Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου 2015 : Η Εποχή του «ΣΥΝ+» σε 10 ερμηνείες!

ΣΥΝ - εργασία: όλες οι νέες προσπάθειες που πετυχαίνουν βασίζονται κατά κύριο λόγο σε εποικοδομητικές, αμοιβαίας ωφέλειας συνεργασίες είτε μεταξύ ομάδων, είτε μεταξύ φορέων, είτε μεταξύ εταιρειών και όχι μόνο!
The Co-operative/Flickr

Πριν ενάμιση χρόνο περίπου, τον Σεπτέμβριο του 2013, γιορτάσαμε όλοι μαζί τα 25 χρόνια της Focus Bari, της εταιρείας μας, (www.focusbari.gr) που για όσους την ξέρουν «από κοντά» έχει μεγάλη γυναικεία παρουσία στο δυναμικό της, και εκεί, για πρώτη φορά μίλησα για την ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ «ΣΥΝ+», ονομάζοντας την γιορτή μας FOCUS 25+, concept που έχει παραμείνει και εσωτερικά ως «tagline» στην πορεία μας προς το μέλλον!

Για όσους ξέρουν εμένα, σίγουρα ξέρουν πως βασικό μου προσωπικό έργο και «αποστολή» είναι η ενθάρρυνση και υποστήριξη των νέων και ειδικά των γυναικών, μέσα από συστηματικό mentoring σε συνεργασία με φορείς, startups, (www.iforu.gr, www.theegg.gr, www.businessmentors.gr, www.lifecoachinggreece.com ), και όχι μόνο: ακόμα και χωρίς «τύπους» και «θεσμούς», μου αρέσει να δίνω την υποστήριξή μου σε όποιον νέο ή νέα την χρειάζεται, γιατί πιστεύω απόλυτα πώς σήμερα παρά ποτέ, είμαστε στην ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ «ΣΥΝ+», και τι σημαίνει αυτό:

ΣΥΝ - εργασία: όλες οι νέες προσπάθειες που πετυχαίνουν βασίζονται κατά κύριο λόγο σε εποικοδομητικές, αμοιβαίας ωφέλειας συνεργασίες είτε μεταξύ ομάδων, είτε μεταξύ φορέων, είτε μεταξύ εταιρειών και όχι μόνο!

ΣΥΛ - λογικότητα : λέξη που λατρεύω (αγγλικά collectively), κάτι που κάνουμε όλοι μαζί, κάτι που χτίζουμε όλοι μαζί, κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει μεγάλο, αν δεν ενώναμε όλοι την «δύναμη του ενός» σε ένα συνολικό αποτέλεσμα! Και αυτό ισχύει για τις επιχειρήσεις, καθώς είναι πια απαραίτητο το αρμονικό άθροισμα ρόλων και εξειδικεύσεων, αλλά και για την ίδια την κοινωνία μας, που είναι ένα άθροισμα του καθενός από εμάς!

ΣΥΝ - έργεια : υπέροχη έννοια που όταν βλέπουμε το που μπορεί να φτάσει, πραγματικά θαυμάζουμε! Είναι αυτό που λέμε όταν αθροίζουμε το «Ένα + Ένα» και το αποτέλεσμα είναι πάντα μεγαλύτερο από δύο!

ΣΥΝ- δεση : είναι η εποχή που καταλαβαίνουμε πια πως όλοι είμαστε συνδεδεμένοι και το κάνουμε όχι μόνο μέσω της τεχνολογίας, αλλά μέσω της εκπεμπόμενης απο τον καθένα μας ενέργειας.

ΣΥΜ-πορευόμαστε! Ας το καταλάβουμε ότι είμαστε «ΣΥΝ-οδοιπόροι» σ' αυτό το ταξίδι και σίγουρα ισχύει το «ότι εκπέμπεις, αυτό προσελκύεις». Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν τους συνοδοιπόρους μας, ας δούμε τους ανταγωνιστές μας ως «ΣΥΝ-αγωνιστές» και πολύ γρήγορα θα διαπιστώσουμε πως όταν μεγαλώνει η αγορά μας, μεγαλώνουμε και εμείς, άρα το καλό του συνόλου είναι και δικό μας καλό!

ΣΥΝ-δημιουργία: πολύ συχνά ακούμε τον όρο «co-creation» κι ας μου επιτρέψετε τα αγγλικά. Σήμερα πια οι εταιρείες συν-δημιουργούν όχι μονο μέσα από το R&D τους, αλλά κυρίως μαζί με τους καταναλωτές, τους πελάτες τους, τους προμηθευτές τους (η «καρδιά», το DNA της δουλειάς μας, της Έρευνας Αγοράς που σήμερα έχει επεκταθεί σε πληθώρα εφαρμογών και διαστάσεων!)

ΣΥΓ-χώρεση: Ναι, συγχωρούμε, κάτι που σημαίνει «χωράμε μαζί, χωράμε όλοι» αν θέλετε! Η συγχώρεση δεν έχει να κάνει με την απλή λέξη «συγγνώμη» (και... «καθαρίσαμε»)! Η συγχώρεση ενέχει την ενδοσκόπιση, την αναγνώριση, την ενσυναίσθηση και την τελική επιλογή της απαλλαγής μας απο αρνητικές συνδέσεις με συγκεκριμένες συμπεριφορές και πρόσωπα. Και, πιστέψτε με, μια τέτοια στάση απελευθερώνει το δυναμικό μας, και μας ανοίγει ορίζοντες που δεν είχαμε καν φανταστεί, γιατί με αυτό τον τρόπο διευρύνουμε την...

ΣΥΝ-ειδητότητά μας! Ίσως το πιο σημαντικό από τα 10 «ΣΥΝ» που μοιράζομαι μαζί σας: το να αυξήσουμε την συνειδητότητά μας, μας φέρνει στο να πάρουμε περισσότερο την ευθύνη της ζωής και των επιλογών μας στα χέρια μας, να σχεδιάσουμε την ζωή μας όπως εμείς την ονειρευόμαστε, και άμεσα να μπούμε στην δράση για να την πραγματώσουμε.

Σκέφτηκα να γράψω την εποχή του «ΣΥΝ+» την Ημέρα της Γυναίκας, ίσως επειδή εγώ είμαι γυναίκα, ίσως επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι λίγο πιο κοντά στην πιο πάνω λίστα, ίσως επειδή τα περισσότερα από τα πιο πάνω «ΣΥΝ+» είναι γένους θηλυκού, ίσως...μπορείτε και εσείς να μου γράψετε τις ιδέες σας γι' αυτό!

Δημοφιλή