Καλοκαιράκι!

Χαριτολογώντας, και χωρίς να θέλω να θίξω τα ευγενή συναισθήματα των αναγνωστών μου... επιτέλους ξυπνήστε! Πάψετε να μεμψιμοιρείτε! Είτε το αεροπλάνο πάρετε, είτε εδώ μείνετε για διακοπές, καλό θα σας κάνει να είστε καλά μέσα σας. Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να πάει μακριά για να νιώσει καλά. Από την άλλη πλευρά όταν το πράξει καλό θα είναι να το επιλέξει γνωρίζοντας ότι θα περάσει καλά εκεί που θα πάει και θα είναι ψυχολογικά ήρεμος. Αν γυρίσετε πίσω και μας πρήξετε για τον ξεναγό, το room service, το φαγητό, τις τιμές, και την κούραση σας, μην πάτε καλύτερα.
EyesWideOpen via Getty Images

Καλοκαιράκι λοιπόν! Οι ζέστες άρχισαν. Θες να μπεις στο πρώτο αεροπλάνο και να ξεφύγεις μακριά. Πόσοι άραγε δεν κάναμε την ίδια σκέψη; Από που να ξεφύγεις όμως; Από τη ρουτίνα; Από την κρίση αξιών; Από την εργασία; Από τα χρέη; Όσο δε, για το τελευταίο ερώτημα, λίγο δύσκολο να πάρεις το αεροπλάνο εκτός και αν πετύχεις καμιά φθηνή αεροπορική προσφορά ή κανά φθηνό ξενοδοχείο. Τα πεντάστερα ξενοδοχεία τα αποχαιρετήσαμε προ πολλού. Πάει το μπουφέ των δέκα εθνικοτήτων. Μας αρκεί πλέον η μαρμελάδα, το τυρί και το ψωμί. Ω ρε γλέντια!

Χαριτολογώντας, και χωρίς να θέλω να θίξω τα ευγενή συναισθήματα των αναγνωστών μου... επιτέλους ξυπνήστε! Πάψετε να μεμψιμοιρείτε! Είτε το αεροπλάνο πάρετε, είτε εδώ μείνετε για διακοπές, καλό θα σας κάνει να είστε καλά μέσα σας. Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να πάει μακριά για να νιώσει καλά. Από την άλλη πλευρά όταν το πράξει καλό θα είναι να το επιλέξει γνωρίζοντας ότι θα περάσει καλά εκεί που θα πάει και θα είναι ψυχολογικά ήρεμος. Αν γυρίσετε πίσω και μας πρήξετε για τον ξεναγό, το room service, το φαγητό, τις τιμές, και την κούραση σας, μην πάτε καλύτερα. Είναι λυπηρό, να ακούς κυρίως από ζευγάρια ότι ξοδέψανε ολόκληρη περιουσία για να πάνε διακοπές, είτε εντός είτε εκτός, χωρίς ένα θετικό σχόλιο. Θαυμάζω τους γνήσιους singles και τα γνήσια couples που όπου και αν πάνε απλά γουστάρουν και απολαμβάνουν τη ζωή τους, είτε διαμένουν σε ξενοδοχείο, είτε σε κοιτώνες, είτε σε αντίσκηνο.

Θυμάμαι, κάποτε ενώ ήμουν στην Αθήνα, χωρίς ταξιδιωτικό πρόγραμμα, είχα γνωρίσει εντελώς τυχαία ένα διάσημο ζωγράφο διεθνούς φήμης. Ηλικιωμένος και ευγενέστατος κύριος. Ένιωσα ρίγος και δέος, συναισθήματα τα οποία μόνο οι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται. Μου εξιστόρησε τα προσωπικά του βιώματα, για τα καράβια, τη θάλασσα, τη μετανάστευση και την ενασχόληση του με τη ζωγραφική, παρόλο που γνώριζε ότι δεν ήμουν συλλέκτης έργων τέχνης. Εντούτοις, η μαγεία βρισκόταν στο ότι ενώ δεν ήταν προσχεδιασμένο απλά συνέβηκε. Και αυτή τη συνάντηση δεν θα την υποκαθιστούσαν προγραμματισμένες επισκέψεις ακόμα και σε εκατό μουσεία...

Που θέλω να καταλήξω; Αν έχεις πρόγραμμα και κάνεις πράγματα υπό πίεση τότε το μόνο σίγουρο ή έστω το πιθανότερο, είναι πως δεν θα περάσεις καλά. Διότι άλλο τα χρονοδιαγράμματα και άλλο οι διακοπές. Χαλαρώστε, και δείτε με διαφορετική οπτική γωνιά το τι εστί ελεύθερος χρόνος.. Μην κοιτάτε το ρολόι... κοιτάξτε το φεγγάρι, κοιτάξτε γύρω σας...αφεθείτε. Καλό καλοκαίρι!