Τα 10 καλύτερα album του B.B. King

Από τα swing και τα blues, μέχρι την soul και τις παρυφές του rock, ο B.B. King δικαίωσε το επώνυμό του με μια καριέρα που όμοιά της σε επιτυχία δεν μπορεί να επιδείξει κανένας άλλος bluesman.
Heinrich Klaffs/Flickr

O εδώ και πολλές δεκαετίες μεγαλύτερος πρεσβευτής των blues έμελλε να αφήσει στις 14 Μαΐου 2015 τα εγκόσμια. Ο τελευταίος από τους τρεις βασιλιάδες κατάφερε από την ορφάνια και τις βαμβακοφυτείες να κατακτήσει τις πιο μεγάλες σάλες και να ακουμπήσει τις ψηλότερες κορυφές, με επιτυχίες που ξεκίνησαν από το 1949!

Ο τρόπος που έπαιξε κιθάρα ενέπνευσε πολλούς βιρτουόζους και το πάθος της φωνής του μας έκανε να ανατριχιάσουμε και να συγκινηθούμε.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις επιλογές μας από τον αχανή κατάλογό της δισκογραφίας του και ταυτόχρονα να ακολουθήσετε την πορεία της σπουδαίας του καριέρας. Από τα swing και τα blues, μέχρι την soul και τις παρυφές του rock, ο B.B. King δικαίωσε το επώνυμό του με μια καριέρα που όμοιά της σε επιτυχία δεν μπορεί να επιδείξει κανένας άλλος bluesman.

(σ.σ.: To άρθρο είχε γραφτεί λίγες μέρες πριν τον θάνατο του καλλιτέχνη και η κακή αυτή είδηση μας οδήγησε να αλλάξουμε την εισαγωγή και τους χρόνους στο υπόλοιπο άρθρο)

1) B.B. King - Singin' The Blues

Crown / Virgin (1957)

Η αρχή μιας πορείας που όμοιά της δεν υπήρξε στα blues ενώ συναντάται σπάνια σε οποιοδήποτε ιδίωμα. Αυτή η συλλογή singles μεταξύ 1952 και 1957 και διάφορων άλλων ηχογραφήσεων δείχνει ακριβώς τι θα ακολουθήσει. Η φωνή που ξεχωρίζει, η μίξη των επιρροών από μπλουζίστες όπως ο T-Bone Walker και ο Lonnie Johnson και η αγάπη για τις ορχήστρες swing δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα που θα επηρεάσει αρχικά την blues σκηνή του Chicago και έπειτα τον πλανήτη rock. Τραγούδια όπως το "Everyday I Have The Blues", "Sweet Little Angel", "Three O' Clock Blues" παίζονται -και το σημαντικότερο παρουσιάζουν ζήτηση και αποδοχή- μετά από 60 χρόνια στα venues όλου του κόσμου.

Το τραγούδι: "Sweet Little Angel"

2) B.B. King - My Kind Of Blues

Crown (1960)

Ο αγαπημένος δίσκος του ίδιου του King μας προσφέρει κάτι σπάνιο για την εποχή. Την λογική της δημιουργίας ενός άλμπουμ και όχι της συλλογής παλαιότερων ηχογραφήσεων. Η λογική της μεγάλης ορχήστρας με τα πνευστά εγκαταλείπεται και απολαμβάνουμε ένα πιο ζεστό και πιο...blues αποτέλεσμα. Ο B.B. King δείχνει χαλαρός, είναι έτσι κι αλλιώς ήδη ένας αναγνωρισμένος μουσικός, και οι ερμηνείες του είναι η μια καλύτερη από την άλλη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα "Blues At Sunrise" και "My Own Fault".

