Ρομπόλα: Το «διαμάντι» του ελληνικού αμπελώνα της Κεφαλονιάς

Καθημερινά, ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και των ειδικών, στον τομέα της οινοποίησης και εμπορίας οίνων, προσφέροντας εξαίρετα κρασιά σε προσιτές τιμές. Οι μεγάλες κλίσεις των πρανών γύρω από το οροπέδιο, το υψόμετρο και τα φτωχά, χαλικώδη και ασβεστολιθικά εδάφη, συγκεντρώνουν με ιδανικό τρόπο χαρακτηριστικά που δίνουν φρεσκάδα, φινέτσα και θαυμαστή ισορροπία στα κρασιά του νησιού. Εντός της «ζώνης ρομπόλας» καλλιεργούνται 2.000 στρέμματα με γηγενείς ποικιλίες, όπως το Βοστιλίδι, το Μοσχάτο, η Μαυροδάφνη, το Ζακυνθινό και κυρίως η Ρομπόλα.
giorgos pittas

Ο Συνεταιρισμός Ρομπόλα ιδρύθηκε το 1982, βρίσκεται στο οροπέδιο των Ομαλών σε υψόμετρο 700 μέτρων, 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Αργοστόλι και ολοκλήρωσε το οινοποιείο το 1987. Ο νεότερος αμπελουργικός ελληνικός συνεταιρισμός που αποτελείται από 300 μέλη παραλαμβάνει το 80% της Ρομπόλας από τη ζώνη Ονομασίας Προέλευσης.

Το όμορφο οινοποιείο του συνεταιρισμού έχει δανεισθεί αρχιτεκτονικά στοιχεία από το μοναστήρι του Άγιου Γεράσιμου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, στο κέντρο του οροπεδίου της κοινότητας των Ομαλών Κεφαλληνίας. Είναι προσαρμοσμένο στην παραγωγή κυρίως λευκών κρασιών και κουβαλά, το βαρύ φορτίο της Ρομπόλας που είναι ένα από τα αναμφισβήτητα «διαμάντια» του ελληνικού αμπελώνα.

Καθημερινά, ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και των ειδικών, στον τομέα της οινοποίησης και εμπορίας οίνων, προσφέροντας εξαίρετα κρασιά σε προσιτές τιμές. Οι μεγάλες κλίσεις των πρανών γύρω από το οροπέδιο, το υψόμετρο και τα φτωχά, χαλικώδη και ασβεστολιθικά εδάφη, συγκεντρώνουν με ιδανικό τρόπο χαρακτηριστικά που δίνουν φρεσκάδα, φινέτσα και θαυμαστή ισορροπία στα κρασιά του νησιού. Εντός της «ζώνης ρομπόλας» καλλιεργούνται 2.000 στρέμματα με γηγενείς ποικιλίες, όπως το Βοστιλίδι, το Μοσχάτο, η Μαυροδάφνη, το Ζακυνθινό και κυρίως η Ρομπόλα.

Το 2005 ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας ανανέωσε εξ ολοκλήρου τον μηχανολογικό εξοπλισμό του οινοποιείου του, έκτασης 2.400 τ.μ. και εγκατέστησε βιολογικό καθαρισμό για τη διαχείριση των αποβλήτων του, αποτελώντας πλέον μια υπερσύγχρονη οινοποιητική μονάδα.

Σε εμφιαλωμένο κρασί, ο συνεταιρισμός παράγει 80.000 φιάλες Ρομπόλα, 50.000 φιάλες Άγιος Γεράσιμος (που είναι και η κορυφαία ετικέτα), 10.000 φιάλες βιολογική Ρομπόλα και άλλες 10.000 φιάλες την Παλαιωμένη Ρομπόλα.

Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Παναγή Γαλιατσάτο, αλλά και με τον διευθυντή παραγωγής Κωνσταντίνο Μπαζίγο. Χαρήκαμε που ο Συνεταιρισμός ανήκει στους ελάχιστους της χώρας που δεν χρωστούν στις Τράπεζες, στο Δημόσιο και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, έχουν καλές σχέσεις με τους παραγωγούς και τέλος, τα κρασιά μέρα με την ημέρα βελτιώνονται και βγάζουν ασπροπρόσωπη την παραμελημένη ντίβα του των λευκών κρασιών της χώρας, την αξεπέραστη Ρομπόλα.

Τα σπουδαιότερα κρασιά του Συνεταιρισμού Ρομπόλα είναι τα:

San Gerassimo Ρομπόλα, με σύνθετα αρώματα πορτοκαλιού και κίτρινων φρούτων. Στόμα πλούσιο, με γλυκύτητα και ικανοποιητική οξύτητα.

Ρομπόλα Βio 2011. Καθαρά σύνθετα και φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων. Στόμα πλούσιο, με καλή οξύτητα που τού δίνει νεύρο.

Ρομπόλα Cellar Selection 2011. Αρώματα εσπεριδοειδών και βαρελιού. Στόμα πλούσιο με γλυκύτητα και αισθητή οξύτητα που τού δίνει ισορροπία.

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε περισσότερα στη σελίδα greekgastronomy.gr