Ο Γιώργος Νανούρης απαντά σε 13 ερωτήσεις για τα βιβλία

Και μετά, τον παρατήρησα ως άνθρωπο. Διάβασα τις αναρτήσεις του για τους πρόσφυγες... με πόση τρυφερότητα αναφερόταν σ' αυτούς, πόσο αβοήθητος ένιωθε παρόλο που ήθελε να βοηθήσει. Διάβασα τις σκέψεις του για τα παιδιά που είναι στους δρόμους και πόσο η καρδιά του άδειαζε απ' αυτό. Είδα φωτογραφίες, που εκείνος έβγαζε, κι έβλεπα έναν κόσμο που χαρακτηρίζονταν από αγάπη. Η επιλογή του, να μένει στην πλατεία Βικτωρίας, δείχνει έναν άνθρωπο που δεν φοβάται αλλά επιλέγει να ζει στο κέντρο της ζωής.
Brent Winebrenner via Getty Images

Με τον Γιώργο συναντηθήκαμε, επαγγελματικά, πριν δύο χρόνια. Εκείνος σκηνοθέτης κι εγώ το άτομο πίσω από τις δημόσιες σχέσεις. Τον έβλεπα να τριγυρίζει, ως σκηνοθέτης, με προσωπικό ενδιαφέρον, επαγγελματισμό και χαμόγελο... οι ώρες ύπνου λιγοστές αλλά δεν φαινόταν να τον νοιάζει. Η σχέση του με όλους τους συντελεστές άρτιες.

Και μετά, τον παρατήρησα ως άνθρωπο. Διάβασα τις αναρτήσεις του για τους πρόσφυγες... με πόση τρυφερότητα αναφερόταν σ' αυτούς, πόσο αβοήθητος ένιωθε παρόλο που ήθελε να βοηθήσει. Διάβασα τις σκέψεις του για τα παιδιά που είναι στους δρόμους και πόσο η καρδιά του άδειαζε απ' αυτό.

Είδα φωτογραφίες, που εκείνος έβγαζε, κι έβλεπα έναν κόσμο που χαρακτηρίζονταν από αγάπη. Η επιλογή του, να μένει στην πλατεία Βικτωρίας, δείχνει έναν άνθρωπο που δεν φοβάται αλλά επιλέγει να ζει στο κέντρο της ζωής.

Για όλα αυτά, την τρυφερότητα και την αγάπη, τον επέλεξα ώστε να είναι ένα άτομο που θα απαντήσει στο ερωτηματολόγιο μου για τα βιβλία.

Κι εδώ είναι οι απαντήσεις του:

-Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

-Νομίζω πως το πρώτο ήταν το αναγνωστικό της Α' Δημοτικού!

-Υπάρχει κάποιο βιβλίο που ανατρέχετε, συχνά-πυκνά, σ' αυτό;

-Συνήθως διαβάζω και ξαναδιαβάζω τους ποιητές και ανατρέχω σε βιβλία όταν πρόκειται για δουλειά.

-Πόσα βιβλία διαβάζετε τον χρόνο;

-Λιγότερα απ όσα θα ήθελα.

-Ποιον ήρωα βιβλίου έχετε ερωτευτεί;

-Νομίζω κανένα.

-Σε ποιο σημείο του σπιτιού σας διαβάζετε συνήθως;

-Το καλοκαίρι στη βεράντα, το χειμώνα κάτω απ το πάπλωμα.

-Κρατάτε σημειώσεις ή υπογραμμίζετε στα βιβλία;

-Όταν διασκευάζω ένα βιβλίο για το θέατρο γίνεται χαμός στις σελίδες του. Σ' αυτές τις περιπρώσεις χρησιμοποιώ μόνο μολύβι. Όπως, επίσης, και στα βιβλία του πανεπιστημίου. Σε καμμία άλλη περίπτωση δε σημειώνω.

-Ποιο είναι το χειρότερο βιβλίο που διαβάσατε ποτέ;

-Δεν μπορώ να ολοκληρώσω ένα βιβλίο αν δε με συνεπάρει στις 10-20 πρώτες σελίδες. Άρα, μάλλον, το χειρότερο δεν το έχω διαβάσει ποτέ.

-Τα βιβλία σας τα δανείζετε; Τα χαρίζετε;

-Επειδή πάντα το δανεικό είναι αγύριστο, τα χαρίζω κατευθείαν.

-Πριν αγοράσετε ένα βιβλίο, διαβάζετε την πρώτη ή την τελευταία παράγραφο;

-Διαβάζω μόνο την υπόθεση στο οπισθόφυλλο -αν δεν την ξέρω ήδη.

-Έχετε φλερτάρει ποτέ χρησιμοποιώντας ατάκα από ένα βιβλίο;

-Ποτέ.

-Αν κάποιος σας κλείδωνε ένα βράδυ σε ένα βιβλιοπωλείο, σε ποια κατηγορία βιβλίων θα διανυκτερεύατε;

-Φαντάζομαι θα έψαχνα όλα τα ράφια και θα διάβαζα λίγο από πολλές κατηγορίες. Μέχρι να μου ξεκλειδώσουν το πρωί θα είχα μαζέψει μια στοίβα για το σπίτι τα οποία θα ζητούσα ως αντάλλαγμα για το κλειδωμα.

-Τι τίτλο θα δίνατε στην αυτοβιογραφία σας;

-Δεν νομίζω ότι θα γράψω ποτέ αυτοβιογραφία!

-Χαρακτηρίστε τον εαυτό σας σε πέντε επίθετα.

-Μου είναι πολύ δύσκολο να κάνω κάτι τέτοιο για τον εαυτό μου, ίσως πρέπει να σας πει κάποιος που με γνωρίζει καλά.

Βιογραφικό: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 2000 ασχολείται επαγγελματικά με το θέατρο ως ηθοποιός, αλλά τα τελευταία χρόνια και ως σκηνοθέτης. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, στο τμήμα Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Αναδημοσίευση από Bookia.gr

Δημοφιλή