Προσκοπισμός: Ένας σύγχρονος Κώδικας Ζωής

Ο ελληνικός Προσκοπισμός από το 1910, ακολουθώντας ένα καταξιωμένο πλαίσιο προσωπικής ανάπτυξης των μελών του συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη κίνηση νεολαίας στη χώρα μας η οποία έχει το δικό της παρεμβατικό ρόλο στα κοινωνικά τεκταινόμενα. Ο ελληνικός Προσκοπισμός φέρει μια σημαντική ιστορία καθώς έχει διαδραματίσει και σημαντική εθνική δράση. Οι Έλληνες Πρόσκοποι ήταν αυτοί που παρέλαβαν την πόλη της Αλεξανδρούπολης στο τέλος των Βαλκανικών Πολέμων και ήταν αυτοί που την παρέδωσαν στον ελληνικό Στρατό ελεύθερη.
Almantas Vilbikas / EyeEm via Getty Images

Σε μια εποχή αμφισβήτησης πολλών σταθερών και αρχών ένα παγκόσμιο κίνημα που έχει περάσει τον ένα αιώνα ύπαρξης και δημιουργικής συμμετοχής του στην κοινωνία συνεχίζει να μας υπενθυμίζει αξίες και ήθη του ανθρώπινου πολιτισμού. Το κίνημα αυτό δεν είναι άλλο από το παγκόσμιο κίνημα του Προσκοπισμού!

Ο Προσκοπισμός είναι μια κίνηση εν κινήσει! Εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε εποχής και τις τοπικές συνθήκες με αποτέλεσμα να είναι πάντα μια κίνηση για το παρόν και για το μέλλον.

Ο Προσκοπισμός κατάφερε παρά τις πολυδιάστατες προκλήσεις του 20ού αλλά και και των πρώτων δεκαετιών του 21ού αιώνα που τους χαρακτηρίζουν πολιτικές, γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις, όχι μόνον να μην καμφθεί, αλλά με μεγαλύτερη ακόμη δυναμική και κοινωνική απήχηση, να συνεισφέρει στην οικοδόμηση των κοινωνιών.

Έτσι, ο Προσκοπισμός παραμένει ακόμη και σήμερα η πολυπληθέστερη κίνηση νέων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Συνεχίζει να αποτελεί για όλες τις κοινωνίες μια αναμφισβήτητη επιβεβαίωση ότι η παρεμβατική δυναμική των νέων ανθρώπων για να μεταρρυθμίσουν τις κοινωνίες τους δεν είναι ουτοπικό όραμα, αλλά πραγματικός και επιτεύξιμος στόχος. Ο Προσκοπισμός δεν μιλά απλά για προσφορά στον συνάνθρωπο, για ισότητα και ισοτιμία των φύλων, των φυλών και των θρησκειών, αλλά με πράξεις δίνει το προσωπικό παράδειγμα στην κοινωνία.

Ο Προσκοπισμός δεν είναι απλά μια κίνηση ή ένας θεσμός. Είναι μια άσκηση σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο και τη φύση. Είναι μια εμπειρία ζωής.

Σήμερα, ο Προσκοπισμός έχει ήδη αναγνωριστεί από την ελληνική κοινωνία ως ένας χρήσιμος θεσμός, ανοικτός σε όλους, που συμπληρώνει το σχολείο και την οικογένεια. Είναι ένα κάλεσμα σε παιδιά και νέους να ανακαλύψουν τον κόσμο, να αγαπήσουν την εξερεύνηση και τη μάθηση. Προσφέρει ευκαιρίες να ενταχθούν αυθόρμητα στο σύνολο, αγόρια και κορίτσια. Να συνυπάρξουν - αρμονικά και δημιουργικά- παιδιά, νέοι και ενήλικες. Να συνεργαστούν, να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής, να μάθουν να δρουν με ατομική ευθύνη και ενσυναίσθηση.

Ο ελληνικός Προσκοπισμός από το 1910, ακολουθώντας ένα καταξιωμένο πλαίσιο προσωπικής ανάπτυξης των μελών του συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη κίνηση νεολαίας στη χώρα μας η οποία έχει το δικό της παρεμβατικό ρόλο στα κοινωνικά τεκταινόμενα. Ο ελληνικός Προσκοπισμός φέρει μια σημαντική ιστορία καθώς έχει διαδραματίσει και σημαντική εθνική δράση.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι ήταν αυτοί που παρέλαβαν την πόλη της Αλεξανδρούπολης στο τέλος των Βαλκανικών Πολέμων και ήταν αυτοί που την παρέδωσαν στον ελληνικό Στρατό ελεύθερη. Στη σφαγή του Αϊδινίου το 1919 στη Μικρά Ασία μια ομάδα Προσκόπων σφαγιάστηκε αφού γδάρθηκε ζωντανός ο αρχηγός της, γιατί δεν δέχθηκε να αλλαξοπιστήσει.

Ο Προσκοπισμός δεν είναι απλά μια κίνηση ή ένας θεσμός. Είναι μια άσκηση σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο και τη φύση. Είναι μια εμπειρία ζωής. Αυτό τον καθιστά ακόμη πιο σημαντικό σήμερα. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τις αρχές και τις αξίες, τον κώδικα ζωής αλλά και την μέθοδο διαπαιδαγώγησης του Προσκοπισμού. Έχει τη δυνατότητα, τη δύναμη αλλά και την κοινωνική αποδοχή να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αλλαγών και μεταβολών, προκειμένου να αναπτυχθούν νέες μορφές αλληλεγγύης και συνεργασίας με σκοπό τη μεταβίβαση δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των γενεών.

Και, κυρίως, είναι εκείνες οι αξέχαστες, μοναδικές αναμνήσεις που θα μας ακολουθούν στην ενήλικη ζωή μας, από μια παιδική ζωή γεμάτη ουσία και νόημα και όχι μια απλή ύπαρξη.

Δημοφιλή