Όταν η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) γίνεται Λωρίδα Ελλιπούς Ανθρωπιάς

Ακόμη ένα στοιχείο που μπορεί να σοκάρει: Η Λ.Ε.Α. δεν έχει κατασκευαστεί για να κάνουμε μια ευχάριστη στάση, να φωτογραφήσουμε το τοπίο, να ψάξουμε κάτι μέσα στο όχημά μας, να μιλήσουμε στο κινητό μας τηλέφωνο ή να ελέγξουμε τον οδικό χάρτη. Ο λόγος για τον οποίο έχει κατασκευαστεί η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης είναι για να μπορέσει να σωθεί ένας συνάνθρωπός μας όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του ή -γιατί όχι- και η δική μας ζωή. Ο μοναδικός τρόπος έγκαιρης πρόσβασης ενός ασθενοφόρου είναι η Λ.Ε.Α., η οποία πολλές φορές είναι κατειλημμένη από οδηγούς που θεώρησαν πως είναι μεγαλύτερη ανάγκη το να προσπεράσουν όσα περισσότερα οχήματα μπορούσαν, απλώς και μόνο επειδή βαρέθηκαν την κίνηση.
Yorgos Karahalis / Reuters

Ας ξεκινήσουμε θέτοντας ένα... φιλοσοφικό ερώτημα. Μήπως ο πλούτος της ελληνικής μας γλώσσας δεν είναι αρκετός για να περιγράψει με σαφήνεια το νόημα των τριών αυτών λέξεων; Μήπως η επιλογή των λέξεων δεν ήταν η κατάλληλη για να προσδώσει το χαρακτήρα που θα έπρεπε; Ή μήπως δεν έχει να κάνει με λανθασμένη χρήση του λόγου ή τυχόν παρερμηνείες παρά με μια συνειδητά επιλεγμένη στάση και συμπεριφορά που υιοθετείται από μερικούς οδηγούς και στέκεται εμπόδιο στη φυσιολογική λειτουργία της Λ.Ε.Α.;

Ξεκινώντας, ας δούμε τι σημαίνουν αυτά τα τρία αρχικά γράμματα...

Λ.Ε.Α.= Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Όπως δηλώνεται ολοφάνερα και από το όνομά της, αποτελεί μία λωρίδα, η οποία δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για τη λωρίδα ενός αυτοκινητοδρόμου που βρίσκεται μεταξύ της ακραίας δεξιάς συνεχούς διαγράμμισης και του άκρου της οδού. Και για να είμαστε βέβαιοι ότι δε χωράει καμία παρανόηση.... Όταν λέμε «έκτακτη ανάγκη», όσο και αν ξαφνιάσει κάποιους, δεν εννοούμε το να φτάσουμε στο σπίτι μας 10 λεπτά νωρίτερα για να δούμε το ματς και καθώς βλέπουμε άδεια μία ολόκληρη λωρίδα, μετακινούμαστε σε αυτή και συνεχίζουμε ατάραχοι την πορεία μας στη Λ.Ε.Α..

Ακόμη ένα στοιχείο που μπορεί να σοκάρει: Η Λ.Ε.Α. δεν έχει κατασκευαστεί για να κάνουμε μια ευχάριστη στάση, να φωτογραφήσουμε το τοπίο, να ψάξουμε κάτι μέσα στο όχημά μας, να μιλήσουμε στο κινητό μας τηλέφωνο ή να ελέγξουμε τον οδικό χάρτη... Ο λόγος για τον οποίο έχει κατασκευαστεί η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης είναι για να μπορέσει να σωθεί ένας συνάνθρωπός μας όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του ή -γιατί όχι- και η δική μας ζωή. Ο μοναδικός τρόπος έγκαιρης πρόσβασης ενός ασθενοφόρου είναι η Λ.Ε.Α., η οποία πολλές φορές είναι κατειλημμένη από οδηγούς που θεώρησαν πως είναι μεγαλύτερη ανάγκη το να προσπεράσουν όσα περισσότερα οχήματα μπορούσαν, απλώς και μόνο επειδή βαρέθηκαν την κίνηση.

