Οι Αξίες το «Απομεσήμερο»

Συχνά αναλύω στοιχεία ερευνών, πολλοί καλοί συνάδελφοί μου εκείνα των δημοσκοπήσεων, εκείνο όμως που σπάνια αγγίζει κανείς είναι όλα εκείνα τα «γιατί» που υπάρχουν «πίσω από τα νούμερα», και που για μένα, ήταν και θα είναι πάντα το βαθύτερο, ουσιαστικό, και εν τέλει, καθοριστικό επίπεδο, εκείνο που μπορεί να φέρει την στροφή, την αλλαγή!
Gary Waters via Getty Images

Με έμπνευση από την ταινία "The Shift"- στροφή ή αλλαγή - του υπέροχου Dr. Wayne Dyer που έφυγε από κοντά μας πριν λίγες μέρες, σκέφτηκα πόσο επίκαιρη και πόσο πολύτιμη θα ήταν μια τέτοια αλλαγή σε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας, ειδικά στην δική μας χώρα, ειδικά την συγκεκριμένη στιγμή. Συχνά αναλύω στοιχεία ερευνών, πολλοί καλοί συνάδελφοί μου εκείνα των δημοσκοπήσεων, εκείνο όμως που σπάνια αγγίζει κανείς είναι όλα εκείνα τα «γιατί» που υπάρχουν «πίσω από τα νούμερα», και που για μένα, ήταν και θα είναι πάντα το βαθύτερο, ουσιαστικό, και εν τέλει, καθοριστικό επίπεδο, εκείνο που μπορεί να φέρει την στροφή, την αλλαγή!

Σ' αυτό το επίπεδο είναι οι αξίες, τα ζητούμενα και η νοοτροπία μας, και όπως τις αναλύει ο Dr. Wayne Dyer, αποκαλύπτει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο την μεταβολή αυτών των αξιών από την ανωριμότητα προς την ωριμότητα των ανθρώπων. Συμβολίζοντας την πρώτη με το «πρωί της ζωής μας» (the morning of our life) και την δεύτερη με το «απομεσήμερο» (the afternoon of our life), παρουσιάζει στοιχεία ερευνών που μετρούν τις αξίες για τους άντρες και για τις γυναίκες όταν βρίσκονται στην κάθε φάση της ζωής τους.

Για τους άντρες στην φάση του «πρωϊνού», οι αξίες με σειρά προτεραιότητας είναι:

1. Χρήματα/υλικός πλούτος, 2. Περιπέτεια/προκλήσεις, 3. Επιτυχίες/επιτεύγματα/νίκες, 4. Ευχαρίστηση/απόλαυση, και 5. Σεβασμός/status. Είναι πολύ λογικές αυτές οι προτεραιότητες αν σκεφτούμε τις διαχρονικές κοινωνικές «επιταγές» που έχουν κληρονομηθεί στους άντρες, και πώς όλα αυτά χρειάζεται να τα κατακτήσουν για να νοιώθουν καλά με τον εαυτό τους και τον περίγυρό τους!

Όταν η ίδια ερώτηση τέθηκε σε άντρες στην φάση του «απομεσήμερου» της ζωής, οι προτεραιότητες αλλάζουν δραματικά:

1. Πνευματικότητα/αναζήτηση του ανώτερου εαυτού, 2. Προσωπική/εσωτερική γαλήνη/απαλλαγή από το στρες, 3. Οικογένεια (υπήρχε και στην φάση του «πρωϊνού» για τους άντρες αλλά σε πολύ χαμηλότερη σειρά), 4. Ο σκοπός/νόημα της ζωής, 5. Εντιμότητα, με την έννοια της ακεραιότητας και της ειλικρίνειας απέναντι στους άλλους και στον εαυτό.

Αντίστοιχα για τις γυναίκες στην φάση του «πρωϊνού» της ζωής, οι προτεραιότητες είναι:

1. Οικογένεια, 2. Ανεξαρτησία, 3. Καριέρα, 4. Ένταξη/κοινωνική αποδοχή, και 5. Ελκυστικότητα/εξωτερική εμφάνιση. Επίσης πολύ λογικές προτεραιότητες, αν σκεφτούμε την διαχρονική θέση και ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, που τις τοποθετεί ως το «κέντρο» της οικογένειας, και ως το «ωραίο φύλο», που δίνει στους γύρω του ευχαρίστηση και χαρά.

Και τέλος, η ίδια ερώτηση σε γυναίκες στην φάση του «απομεσήμερου», ανέδειξε ως αξίες με σειρά προτεραιότητας:

1. Προσωπική ανάπτυξη/διεύρυνση, 2. Αυτοεκτίμηση, 3. Πνευματικότητα/σύνδεση, 4. Ευτυχία, 5. Συγχώρεση προς όλους όσους τις πόνεσαν.

Σαφώς τα δύο φύλα παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους και στις δύο φάσεις, όμως έχουν και μια καθοριστική ομοιότητα: το ότι οι αξίες τους μεταξύ της φάσης της ανωριμότητας και της ωριμότητας αλλάζουν δραματικά, και με παρόμοια στροφή: με περισσότερη έμφαση στο «είμαι» και στην «ουσία» παρά στο «έχω» και στο «φαίνομαι», με περισσότερη σημασία στο σύνολο, παρά στο άτομο, και περισσότερη βαρύτητα στην ειλικρίνεια και στην σύνδεση, αναγνωρίζοντας ότι αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους είναι και αξίζουν πολύ περισσότερο από αυτά που τους χωρίζουν.

Επειδή η περίοδος που διανύουμε είναι γεμάτη προκλήσεις, αγωνίες, άγχος, ανησυχίες και ερωτηματικά, μπροστά σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση, αξίζει να σταθούμε για ένα λεπτό (ή και περισσότερα όποιος θέλει), να σταματήσουμε να ακούμε τις χιλιάδες «φωνές» εκεί έξω που διεκδικούν την προσοχή μας και την ψήφο μας, να σκεφτούμε λίγο πιο πλατειά, πιο ώριμα, και να αποφασίσουμε τις επιλογές που ορίζονται από τις αξίες της ωριμότητας, τις αξίες του απομεσήμερου.

Εξ' άλλου, όπως τόσο υπέροχα αναφέρει ο Dr. Wayne Dyer στο Shift, «δεν προσελκύουμε αυτό που θέλουμε, προσελκύουμε αυτό που είμαστε» ("you don't attract what you want, you attract what you are").

Ας το θυμόμαστε αυτό και μπροστά στις κάλπες, και μπροστά σε κάθε βήμα και επιλογή της ζωής μας, καθώς εμείς οι ίδιοι/ες την διαμορφώνουμε, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Για όσους ενδιαφέρονται να δουν την ταινία " The Shift" που συνιστώ ανεπιφύλακτα, το Hay House την διαθέτει δωρεάν για λίγες μέρες, σαν «φόρο τιμής» στον ξεχωριστό αυτό δάσκαλο και μπορείτε να την βρείτε εδώ.