The Blog

Θέλετε να πάτε παρακάτω; Φτάστε στην αλήθεια!

Είναι φορές στη ζωή μας που τα πράγματα δεν μας πηγαίνουν όπως τα είχαμε σχεδιάσει ή όπως τα είχαμε ονειρευτεί. Και τότε είναι που η απογοήτευση, αλλά και ο θυμός πολλές φορές, μας καταβάλλει και η ερώτηση «Γιατί πήγε στραβά;» τριγυρνά συνεχώς στο μυαλό μας. Και συνήθως αυτή η ερώτηση μας κυριεύει τόσο πολύ, που σπαταλάμε ώρες, μέρες, ακόμη και μεγαλύτερο διάστημα να προσπαθούμε να βρούμε απάντηση σε αυτό, αντί να το πάρουμε απόφαση και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Είναι φορές στη ζωή μας που τα πράγματα δεν μας πηγαίνουν όπως τα είχαμε σχεδιάσει ή όπως τα είχαμε ονειρευτεί. Και τότε είναι που η απογοήτευση, αλλά και ο θυμός πολλές φορές, μας καταβάλλει και η ερώτηση «Γιατί πήγε στραβά;» τριγυρνά συνεχώς στο μυαλό μας. Και συνήθως αυτή η ερώτηση μας κυριεύει τόσο πολύ, που σπαταλάμε ώρες, μέρες, ακόμη και μεγαλύτερο διάστημα να προσπαθούμε να βρούμε απάντηση σε αυτό, αντί να το πάρουμε απόφαση και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα.

Και φυσικά, αν το ερώτημα σχετικά με το γιατί πήγε στραβά, λειτουργεί ως ένας τρόπος να βρούμε μία απάντηση που θα μας βοηθήσει την επόμενη φορά να προσπαθήσουμε το ίδιο, με άλλο τρόπο, για να αποφύγουμε το δυσάρεστο αποτέλεσμα που είχαμε αυτή τη φορά, τότε είμαστε στο σωστό δρόμο. Τις περισσότερες φορές όμως, δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Η συγκεκριμένη ερώτηση, γεννά απαντήσεις που καμία σχέση μπορεί να μην έχουν με την πραγματικότητα ή να μας κάνουν να βλέπουμε απλώς το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Και τι εννοώ με αυτό; Εννοώ πως τελικά εστιάζουμε στη δυστυχία και την ατυχία του πράγματος και αιτιολογούμε το αποτέλεσμα στο πόσο άδικα μας φέρεται η ζωή και πως η «στραβομάρα» είναι προσωποποιημένη και είναι κάτι που επίτηδες το έκανε η μοίρα σε εμάς, για να μας εκδικηθεί για κάποιο λόγο. Αλήθεια όμως, πόσο νόημα σας κάνουν όλα αυτά και πόσο αληθινά και αντικειμενικά μπορεί να είναι; Μεταξύ μας, νομίζω πως απέχουν από κάθε αντικειμενική και λογική ερμηνεία που θα μπορούσε να δοθεί σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Μήπως όμως οι εξηγήσεις αυτού του τύπου που δίνουμε μας βολεύουν και λιγάκι για να αποφύγουμε να δούμε την αλήθεια, η οποία κρύβεται πίσω από αυτή μας την «κακοτυχία» ή «αποτυχία»; Και αναφέρομαι στο να δούμε το δάσος που λέγαμε παραπάνω. Δηλαδή, στο να φτάσουμε στην αλήθεια της κατάστασης και να γυρίσουμε στην αρχή, τότε που κάναμε αυτή την επιλογή που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Μήπως είναι από αυτές τις περιπτώσεις, όπου ενώ βλέπουμε πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ή τα κατάλληλα στοιχεία, για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, εμείς προτιμούμε να φτιάξουμε μία δική μας πραγματικότητα και να πείσουμε τον εαυτό μας ότι όλα είναι ιδανικά ή τουλάχιστον σε επίπεδο που αυτό μας το τόλμημα θα καταλήξει σε κάτι επιτυχημένο; Σα να θέλουμε δηλαδή να φτιάξουμε ένα κέικ, με άσχετα υλικά και να περιμένουμε να πετύχει. Αλήθεια, πόσες πιθανότητες λέτε να υπάρχουν;

Αν λοιπόν θέλετε να βγάλετε τον εαυτό σας από μία δύσκολη κατάσταση, στην οποία μπήκατε με κάποια επιλογή σας, ή να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ανακάμψει από μία απογοήτευση, θα πρέπει να φτάσετε στην αλήθεια! Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δώσετε την πραγματική απάντηση στο «Γιατί πήγε στραβά;». Πόσο ειλικρινής ήσασταν με τον εαυτό σας, τότε που κάνατε την επιλογή; Και ποια ήταν η πραγματική κατάσταση; Για παράδειγμα, αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε μία σχέση, με κάποιον άνθρωπο, που από την αρχή είχατε δείγματα πώς δεν ήταν ο κατάλληλος για εσάς; Γιατί αποφασίσατε να προχωρήσετε μαζί του; Μήπως στηριχτήκατε περισσότερο στο φόβο της μοναξιάς ως κριτήριο και όχι στο αν αυτό το άτομο ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος για να συμπληρώσει την ευτυχία σας, ώστε να έχει μία ευτυχισμένη και επιτυχημένη πορεία αυτή η σχέση; Και πώς δικαιολογούσατε αυτά που βλέπατε και δεν σας άρεσαν; Μήπως είχατε την ελπίδα πως με τον καιρό θα αλλάξει, όταν καταλάβει πόσο καλά του φέρεστε εσείς, αντί να στηριχτείτε σε αυτά που βλέπετε και να κρίνετε, βάσει της πραγματικής κατάστασης και όχι αυτής που θα θέλατε να είναι;

Αυτό φυσικά είναι απλώς ένα παράδειγμα. Το δικό σας «Γιατί πήγε στραβά;» μπορεί να αφορά κάποιον άλλο τομέα της ζωή σας. Ίσως αποφασίσατε να αλλάξετε επάγγελμα, να αλλάξετε κάποια συμπεριφορά που μέχρι τότε σας ενοχλούσε, να χάσετε βάρος, κτλ. Όποια και να ήταν αυτή η απόφαση που πήρατε τότε, σημασία έχει αν αξιολογήσατε με ειλικρίνεια, προς τον εαυτό σας, το που βρισκόσασταν τότε και ποια ήταν τα εφόδια που είχατε για την επιτυχημένη έκβαση της. Μόνο αν φτάσετε λοιπόν στην αλήθεια, θα καταφέρετε να πάρετε μία χρήσιμη πληροφόρηση σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιήσατε για την επιλογή σας, το τι πήγε στραβά και ποια βήματα ήταν επιτυχημένα και έτσι να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματά σας που θα σας πάνε παρακάτω και θα σας κάνουν να ανακάμψετε σε όλους εκείνους τους τομείς που μπορεί να επηρεαστήκατε αρνητικά.