Οδοιπορικό στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη

Στην Κομοτηνή κάνε μια στάση στη Λέσχη Κομητηναίων, το νεοκλασικό στέκι της πόλης. Από εδώ περιπλανήσου στην παλιά πόλη με τα «ρετρό» μαγαζάκια, την πλατεία Ηφαίστου. Ανακάλυψε το κτίσμα Ιμαρέτ, τα παραδοσειακά ζαχαροπλαστεία, το Λαογραφικό Μουσείο- Αρχοντικό Πεϊδη, τον πύργο του Ρολογιού, το Δημοτικό Άλσος. Οι νέοι Κομοτηναίοι, ωστόσο, περηφανεύονται για τη νυχτερινή ζωή και τους «ανθρώπινους» ρυθμούς.
simon lewis

Πορείες και ιστορίες συνθέτουν αρμονικά μια ταξιδιωτική εμπειρία που γίνεται εύκολα μια από τις πιο συναρπαστικές στην Ελλάδα.

Έτσι όπως στέκουν στο άκρο της Ελλάδας μοιάζουν με παρατηρητήριο του Αιγαίου κι όλης της χώρας. Κι έτσι όπως γειτνιάζουν με άλλους λαούς απέκτησαν κάτι σπουδαίο: την αρετή της πολυπολυτισμικότητας.

Από την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη ως την Κομοτηνή θα βρεις αγέρωχα βουνά, ποτάμια, σπήλαια, αρχαίες πολιτείες, δάση μαιάνδρων, καταρράκτες δίπλα σε πουδρένιες αμμουδιές με τιρκουάζ θάλασσες, λίμνες με φλαμίνκο, κέντρα πυλοθεραπείας. Και σαν οι κάτοικοι να ακολουθούν την ανοικτή, καθάρια φύση, συναντάς τα πιο πλατιά χαμόγελα.

Καβάλα - Φίλιπποι

Από ψηλά φαίνεται η τιρκουάζ ακτογραμμή, οι Καμάρες των Ρωμαίων, το Κάστρο. Θυμίζει Ιταλία κάπου προς Αμάλφη. Περπατάς στην παλιά πόλη, στους πλακώστρωτους δρόμους. Περνώντας από τα χρωματιστά σπίτια περασμένων αιώνων η υπέρκομψη αρχιτεκτονική τους θεραπεύει την τραυματισμένη από το αστικό κομφούζιο αισθητική σου. Η χαρά του Instagrammer-, σε ένα μωσαικό Οθωμανικής, Αραβικής, Βυζαντινής, Ρωμαϊκής αισθητικής.

Από την Καβάλα 19 χιλιόμετρα ΒΔ είναι οι Φίλιπποι. Σταματάς στο χωριό Λυδία εκεί που έγινε η πρώτη βάπτιση στην Ευρώπη. Την ίδια διαδρομή του Απ.Παύλου σήμερα ακολουθούν 60 000 τουρίστες κάθε χρόνο οι οποίοι φτάνουν ως εδώ απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Μπροστά από το ναό Ρωμαϊκά μάρμαρα αρχαίων τάφων και λίγα βήματα πιο εκεί η Αρχαία Πόλη των Φιλίππων, υποψήφια για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Προσοτσάνη Δράμας-Σπήλαιο Αγγίτη

Από αναρίχηση, αεραθλητισμό, τρέξιμο, ως ορειβασία, πεζοπορία, Ski στο χιονοδρομικό του Φαλακρού και ποδηλασία, η φύση σε καλεί να παίξεις μαζί της. Θα δεις άγρια άλογα, μοναδική βλάστηση, ορεινά λειβάδια κι όλα αυτά σε μισή ώρα από την ακτή. Πιο Greece four seasons δεν υπάρχει.

Το πιο WOW αξιοθέατο εδώ είναι το Σπήλαιο την Πηγών του Αγγίτη. Ως τώρα έχουν χαρτογραφηθεί μόνο 10 χλμ διαδρομής και 500 από αυτά μπορείς να τα περπατήσεις με πορεία αντίθετα στο ποτάμι που περνά μέσα από το σπήλαιο. Πάνω ακριβώς είναι η Ακρόπολη, γύρω πεδιάδες, στην πλάτη προστάτες ορεινοί όγκοι, μπροστά το Αιγαίο. Ο Ιντιάνα Τζόουνς θα το λάτρευε!

Αν σου ανοίξει η όρεξη από τη βόλτα, βγάλε «σκονάκι» για ντόπιες σπεσιαλιτέ και κάνε μια βόλτα από το γυναικείο συνεταιρισμό της περιοχής: Αριαντσιορμπά, ασμάπιτα, κατσαμάκι, γιαφκάς, αριστουργήματα συνένωσης βυζαντινής κουζίνας με ανατολίτικη ευρηματικότητα.

Σταυρούπολη -Λειβαδίτης

Η Σταυρούπολη είναι η γεωγραφική ραφή της Ανατολικής Μακεδονίας με τη Θράκη. 'Ενα γραφικό ορεινό κεφαλοχώρι με καλντερίμια και θέα σε κοιλάδες και οροσειρές.

