ΤΟ BLOG
23/10/2016 09:43 EEST | Updated 24/10/2017 08:12 EEST

Αφιέρωμα στο Βόλο και το Πήλιο: Το διάσημο τρενάκι του Πηλίου

Η σιδηροδρομική γραμμή του Πηλίου κατασκευάστηκε μεταξύ του 1896 και του 1903 από την εταιρεία Σιδηρόδρομοι της Θεσσαλίας, για να συνδέσει τον Βόλ, με τις ακτές του Παγασητικού κόλπου. Ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρας του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ανέλαβε τον σχεδιασμό και την επίβλεψη των έργων στην περιοχή του Πηλίου. (Στα έργα κατασκευής του δικτύου, ο μικρός τότε Ντε Κίρικο ήταν εκεί, παρατηρώντας το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνέει και να συνοδεύει σταθερά τις δημιουργίες του).

giorgos pittas

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το τρενάκι Πηλίου και η σιδηροδρομική γραμμή του, μια από τις πιο στενές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) που φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «Μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τραινάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του.

Η σιδηροδρομική γραμμή του Πηλίου κατασκευάστηκε μεταξύ του 1896 και του 1903 από την εταιρεία Σιδηρόδρομοι της Θεσσαλίας, για να συνδέσει τον Βόλο, με τις ακτές του Παγασητικού κόλπου. Ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρας του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ανέλαβε τον σχεδιασμό και την επίβλεψη των έργων στην περιοχή του Πηλίου. (Στα έργα κατασκευής του δικτύου, ο μικρός τότε Ντε Κίρικο ήταν εκεί, παρατηρώντας το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνέει και να συνοδεύει σταθερά τις δημιουργίες του).

Από τον Βόλο μέχρι τα Λεχώνια η απόσταση είναι 13 χιλιόμετρα, ενώ από εκεί μέχρι τις Μηλιές άλλα 16.

Από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές το έργο αυτό ήταν πολύ δύσκολο, γιατί ήταν αναγκαία η ανοικοδόμηση εννέα πέτρινων γεφυριών (δίτοξων, τρίτοξων, τετράτοξων και ενός πανέμορφου πεντάτοξου) πολλών τοίχων αντιστήριξης, δύο σηράγγων, όλα κατασκευασμένα περίτεχνα με λαξευτή μαρμαρόπετρα και γκρίζο ασβεστόλιθο.

Τέλος, κατασκευάστηκε και μια μεταλλική γέφυρα, η «Γέφυρα ντε Κίρικο», η οποία έχει την παγκόσμια ιδιομορφία μιας καμπύλης της γραμμής σε ευθύγραμμη εναέρια κατασκευή.

Το τρενάκι έως το 1950 εξυπηρετούσε τις ανάγκες αστικής συγκοινωνίας, αλλά και της μεταφοράς εμπορευμάτων του Πηλίου.

Η ανάπτυξη του τοπικού οδικού δικτύου κατά τη δεκαετία του '60, επέφερε την απαξίωσή του, ως μεταφορικού μέσου, μέχρι που τέθηκε εκτός λειτουργίας το 1971.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, τον Μάιο του 1996 το τρενάκι ξαναλειτούργησε με τη μορφή τουριστικού σιδηρόδρομου.

Από τα Άνω Λεχώνια, καθημερινώς στις 10 το πρωί -από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο- αναχωρεί το τρενάκι σκαρφαλώνοντας προς τα ορεινά, διασχίζει τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια και με μια μοναδική στάση για 15 λεπτά, στην Άνω Γατζέα, φθάνει στις Μηλιές έχοντας κάνει μια ονειρική διαδρομή μήκους 15 χιλιομέτρων σε χρόνο περίπου 90 λεπτών και κατόπιν επιστρέφει στις 15.00 στα Άνω Λεχώνια, απ' όπου ξεκίνησε.

Διαβάστε ακόμη:

Ένα τριήμερο στο Βόλο και στο Πήλιο

Στα τσιπουράδικα του Βόλου

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost