Η Βουλή σε δύσβατα μονοπάτια

Άλλο ένα σημάδι ότι το πολιτικό σύστημα έχει μεταβληθεί είναι ότι μέσα στους καταψηφίσαντες είναι και η Πρόεδρος της Βουλής, πράγμα το οποίο δεν έχει συμβεί σε άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες από την μεταπολίτευση και μετά, ακόμα και όταν είχαν εκφραστεί οι ανάλογες διαφωνίες.
StephenMcleod - International Man of Mystery/Flickr

Οι εξελίξεις στο πολιτικό γίγνεσθαι είναι ραγδαίες, ιδιαίτερα μετά την συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης μετά το Euro summit της Κυριακής 12 Ιουλίου. Η συμφωνία αυτή απαιτούσε να έρθουν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο ορισμένα μέτρα που θα βοηθούσαν στην αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης, τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του ίδιου του κράτους.

Τα μέτρα, βάσει της συμφωνίας των ηγετών, έπρεπε να εγκριθούν από την Βουλή στις 15 και 22 Ιουλίου προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των δανειστών. Η ψηφοφορία της 15ης Ιουλίου ήταν αυτή που σηματοδότησε την έναρξη πολλών ανακατατάξεων και εξελίξεων στο πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στο κυβερνών κόμμα.

Ως προς τη διαδικασία

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε ως κατεπείγον. Η συζήτηση και η ψήφιση με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος γίνεται μέσα σε 10 ώρες. Σύμφωνα με το άρθρο 109 του κανονισμού της Βουλής, «νομοσχέδια που κατατίθενται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα κατά το άρθρο 76 παρ. 4 του Συντάγματος, παραπέμπονται αμέσως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» και «ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει ανάλογη προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης (σ.σ. της Επιτροπής), σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 4».

«Αν η Επιτροπή αποδεχθεί το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, προβαίνει στην επεξεργασία και την εξέταση του νομοσχεδίου, ενώ αμέσως μετά την υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής, εγγράφεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση που διαρκεί κατ΄ ανώτατο όριο δέκα ώρες».

Το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας έδειξε τα πρώτα σημεία αδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος να δεχτούν την συμφωνία που ήρθε ως αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Η δυσφορία εκφράστηκε από το γεγονός ότι 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Μέσα σε αυτούς βρίσκονται και κορυφαίοι Υπουργοί, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν στον ανασχηματισμό που ακολούθησε.

Η «θετική πλευρά» του αποτελέσματος είναι ότι για πρώτη φορά εγκρίθηκε ένα μνημόνιο με 229 ψήφους και συγκεκριμένα με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό σηματοδοτεί πως η αντιπολίτευση κάνει κινήσεις για να υποστηρίξει την Κυβέρνηση και εκπέμπει ένα σήμα στην Ευρώπη πως το πολιτικό σύστημα είναι σταθερό στην δύσκολη εποχή που βιώνει η χώρα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 22ης Ιουλίου είναι παρόμοιο με αυτό της προηγούμενης Τετάρτης, διότι οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ ήταν 230, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Υπερψήφισαν τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Κατά ψήφισαν 64 βουλευτές από Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν 31 βουλευτές και 5 δήλωσαν παρών.

Άλλο ένα σημάδι ότι το πολιτικό σύστημα έχει μεταβληθεί είναι ότι μέσα στους καταψηφίσαντες είναι και η Πρόεδρος της Βουλής, πράγμα το οποίο δεν έχει συμβεί σε άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες από την μεταπολίτευση και μετά, ακόμα και όταν είχαν εκφραστεί οι ανάλογες διαφωνίες.

Ο Πρωθυπουργός μετά από αυτές τις ψηφοφορίες είναι φανερό οτι σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος του απομακρύνοντας την αριστερή πλατφόρμα. Κατόπιν μία λύση που επεξεργάζεται είναι η διενέργεια εκλογών προκειμένου να ανανεώσει την εντολή που έχει λάβει πριν από έξι μήνες, αυτή την φορά προβάλλοντας την νέα συμφωνία ως την λύση που προτείνεται για να μην συντελεστεί η οικονομική καταστροφή της χώρας.

Ήδη, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας της Τετάρτης, η Πρόεδρος της Βουλής έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μία επιστολή με την οποία εκφράζει την αντίθεση της με τα προαπαιτούμενα μέτρα και τον τρόπο με τον οποίο αυτά ψηφίζονται και θεωρεί συνταγματική εκτροπή την λήψη των μέτρων, αλλά και παρέμβαση των δανειστών στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

Σίγουρα, η αποδοχή της συμφωνίας αυτής από τον Πρωθυπουργό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο σύνολο των πολιτών και λόγω των προεκλογικών δεσμεύσεων, αλλά και λόγω της πολιτικής ιδεολογίας που αντιπροσωπεύει ο ίδιος και το κόμμα του οποίου είναι Πρόεδρος.

Εν κατακλείδι, οι Βουλευτές καλούνται για άλλη μία φορά στα πέντε αυτά χρόνια να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, οι οποίες θα επηρεάσουν το σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα το πολιτικό σύστημα που σταδιακά θα αλλάξει λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην χώρα.

Δημοφιλή