Το τραγούδι: "You Done Lost Your Good Thing Now"

3) B.B. King - Live At The Regal

MCA (1965)

Ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ των blues που επηρέασε όσο λίγα το rock που ακούμε σήμερα και το γιατί το έχουμε γράψει ξανά σε παλαιότερο άρθρο. Αργότερα ο B.B. και η δισκογραφική του το γύρισαν προς μια smooth soul και blues φάση, την οποία έχουν κυρίως στο μυαλό τους οι νεότεροι που τον παρακολούθησαν σε κάποια από τις πολλές συναυλίες του τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή τη συναυλία όμως καταλαβαίνετε γιατί κατέκτησε τον κόσμο. Ένας μεγάλος showman που δίνει ρέστα σε θεατρικότητα, χιούμορ και πάθος προκαλώντας αντιδράσεις που συναντάμε συνήθως σε pop είδωλα.

Το τραγούδι: "How Blue Can You Get?"

4) B.B. King - Blues Is King

MCA / Universal (1967)

Ναι, το "Live At The Regal" θεωρείται το σπουδαιότερο. Περιέχει περισσότερες επιτυχίες, το μνημονεύουν όλοι οι κιθαρίστες και βρίσκεται σε κάθε σπίτι που αγαπά τα blues. Από την άλλη στο "Blues Is King" συναντάμε επίσης τα ίδια σπουδαία στοιχεία. Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ένα κοινό που έχει κερδηθεί από την πρώτη νότα και σπουδαίες φωνητικές επιδόσεις από το Blues Boy.Δεν θα βάλω το χέρι στην φωτιά για το πιο είναι καλύτερο γιατί οι διαφορές είναι μηδαμινές. Μια από αυτές είναι η ηχογράφηση και ο ήχος της κιθάρας που εδώ αποτυπώνεται ακόμα καλύτερα από το "Regal".

Το τραγούδι: "Don't Answer The Door"

5) B.B. King - Completely Well

MCA (1969)

Ο δίσκος που περιέχει το στουντιακό "Thrill Is Gone". Ο δίσκος που τον έκανε ακόμα πιο μεγάλο αστέρα και κατέκτησε ταυτόχρονα το μαύρο και το λευκό κοινό. Ο τόσο επιτυχημένος συνδυασμός της soul με τα blues θα καθορίσει την καριέρα του και θα σχηματίσει τη νέα φόρμα της blues μπαλάντας που θα κοπιαριστεί πετυχημένα ή μη σε τεράστιο βαθμό από τον ίδιο και άπειρους άλλους μουσικούς. Οι πιουρίστες των blues έπρεπε να είχαν σταματήσει την ανάγνωση στο προηγούμενο άλμπουμ.

Το τραγούδι: "The Thrill Is Gone"

6) B.B. King - Indianola Mississippi Seeds

MCA (1970)

Ο B.B. King μπλέκει με την pop και το rock και το κάνει πετυχημένα. Με συμμάχους την Carole King και τον Leon Russell παρουσιάζει ένα όμορφο σύνολο και παίζει μεταξύ soul και rock με τον τρόπο που το έκαναν (νωρίτερα ή αργότερα) και οι άλλοι δύο «βασιλιάδες» με τα "Born Under The Bad Sign" (Albert King) και "The Burglar" (Freddie King). Ταυτόχρονα αποτίνει φόρο τιμής στην γενέτειρά του. Η ερμηνεία του στο "Hummingbird" αφήνει τεράστιο σημάδι στην σύνθεση του Russell αλλά και στην ίδια του την καριέρα.

Το τραγούδι: "Hummingbird"

7) B.B. King - Live In Cook County Jail

MCA (1971)

Παρ' όλη τη σπουδαιότητα των "Live At The Regal" και "Blues Is King", αν έπρεπε να προτείνω ένα ζωντανό άλμπουμ για πρώτη επαφή με το φαινόμενο B.B. King θα ήταν το "Live In Cook County Jail". Ο λόγος απλός. Περιέχει περισσότερα από τα μεγάλα του τραγούδια, άρα λειτουργεί καλύτερα ως συλλογή. Κατά τα άλλα το πάθος και το παίξιμο είναι αντίστοιχα κορυφαία και προσφέρουν εκτελέσεις δυνατότερες από τις στουντιακές, όπως στο "Thrill Is Gone".

