ΤΟ BLOG
27/09/2016 08:35 EEST | Updated 28/09/2017 08:12 EEST

Aριστεροί και Δεξιοί στον ισλαμικό επέκεινα κόσμο

Η σκιτσογραφική σατυρική περιγραφή του ισλαμικού Παραδείσου από τον Ιορδανό Νάχεντ Χατάρ, οδήγησε στη δολοφονία του, στις 9 Σεπτεμβρίου. Ένα αθώο και έξυπνο σκίτσο όπλισε το χέρι ενός από τους πολλούς παρανοϊκούς που πιστεύουν ότι υπερασπίζονται το Λόγο του Προφήτη. Θρηνώντας με τον τρόπο μου γι' αυτό το θλιβερό γεγονός επιλέγω να σαρκάσω τόσο τους φανατικούς εκείνης της πλευράς, όσο και τον δικό μας ανορθολογισμό που έχει μετατρέψει τις έννοιες «αριστερά» και «δεξιά» σε ανιστορικές λεξούλες άνευ περιεχομένου, άξιες να χρησιμοποιούνται μόνο στον ψηφοθηρικό αγώνα.

KHALIL MAZRAAWI via Getty Images

Η σκιτσογραφική σατυρική περιγραφή του ισλαμικού Παραδείσου από τον Ιορδανό Νάχεντ Χατάρ, οδήγησε στη δολοφονία του, στις 9 Σεπτεμβρίου. Ένα αθώο και έξυπνο σκίτσο όπλισε το χέρι ενός από τους πολλούς παρανοϊκούς που πιστεύουν ότι υπερασπίζονται το Λόγο του Προφήτη.

Θρηνώντας με τον τρόπο μου γι' αυτό το θλιβερό γεγονός επιλέγω να σαρκάσω τόσο τους φανατικούς εκείνης της πλευράς, όσο και τον δικό μας ανορθολογισμό που έχει μετατρέψει τις έννοιες «αριστερά» και «δεξιά» σε ανιστορικές λεξούλες άνευ περιεχομένου, άξιες να χρησιμοποιούνται μόνο στον ψηφοθηρικό αγώνα.


Η «δεξιά παράταξη» στον ισλαμικό Παράδεισο...


Είχα την τύχη να μελετήσω προσεκτικά ολόκληρο το «Κοράνι» στο πλαίσιο μιας μελέτης με τίτλο «Εμείς και το Ισλάμ», η οποία έχει ήδη πάρει τον εκδοτικό δρόμο.

Έπεσα λοιπόν πάνω σ' ένα ενδιαφέρον απόσπασμα, που με έκανε να ζηλέψω όσους ανήκουν στη «δεξιά παράταξη». Όπως φαίνεται, ο Αλλάχ μέσω του Προφήτη Μωάμεθ, έχει εξασφαλίσει οριστικώς και αμετακλήτως τον Παράδεισο για τους Δεξιούς και, απ' ότι αφήνει να εννοηθεί, την Κόλαση για τους ανήκοντες στην «αριστερή παράταξη».

Γράφει λοιπόν το Ιερόν Κοράνιον:

«Πλάσαμε τα ουρί του Παραδείσου με έναν ιδιαίτερο τρόπο και τις κρατήσαμε αγνές, παρθένες... Αυτές είναι προορισμένες για τους ανθρώπους της δεξιάς παράταξης» (Κοράνι, 56, 15-24 και 35-38).

Το πώς θα διαβιούν οι πιστοί άνθρωποι της «δεξιάς παράταξης» στον Παράδεισο, τι υλικές απολαύσεις τους περιμένουν, πόσες όμορφες παρθένες θα είναι στη διάθεσή τους, αναφέρονται με μεγάλη λεπτομέρεια: «Να αναγγείλεις στους πιστούς ... πως για κατοικία τους θα έχουν κήπους με τρεχούμενα νερά. Όσες φορές θα παίρνουν καρπούς θα αναφωνούν: "Να οι καρποί με τους οποίους τρεφόμασταν". Μόνο όμως η όψη των καρπών αυτών θα είναι όμοια με των γήινων (σ.τ.σ. οι καρποί του Παραδείσου θα είναι γλυκύτεροι), Εκεί θα βρουν γυναίκες αγνές και θα παραμείνουν στον αιώνα τον άπαντα» (Κοράνι, 2, 25).

Λίγο παρακάτω ο Αλλάχ ξαναθυμίζει στον πιστό δεξιό τι έχει να περιμένει ως ανταπόδοση: «....θα έχει δύο κήπους... Και οι δύο κήποι θα στολισμένοι με περιβόλια, θα υπάρχουν δυο πηγές νερού, θα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη από κάθε φρούτο. Θα αναπαύονται σε αραχνοϋφαντα χαλιά και οι καρποί των κήπων θα είναι στη διάθεσή του. Θα έχει αγνές παρθένες, τις οποίες δεν άγγιξε ποτέ ούτε άνθρωπος, ούτε πνεύμα» (Κοράνι 55, 55-56.)

Η ευεργεσία του Αλλάχ προς τους πιστούς της «δεξιάς παράταξης» δεν τελειώνει με τις δύο πηγές και τις πρώτες παρθένες: «θα υπάρχουν και άλλοι δύο κήποι. Κατάφυτοι όπου θα αναβλύζουν πηγές νερού. Σε αυτούς βρίσκονται καρποί, χουρμάδες και ρόδια. Θα υπάρχουν όμορφες παρθένες με μεγάλα μαύρα μάτια μέσα σε σκηνές» (Κοράνι, 55, 62-74).


...και οι αριστεροί στην ισλαμική Κόλαση


Εφόσον οι πιστοί ανήκουν στη «δεξιά παράταξη» αυτονοήτως οι άπιστοι ανήκουν «στην αριστερή παράταξη». Τι έχουν να περιμένουν στον άλλο κόσμο οι καημένοι οι αριστεροί;

Μα, μόνο πόνο και δάκρυα:

«Θα περιφέρονται γύρω απ΄τις φλόγες και το βραστό νερό» (Κοράνι, 55, 44). «... Και όταν καεί το δέρμα τους θα τους δώσουμε κι άλλο δέρμα, για να βασανιστούν έτσι περισσότερο.» (Κοράνι, 4, 55-57).

Εφόσον ο αριστερός δεν είναι πιστός, αντιμετωπίζεται από τον Αλλάχ -μέσω του προφήτη του Μωάμεθ- ανάλογα: «Θα καεί στις φλόγες της αιώνιας Κόλασης μαζί με τη γυναίκα του που θα κουβαλά τα ξύλα της φωτιάς, θα έχει κρεμασμένο στο λαιμό του σχοινί από ίνες φοινικιάς» (Κοράνι, 111, 1-5).

Την καλύτερη εκδίκηση εκ μέρους της Δεξιάς, έρχεται να πάρει ο Μωάμεθ αντιμετωπίζοντας τους καταδικασμένους στην αιώνια κόλαση με περιφρόνηση και κακεντρέχεια: «Οι κατάδικοι, όμως, της Κόλασης θα φωνάξουν στους κατοίκους του Παραδείσου: "Ραντίστε μας με λίγο νερό ή ρίξτε μας λίγες από τις τροφές που σας χάρισε ο Θεός". Κι εκείνοι θα απαντήσουν: Ο Κύριος απαγόρευσε τα πάντα στους άπιστους...» (Κοράνι, 7, 50-51).

Sponsored Post