Γνωρίζατε ότι 1 στα 10 τροχαία που συμβαίνουν οφείλεται σε παράνομα σταματημένα οχήματα στη Λ.Ε.Α.; Επιπλέον, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία από την Αττική Οδό εκτιμάται ότι καθημερινά σταματούν περίπου 100 οχήματα στη Λ.Ε.Α., εκ των οποίων τα μισά σταμάτησαν χωρίς να υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη, αλλά για να μιλήσουν στο κινητό τηλέφωνο ή να αναζητήσουν κάτι μέσα στο όχημα. Την ίδια στιγμή, η οικογένεια ενός συνανθρώπου μας μπορεί να βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω και να αγωνιά για τη ζωή του παιδιού/του συζύγου/της μητέρας/του πατέρα και να μετρά μέχρι και τα δευτερόλεπτα καθώς εύχεται να φτάσει γρήγορα το ασθενοφόρο. Πόσες ζωές έχουν χαθεί άδικα στην άσφαλτο επειδή καθυστέρησε να φτάσει το ασθενοφόρο μονάχα λίγα κρίσιμα λεπτά ή ακόμη και δευτερόλεπτα; Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και συνεπώς το να κλείνεις τη μοναδική δίοδο πρόσβασης στους ανθρώπους που κινδυνεύουν πρόκειται για μια εγκληματική πράξη.

Αφού έγινε μια σύντομη εισαγωγή και διευκρίνιση γύρω από τον όρο «έκτακτη ανάγκη», αξίζει να τονιστεί ότι όπως αναφέρεται και στο επίσημο site της Αττικής Οδού, η οδήγηση στη Λ.Ε.Α. απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα. Τα μοναδικά οχήματα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λωρίδα είναι τα οχήματα επείγουσας ανάγκης, όπως είναι το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Τροχαία, καθώς επίσης και τα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας.

Ας δούμε τώρα τις τρεις μοναδικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες μπορείτε να σταματήσετε στη Λ.Ε.Α.

1.Εάν το όχημά σας έχει υποστεί κάποια βλάβη.

2.Σε περίπτωση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ έκτακτης ανάγκης -πχ εμπλοκή σε κάποια σύγκρουση.

3.Εάν σας σταματήσει η Τροχαία.

Πώς σταματάω με ασφάλεια το όχημά μου στη Λ.Ε.Α. σε περίπτωση βλάβης;

1.Ακινητοποιούμε το όχημα όσο το δυνατόν πιο δεξιά και εάν είναι εφικτό πλησιάζουμε όσο γίνεται πιο κοντά σε κάποια συσκευή επείγουσας ειδοποίησης, εφόσον είναι διαθέσιμη.

2.Φροντίζουμε να σταματήσουμε σε κάποιο σημείο της Λ.Ε.Α., όπου υπάρχει δεξιό στηθαίο ασφαλείας (μπαριέρες).

3.Για ασφαλή κινητοποίηση του οχήματος, ανοίγουμε τα αλάρμ, σβήνουμε τον κινητήρα και βάζουμε ταχύτητα έναντι κυλίσεως.

4.Δε μένουμε ποτέ μέσα στο αμάξι. Βγαίνουμε πάντα από τη δεξιά πόρτα, δηλαδή την πόρτα του συνοδηγού.

5.Βγάζουμε ένα-ένα και τα υπόλοιπα άτομα από την δεξιά πόρτα και φροντίζουμε ώστε όλοι να μείνουν πίσω από το στηθαίο ασφαλείας.

6.Φορούμε ανακλαστικό γιλέκο, ώστε να είμαστε ορατοί και τοποθετούμε το προειδοποιητικό τρίγωνο τουλάχιστον 100 μέτρα πίσω από το όχημα και αν υπάρχει στροφή το τοποθετούμε πριν τη στροφή.

7.Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρούμε οι ίδιοι να επισκευάσουμε τη βλάβη.

8.Εάν κάποιος από τους συνεπιβάτες μας δεν είναι σε θέση να βγει από το όχημα -πχ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας-, το άτομο αυτό παραμένει μέσα στο όχημα με δεμένη τη ζώνη ασφαλείας.

9. Τα κατοικίδια ζώα μένουν μέσα στο όχημα και δε βγαίνουν από αυτό όσο περιμένουμε τη βοήθεια.

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης είναι Λωρίδα Ζωής. Μην τη στερείτε από τους συνανθρώπους σας που την έχουν ανάγκη. Αν ένα ασθενοφόρο δεν καταφέρει να φτάσει έγκαιρα επειδή η Λ.Ε.Α. είναι μπλοκαρισμένη και είστε εσείς αυτός που το περιμένει; Αν ένα πυροσβεστικό όχημα καθυστερήσει και είναι το σπίτι σας που περιμένει να σωθεί; Αφήνουμε ανοιχτή τη Λ.Ε.Α, δίνουμε τη δυνατότητα στους συνανθρώπους μας να δεχτούν βοήθεια όταν ακόμη και λίγα λεπτά μπορεί να φανούν κρίσιμα για τη ζωή τους! Σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή και το δείχνουμε έμπρακτα μέσα από τη στάση μας ως οδηγοί...-γιατί η ασφάλεια δεν μπορεί να περιμένει!

Δημοφιλή