Το τραγούδι: "The Thrill Is Gone"

8) B.B. King - Together For The First Time...Live

MCA (1974)

Μια αληθινά ζωντανή ηχογράφηση, σε σημεία πέραν του δέοντος χαλαρή, η οποία αποτυπώνει τη σύμπραξη του Bobby Bland με τον B.B. King την δεκαετία του '70. Τζαμάρισμα, αστεία και πάθος συνδυάζονται όχι πάντα απόλυτα επιτυχημένα αλλά σε στιγμές εντυπωσιακά. Ακούστε το ντουέτο τους στο "Three O' Clock Blues" και "Going Down Slow" και απολαύστε δυο σπουδαίες φωνές σε μεγάλη φόρμα.

Το τραγούδι: "Three O' Clock Blues"

9) B.B. King - Riding With The King

Reprise (2000)

O Clapton ενορχηστρώνει τα πάντα σε αυτό το tribute άλμπουμ για τον B.B. King και κάνει την εξής πολύ έξυπνη επιλογή στα φωνητικά και την πρώτη κιθάρα: Τον ίδιο τον King. Φυσικά δεν είναι ο πιο σπουδαίος δίσκος κανενός από τους δύο καλλιτέχνες. Δεν περιέχει συγκλονιστικές ερμηνείες και φοβερά παιχνιδίσματα μεταξύ των κιθάρων τους. Δύο τιτάνες του ιδιώματος συναντιούνται για να περάσουν καλά και να τιμήσει ο νεότερος τον παλαιότερο. Δεν θα κοντραριστούν, δεν θα ηχογραφήσουν ξανά και ξανά για να βρουν το καλύτερο σόλο, μάλιστα θα χρησιμοποιήσουν και τρίτους και τέταρτους κιθαρίστες για να κρατάνε τον ρυθμό (ποιός θα έβαζε τον King να κρατά ακόρντα, ρωτήστε και τον Edge). Το αποτέλεσμα είναι ένα ιστορικό, όμορφο στην χαλαρότητά του άλμπουμ.

Το τραγούδι: "Riding With The King"

10) B.B. King - One Kind Favor

Geffen (2008)

To τελευταίο σπουδαίο άλμπουμ του μεγάλου bluesman φέρει την σφραγίδα του παραγωγού T-Bone Burnett -και αυτό τα λέει σχεδόν όλα. Καθαρά blues χωρίς προσμίξεις και επιστροφή στις ρίζες με προσεκτικά διαλεγμένες διασκευές σε τραγούδια που πολύ παλαιότερα σχημάτισαν τον μουσικό B.B. King. Μια μικρή ορχήστρα σημαντικών παικτών όπως ο Dr. John και ο Jim Keltner στήνουν τον καμβά, ο Burnett προσφέρει τη απόχρωση σέπια και ο King ζωγραφίζει ζεστά και υπέροχα τις μνήμες από τους ήρωες του.

Το τραγούδι: "See That My Grave Is Kept Clean"

Τέλος, για όσους προτιμούν τις συλλογές , παρακάτω θα βρουν τις πιο αντιπροσωπευτικές και πλήρεις, με πολύ καλή ποιότητα στον ήχο.

Συλλογή 1949-1965: "The Best Of The Early Years" (1CD) (Ace-1971/επανέκδοση το 2007)

Συλλογή 1964-1993: "His Definitive Greatest Hits" (2CD) (MCA/Universal -1999)

Box Set 1949-2008: "Ladies & Gentlemen... Mr. B.B. King" (10CD) (Universal-2012)

Από τον Αντώνη Μουστάκα

Διαβάστε περισσότερα στο rocking.gr ή επισκεφθείτε τη σελίδα στο Facebook.

Δημοφιλή