ΤΟ BLOG
11/09/2016 12:42 EEST | Updated 12/09/2017 08:12 EEST

Αφιέρωμα στο φιστίκι Αιγίνης: Το Κτήμα της Ελένης Κυπραίου

Ξέχασα να σας πω ότι η Ελένη Κυπραίου είναι 79 χρονών, αλλά η ψυχούλα της είναι πιο έφηβη από πολλούς έφηβους. Το 2005, όταν τελείωσε την καριέρα της ως δημοσιογράφος εγκαταστάθηκε στα πατρογονικά της κτήματα και αποφάσισε να γίνει αγρότης. Τώρα δυο λόγια για το βιογραφικό της πριν πάρει την απόφαση να γίνει αγρότης. Η Ελένη Κυπραίου του Δημοσθένη ήταν ηθοποιός, συγγραφέας και η πρώτη Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια. Σύζυγος του δημοσιογράφου Χρήστου Φιλιππίδη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου του 1937. Δάσκαλός της, στη μουσική - πιάνο ήταν ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης. Όμως αργότερα συνέχισε μουσικές σπουδές στο Ωδείο της Λυών στη Γαλλία.

giorgos pittas

Την Ελένη Κυπραίου την γνώρισα σε μία εκδήλωση - συγκεκριμένα στην παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Αίγινας. Οι παρεμβάσεις της, η ακτινοβολία της με έφεραν κοντά της, και την επομένη τα χαράματα είχα δεχθεί την πρόσκληση για μια επίσκεψη στα κτήματά της.

Ήπιαμε τον καφέ με τα καλούδια της στο αρχοντικό της, όπου έμαθα ότι οι παππούδες της ήταν από την Ύδρα και επειδή είχαν συμμετάσχει στον αγώνα του 1821-28 πήραν ως ανταμοιβή μια μεγάλη έκταση στην Περιβόλλα (όπου και τα κτήματά της) και μου πρότεινε να τα επισκεφτούμε. Κατά τις 8.30 το πρωί ξεκινήσαμε και μέσα από κάτι κατσικόδρομους χωματένιους φτάσαμε με το αγροτικό της φορτηγάκι στον προορισμό μας. Εκεί άρχισε η δοκιμασία, μπροστά η Ελένη σαν αγριοκάτσικο με τα σαμπό της να σκαρφαλώνει στα βράχια και τις ξερολιθιές για να μου δείξει το νέο απόκτημά της, το νέο πανέμορφο κτήμα της στους Κατόπηδες και να μου εξηγεί πώς πρέπει να συντηρεί τις πεζούλες γιατί πέφτουν, το πώς έκανε γεώτρηση, πώς μάντρωσε τα κτήματα κλπ, κλπ. κι εγώ πίσω ασθμαίνων και ξεπατωμένος να δυσκολεύομαι να ακολουθήσω τους ρυθμούς της.

Τα τέσσερα προϊόντα της για τα οποία είναι πολύ περήφανη -εκτός των φιστικιών που παράγει από τις 750 αμυγδαλιές- είναι τα εξής:

  • φιστικέλαιο πλούσιο σε Ω3 και Ω6 ιδανικό για ντρέσινγκ σε σαλάτες και ψαρικά
  • φιστικοβούτυρο χωρίς παραμικρό ίχνος συντηρητικών
  • τρίμμα φιστικιού ιδανικό σε πρόσμιξη αλευριών, γλυκών και αλμυρών
  • αγουρέλαιο από ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται με ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας

Ξέχασα να σας πω ότι η Ελένη Κυπραίου είναι 79 χρονών, αλλά η ψυχούλα της είναι πιο έφηβη από πολλούς έφηβους. Το 2005, όταν τελείωσε την καριέρα της ως δημοσιογράφος εγκαταστάθηκε στα πατρογονικά της κτήματα και αποφάσισε να γίνει αγρότης. Τώρα δυο λόγια για το βιογραφικό της πριν πάρει την απόφαση να γίνει αγρότης.

Η Ελένη Κυπραίου του Δημοσθένη ήταν ηθοποιός, συγγραφέας και η πρώτη Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια. Σύζυγος του δημοσιογράφου Χρήστου Φιλιππίδη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου του 1937. Δάσκαλός της, στη μουσική - πιάνο ήταν ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης. Όμως αργότερα συνέχισε μουσικές σπουδές στο Ωδείο της Λυών στη Γαλλία. Σπούδασε επίσης στο φιλολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης καθώς επίσης και στις Δραματικές Σχολές των Ζιράρ και Σιμόν και στο Ωδείο δραματικής τέχνης στο Παρίσι. Δούλεψε στην Ελληνική ραδιοφωνία ΕΙΡ (1957-1966), στη τηλεόραση (1966-1972) και στο Εθνικό Θέατρο (1958-1966).

Για αποχαιρετισμό βαστάω τις τελευταίες κουβέντες της:

«Στην καλλιέργεια μετράει η αλήθεια. Μου αρέσει να παλεύω τίμια κι αυτό το έχω μόνο με τη γη. Αυτό δεν το βρίσκεις με τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει αδικία στη γη, ό,τι δώσεις θα πάρεις.»

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr

Sponsored Post