Χειροποίητες μαρμελάδες, τουρβανιστό βούτυρο, παστουρμάς, τραχανάς και πιροσκί θα βρείτε άφθονα στην περιοχή.

Σε μικρή απόσταση είναι ο Λειβαδίτης, το χωριό με τον ομώνυμο καταρράκτη που ξεπερνά σε ύψος κάθε όμοιό του στα Βαλκάνια. Εδώ ζουν 8 κάτοικοι, οι οποίοι -κατά τον κ. Ιορδάνη τον «Καπαδόκα» που έχει την ταβέρνα-, χωρίζονται στους «χαμογελαστούς» και στους «άλλους».

Αν δεν τους γνωρίσεις τον κ. Ιορδάνη και την κ. Δέσποινα, θα χάσεις. Το φαγητό εδώ δε γίνεται πιο σπιτικό. Φέτος κλείνουν μισό αιώνα μαζί κι ακόμα τη λέει «κορίτσι μου». Κι εκείνη τον περιμένει να κάτσει στο τραπέζι. Και μιλούν με τα χαμογελαστά τους μάτια. 'Ενας Έλληνας από την Καπαδοκία στην Ξάνθη, μετά στη Γερμανία και πίσω Ελλάδα, μια διαδρομή που σκιαγραφεί πολλές ακόμα.

Εδώ να ζητήσεις να βρεις τον Βασίλη. Αν θες να πάρεις τα βουνά έχε τον οδηγό. Είναι ο πιο cool περιηγητής. Τον Λειβαδίτη τον είδαμε παγωμένο αφού περπατήσαμε λίγα χιλιόμετρα μέσα στο δάσος. Πολύ όμορφη εμπειρία.

Ξάνθη -Εθνικό Πάρκο Δέλτα Νέστου

Από το 1860 αυτή ήταν η «Νέα Υόρκη» του εμπορίου, της καλής ζωής, του αρωματικού μπασμά και της Ευρωπαϊκής κουλτούρας. Τα αρχοντικά που θα δεις στην παλιά πόλη έχουν ζωγραφιές στο χέρι, αρχιτεκτονική από Ευρώπη και Ανατολή, επαύλεις με κήπους και κομψοτεχνήματα συλλεκτικά.

Τότε η Ξάνθη είχε λέει ακόμα και όπερα, θέατρα, expats από Ευρώπη. Μεγάλη ευμάρεια. Εδώ γεννήθηκε κι έκανε τα πρώτα μουσικά μαθήματα ως παιδί ο Χατζιδάκις. Τώρα το σπίτι που γεννήθηκε λειτουργεί ως πολυχώρος τέχνης.

Στην πλατεία Αντίκα θα βρεις καλόγουστα μπαράκια, καφέ και μεζεδωπολεία γεμάτα κόσμο. Μια πόλη γεμάτη ζωή, γοητεία και ιστορία.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο του Δέλτα Νέστου -Βιστωνίδας. Σταμάτα στο κέντρο για μια θεωρητική εισαγωγή κι εμπρός για τις λίμνες με τα φλαμίνγκο! Θα τα βρεις μπροστά σου να περπατούν εξωπραγματικά, πανέμορφα, με το δικό τους μυστηριώδη τρόπο.

Άγιος Νικόλαος - Κομοτηνή

Μια στάση στον Άγιο Νικόλαο, το νησί- ναός επιβάλλεται. Αυτή η γέφυρα που περπατάς πάνω για να φτάσεις στην πύλη, μοιάζει με περισυλλογή βήμα προς βήμα.

Στην Κομοτηνή κάνε μια στάση στη Λέσχη Κομητηναίων, το νεοκλασικό στέκι της πόλης. Από εδώ περιπλανήσου στην παλιά πόλη με τα «ρετρό» μαγαζάκια, την πλατεία Ηφαίστου. Ανακάλυψε το κτίσμα Ιμαρέτ, τα παραδοσειακά ζαχαροπλαστεία, το Λαογραφικό Μουσείο- Αρχοντικό Πεϊδη, τον πύργο του Ρολογιού, το Δημοτικό Άλσος. Οι νέοι Κομοτηναίοι, ωστόσο, περηφανεύονται για τη νυχτερινή ζωή και τους «ανθρώπινους» ρυθμούς.

Μια περιήγηση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι απαραίτητη για να ανακαλύψεις την αληθινή Ελλάδα.

Highlights

The House of Shadow - Ξάνθη: www.vaitsis.com

Ο Τριαντάφυλλος ΒαΪτσης με τα έργα του γεμάτα φως και σκιές σε μια βιωματική έκθεση που θα σε εκπλήξει!

Λαογραφικό Μουσείο Προσοτσάνης: Για μια ολοκληρωμένη εικόνα του life style προηγούμενων, προκομένων γεννεών σε πραγματικές και ψηφιακές διαστάσεις.

**Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας Θράκης για τη φιλοξενία

Δείτε περισσότερα στο villyventures.com

photo credits: Simon Lewis