Αφιέρωμα στην Κέρκυρα: Η ιστορία της βιοτεχνίας Pasta Corfu που ξεκινά από το 1960

«Τα ζυμαρικά μας αποξηραίνονται σε θερμοκρασία 35ο και σε διάρκεια 4 ημερών, σε αντίθεση με τα βιομηχανικά ζυμαρικά που ψήνονται στους 120ο όπου χάνουν πολλά θρεπτικά συστατικά τους. Χαιρόμαστε που τα ζυμαρικά μας τα προτιμούν όχι μόνο οι ιδιώτες, αλλά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια του νησίου» δηλώνει ο κυρ-Γιώργος που πάει να παίξει με τα χρώματά του.
giorgos pittas

Στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, λειτουργεί από το 2009 το πρώτο εργαστήριο φρέσκων ζυμαρικών του νησιού με την ονομασία Μακαρονοποιήματα Pasta Corfu.

Στο κατάστημα, στην οδό Πολυχρονίου Κωνσταντά 17, θα βρει κανείς ζυμαρικά όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, παπαρδέλες, ταλιολίνι, ραβιόλι, κοφτά, λαζάνια, κανελόνια κ.α., σε διάφορους τύπους και γεύσεις. Τα προϊόντα παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο, με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, μόνο με αγνά υλικά (συμιγδάλι από σκληρό σιτάρι, αυγά, αλάτι, γάλα, καρότο, σπανάκι, ντομάτα), χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Το εργαστήρι των ξηρών ζυμαρικών βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο στη βόρεια Κέρκυρα, τα δε φρέσκα ζυμαρικά παράγονται στην πόλη.

H ιστορία αυτής της βιοτεχνίας ξεκινά από πολύ παλιά, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ο Γιώργος Παπαδάτος σε ηλικία 15 ετών ερωτεύτηκε την Λουίζα από το Μιλάνο που έκανε τουρισμό στην Κέρκυρα με τους γονείς της. Ο νεανικός αυτός έρωτας βάστηξε έξη χρόνια με ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ώσπου το 1973 το ζευγάρι παντρεύεται και εγκαθίσταται αρχικά στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Γιώργος ασκεί το επάγγελμα του βιβλιοδέτη, επιχρωματιστή και το 1983 εγκαθίστανται στην Κέρκυρα για να συντροφεύσουν τον χήρο πατέρα του. Εκεί ανοίγουν ταβέρνα, κατόπιν μαγειρεύουν για εκδηλώσεις και στις αρχές του 21ου αιώνα καταπιάνονται με τα ζυμαρικά. Η θεία Lucia, θεία Λουίζα στην ελληνική ελεύθερη ερμηνεία, συνεχίζει τα μαγειρέματα με ζύμες, ο κυρ-Γιώργος βρήκε έκφραση στα χρώματα δημιουργώντας ζυμαρικά που παίρνουν το χρώμα τους από τις φυσικές τροφές και όχι από σκόνες, αφού πρώτα παρακολούθησε τα σχετικά σεμινάρια στην Ιταλία, ενώ οι δυό κόρες τους αναπτύσσουν τον τομέα των φρέσκων ζυμαρικών.

«Τα ζυμαρικά μας αποξηραίνονται σε θερμοκρασία 35ο και σε διάρκεια 4 ημερών, σε αντίθεση με τα βιομηχανικά ζυμαρικά που ψήνονται στους 120ο όπου χάνουν πολλά θρεπτικά συστατικά τους. Χαιρόμαστε που τα ζυμαρικά μας τα προτιμούν όχι μόνο οι ιδιώτες, αλλά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια του νησίου» δηλώνει ο κυρ-Γιώργος που πάει να παίξει με τα χρώματά του.

Διαβάστε περισσότερα στο greekgastronomyguide.gr