνειδητοποιήσετε καλύτερα οι... παλαιότεροι, χρειάζεστε σήμερα να έχετε «πλούτο» (πάσης φύσεως έσοδα, ακίνητα, κινητά στοιχεία, κτήματα, χωράφια κλπ.) 184 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο για να θεωρείστε πλούσιοι... (και μην ακούσω καμιά παρερμηνεία μου για επιστροφή στη δραχμή, ούτε καν το υπονοώ)...

Ας δούμε λίγο τη δημοσκόπηση της MRB :

- Το 63% των ερωτηθέντων λοιπόν εκτιμά ότι το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στη χώρα είναι πολύ πιθανό, τόσο εξαιτίας πιθανής ανοιχτής σύγκρουσης με τους δανειστές αλλά και κοινωνικής αναταραχής.

Αλλά πώς αισθάνονται οι Έλληνες αυτή τη στιγμή, λίγο πριν μπει η νέα χρονιά; Οι λέξεις που εκφράζουν τους πολίτες είναι «ανησυχία» (σε ποσοστό 63,1%), «φόβος» (47,9%), «οργή» (29,7%) και «ντροπή» (24,3%). Μάλιστα η απαισιοδοξία γίνεται εμφανής και από το ότι περίπου 8 στους 10 (ποσοστό 77%) πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα ζωής τους και το 2017.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, η αγωνία των πολιτών χτυπάει «κόκκινο», καθώς το 61,7% φοβάται ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με την Τουρκία. Τέλος, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 7 στους 10 νέους, ηλικίας 18-24 ετών, συνομήλικοί μου, θα μετανάστευαν σε χώρα του εξωτερικού, εάν τους δινόταν αυτή η ευκαιρία!

«Ο Θεός και η ψυχή τους» έλεγαν οι παλαιότεροι για να περιγράψουν σκέψεις, αποφάσεις και ενέργειες ανθρώπων που δεν ακολουθούσαν μια -ας πούμε- «λογική» σειρά πραγμάτων.

Λύση δυστυχώς ούτε μπορώ, ούτε και θέλω να προσφέρω σ αυτή τη φάση. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από πρόωρες εκλογές, αλλά το ίδιο αναρωτιέμαι τι μπορεί να περιμένει κανείς αν συνεχίσει μια κυβέρνηση την οποία, σε πρόωρες εκλογές, δεν θα ψήφιζαν ούτε οι μισοί ψηφοφόροι της, του 2015. Μια κλασική κατάσταση του «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Κατά τα άλλα, Καλή Πρωτοχρονιά φίλες και φίλοι.

Δημοφιλή