ΤΟ BLOG
04/07/2016 14:00 EEST | Updated 05/07/2017 08:12 EEST

Αφιέρωμα στη Λέσβο: Η κρυφή συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτου για το ούζο Πλωμαρίου

Όλα αυτά, δηλαδή η εμμονή της εταιρείας στην παρασκευή του ούζου σύμφωνα με την κρυφή συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη, στην ποιότητα των πρώτων υλών, στην χρησιμοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών όσον αφορά την εμφιάλωση, αλλά και τους ποιοτικούς ελέγχους, συνέβαλαν (εμένα με ξετρελαίνει και το μπουκαλάκι με το φελλό) ώστε η ποτοποιία Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης της οικογένειας Νίκου Καλογιάννη, μια 100% ελληνική εταιρεία, να είναι το καμάρι τηςΛέσβου και εκτός της δικιάς της επιτυχίας, να ανοίγει τους δρόμους του ούζου σ' όλο τον κόσμο.

giorgos pittas

Στον Κάμπο Πλαγιάς, περίπου 4 χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο Πλωμάρι της Λέσβου, βρίσκονται στα αριστερά μας οι επιβλητικές εγκαταστάσεις από το διάσημο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, το πιο γνωστό και αγαπημένο ελληνικό ούζο.

Η άφιξή μας στο αποστακτήριο συνοδευόταν από τον μύθο της εντυπωσιακής πορείας μιας ιστορικής ποτοποιίας του Πλωμαρίου, μικρού μεγέθους, αλλά που κατάφερε μετά την εξαγορά της από την οικογένεια Νίκου Καλογιάννη το 1993, να γίνει ο ηγέτης στην αγορά του ούζου, να κατέχει το 35% της παραγωγής και να έχει πωλήσεις σε 38 χώρες με τις εξαγωγές να αποτελούν το 50% της παραγωγής.

Στην είσοδο του χώρου υποδέχεται τον επισκέπτη η Ελένη Μητσάκη, κόρη του Χρήστου Μητσάκη του γενικού διευθυντή του αποστακτήριου, που είναι υπεύθυνη των ξεναγήσεων. Πριν μας μιλήσει για το νέο αποστακτήριο και τα σύγχρονα επιτεύγματα της εταιρείας, τον λόγο έχει ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ο ιδρυτής της Εταιρείας. Σε μια κομψή αίθουσα και μ' έναν πανέξυπνο συνδυασμό από δυο οθόνες προβολής -στην μία να «αφηγείται» ο Ισίδωρος Αρβανίτης και στην άλλη να περιγράφεται η ιστορία του ούζου και της εταιρείας-, μαθαίνουμε πράγματα και θάμματα.

Μαθαίνουμε τους τρόπους παραγωγής, τον ρόλο του γλυκάνισου από το Λισβόρι - που βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από τις ακτές του κόλπου Καλλονής - και που το Ούζο Πλωμαρίου καλλιεργεί σε ιδιόκτητα κτήματα γιατί τον θεωρεί τον καλύτερο της χώρας, αλλά και κάποια στοιχεία της συνταγής (μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, μάραθο από τη Βόρεια Εύβοια, αστεροειδές, κανέλα, μοσχοκάρυδο, εκχυλίσματα μαστίχας Χίου, διάφορα άλλα βότανα της Λεσβιακής γης και αλάτι από τις αλυκές Καλλονής Λέσβου). Η αναλογία των παραπάνω συστατικών είναι βέβαια μυστική, όπως και η συνταγή που άφησε κληρονομιά ο Ισίδωρος Αρβανίτης.

Η επίσκεψη στο αποστακτήριο ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία. Από τη μία η απόσταξη 100% με τους 18 μικρούς παραδοσιακούς αποστακτήρες και, από την άλλη, ό,τι πιο σύγχρονο σε μεθόδους παραγωγής θα μπορούσε να υπάρξει (τέσσερις σειρές εμφιάλωσης, μάλιστα η μία 120 μέτρων, συνεχείς έλεγχοι ποιότητας ηλεκτρονικοί και φυσικοί) κάτι που είδαμε και στην περιήγησή μας στους χώρους παραγωγής. Μ' αυτό τον τρόπο η μεν παραγωγή γίνεται όπως θα γινόταν σε οποιαδήποτε παραδοσιακή ποτοποιία, αλλά η εμφιάλωση και η τυποποίηση σε συνθήκες έξτρα μοντέρνες με εκατοντάδες ελέγχους ποιότητας καθημερινά.

Όλα αυτά, δηλαδή η εμμονή της εταιρείας στην παρασκευή του ούζου σύμφωνα με την κρυφή συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη, στην ποιότητα των πρώτων υλών, στην χρησιμοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών όσον αφορά την εμφιάλωση, αλλά και τους ποιοτικούς ελέγχους, συνέβαλαν (εμένα με ξετρελαίνει και το μπουκαλάκι με το φελλό) ώστε η ποτοποιία Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης της οικογένειας Νίκου Καλογιάννη, μια 100% ελληνική εταιρεία, να είναι το καμάρι της Λέσβου και εκτός της δικιάς της επιτυχίας, να ανοίγει τους δρόμους του ούζου σ' όλο τον κόσμο.

Το αποστακτήριο γιορτάζοντας τα 120 χρόνια το 2015 άνοιξε προς το ευρύ κοινό, είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο και ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει μια μοναδική εμπειρία στον «Κόσμο του Ούζου» μέσα από μια οργανωμένη ξενάγηση που συνοδεύεται και από γευσιγνωσίες.

Διαβάστε περισσότερα για τον τόπο και την ιστορία της Λέσβου στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr

Sponsored Post