Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

Καλό θα ήταν να δούμε που βρίσκονται σήμερα οι αντίπαλοι μας της 5ης Ιουλίου. Οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελούν παρελθόν για την ηγεσία των κομμάτων τους. Ο κύριος Σαμαράς προσπαθεί να ελέγξει πολιτικά τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον τραβήξει σε πιο δεξιές θέσεις, ενώ ο κύριος Βενιζέλος το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία. Πλέον αποτελούν αντικείμενο έρευνας για τους ιστορικούς. Ας τους αφήσουμε όμως αυτούς και να δούμε τι κάνουμε εμείς.
sooc

Καλό θα ήταν να δούμε που βρίσκονται σήμερα οι αντίπαλοι μας της 5ης Ιουλίου. Οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελούν παρελθόν για την ηγεσία των κομμάτων τους. Ο κύριος Σαμαράς προσπαθεί να ελέγξει πολιτικά τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον τραβήξει σε πιο δεξιές θέσεις, ενώ ο κύριος Βενιζέλος το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία. Πλέον αποτελούν αντικείμενο έρευνας για τους ιστορικούς.

Ας τους αφήσουμε όμως αυτούς και να δούμε τι κάνουμε εμείς: κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα, καμία κυβέρνηση δε μπορούν να σταθούν επί μακρόν απλά θυμίζοντας ποσό κακό έχουν κάνει οι προηγούμενοι. Ειδικά εμείς, η Αριστερά, οφείλουμε να αποδεικνύουμε ότι βρεθήκαμε στην κυβέρνηση για να αλλάξουμε ό,τι στραβό υπάρχει και όχι απλά για να αλλάξουμε τους προηγούμενους στις ίδιες πολιτικές. Υπάρχουν μια σειρά μύθοι που διακινούνται για την πολιτική μας, προσπαθώντας να αποκρύψουν την αλήθεια των γεγονότων.

1) Μας λένε ότι ψηφίσαμε ένα ακόμα μνημόνιο. Σίγουρα τα θέλαμε διαφορετικά, αλλά αυτό ήταν το καλύτερο που μπορέσαμε να καταφέρουμε. Όμως μην τα ισοπεδώνουμε: Τα δυο πρώτα μνημόνια κόστισαν 86,5 δισεκατομμύρια ευρώ, η δική μας συμφωνία κάτω από 6 δισεκατομμύρια. Επιπλέον ας δούμε και ποιοι πληρώνουν αυτή τη συμφωνία. Αυτοί, οι οποίοι κουβαλούν το μεγαλύτερο βάρος είναι τα πιο εύπορα στρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αντιδράσεις για την πολιτική μας πρωτοστατούν αυτοί που βλέπουν να χάνουν το προνόμιο της ανομίας και καλούνται επιτέλους να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί. Ναι, δυστυχώς πλήττονται και ορισμένα στρώματα που θα θέλαμε να έχουν αποφύγει κάθε επιβάρυνση, όμως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουν αμβλυνθεί όσο γίνεται περισσότερο οι επιπτώσεις.

2) Μας λένε ότι ακολουθούμε μια πολιτική που δεν έχει προοπτική, που δε δίνει διέξοδο. Λένε ψέματα και το λένε συνειδητά. Η συμφωνία προβλέπει ότι δε θα πληρώνουμε για το χρέος περισσότερα από το 15% του ΑΕΠ. Τι πληρώναμε τα προηγούμενα χρόνια; Φθάσαμε να πληρώνουμε λίγο κάτω από το 40% του ΑΕΠ. Σήμερα έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση της εξυπηρέτησης του ίδιου του χρέους. Αυτά από μόνα τους επαρκούν για να επανέλθουμε σε ανάπτυξη; Όχι. Χρειάζονται και άλλα μέτρα και πολύ δουλειά. Αναφέρθηκε σε αυτά ο πρωθυπουργός στο Μουσείο της Ακρόπολης, μιλώντας για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

3) Μας λένε ότι αλλάζουμε τον εκλογικό νόμο διότι βλέπουμε τα ποσοστά μας να καταρρέουν. Τους λέμε να περιμένουν στο τέλος της τετραετίας για να δούμε ποιος θα καταρρεύσει. Η αριστερά πάντα μιλούσε, πάντα διεκδικούσε, πάντα υπερασπιζόταν την απλή αναλογική. Δεν κινούμαστε με μικροκομματικά κριτήρια. Όμως η στάση αρχής υπέρ της απλής αναλογικής απλά υποχρεώνει άλλους να τοποθετηθούν. Περιμένουμε από το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και όσους στη Νέα Δημοκρατία δε θέλουν να χαρακτηρίζονται ακραίοι, να στηρίξουν με την ψήφο τους αυτό, που είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα που έχει δει η Ελλάδα. Όλοι εδώ κρινόμαστε...

4) Υποστηρίζουν ότι είναι επιλογή μας η υπερφορολόγηση. Δεν είμαστε ευτυχείς όταν αυξάνουμε φόρους. Δεν είναι αυτή η ελεύθερη επιλογή μας. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να κάνουμε ορισμένες κινήσεις για την αύξηση των δημοσίων εσόδων διότι απλά είμαστε υπερχρεωμένοι με ευθύνη όλων αυτών που σήμερα κάνουν ότι «δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα»... Ξέρουμε καλά ότι η αύξηση της φορολογίας δεν βοηθά την ανάπτυξη. Ταυτοχρόνως όμως διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια επικοινωνιακή εκστρατεία υπέρ της φοροδιαφυγής. Θα πω το αυτονόητο. Όταν κάποιοι δεν εκδίδουν αποδείξεις, όταν φοροδιαφεύγουν, θα πληρώσουμε όλοι μας για τα χρήματα που λείπουν από τα δημόσια έσοδα. Όταν θέλουμε προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, όταν θέλουμε καλύτερη παιδεία, όταν θέλουμε επιδόματα για τους άπορους, χρειάζονται χρήματα. Κανείς δε θα μας δανείσει για να κάνουμε κοινωνική πολιτική. Οφείλουμε εμείς, η κυβέρνηση, να διασφαλίσουμε τα απαραίτητα κονδύλια και θα το κάνουμε.

Δημοφιλή